Research Article
BibTex RIS Cite

Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 122 - 130, 31.12.2020

Abstract

Bu çalışma, Trabzon yöresel yemeklerine Trabzon’da yer alan yerel restoranlarda ne oranda yer verildiğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yer alan 41 yerel restoran araştırılmıştır. Bu restoranlarda yapılan çalışmada nitel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Araştırmada ayrıca, mısır ekmeğinin yerel restoranlarda sunulma düzeyi irdelenmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler neticesinde, yöresel yemeklerden Akçaabat köftenin yerel restoranlar menülerinde %80,5 oranında, Hamsiköy sütlacının ise %65,9 oranında yer aldığı tespit edilmiştir. Bu yöresel yemekleri sırasıyla %58,5 ve %51,2 oranlarıyla kuymak ve hamsi tava takip etmiştir. Mısır ekmeğinin yerel restoranlarda sunum düzeyi ise %73,1 olarak belirlenmiştir.

References

  • [1] S. Buiatti, “Food and Tourism: The role of the “Slow Food” association”, in Food, Agri-Culture and Tourism Springer, Berlin, Heidelberg, 2011, pp. 92-101.
  • [2] G. Richards, “Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption” in Tourism and Gastronomy, Routledge, London and New York 2002, vol. 11, pp. 2-20.
  • [3] C. Visentin, “Food, agriculture, and tourism”, in Food, Agriculture and Tourism, Springer Heidelberg Dordrecht London New York, 2011, pp. xııı-xv.
  • [4] A. Batu, H. S. Batu, “Historical background of Turkish gastronomy from ancient times until today”, Journal Ethnic Foods, vol.5, pp.76–82, May 2018.
  • [5] S. L. Smith and H. Xiao, “Culinary tourism supply chains: a preliminary examination”, Journal of Travel Research, vol.46(3), pp.289-299, February 2008.
  • [6] F.,Seyitoğlu and O. Çalışkan, “Turizm literatüründe Türk mutfağı üzerine yapılan araştırmaların değerlendirilmesi”, Journal of Tourism And Gastronomy Studies, vol. 2(4) pp.23-35, 2014.
  • [7] F. Soner, “Gastronomy tourism: a solution for small cities marketing and regional development”, Yeditepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2013.
  • [8] E. Cesur, “Yerli turistlerin doğu karadeniz mutfağına ilişkin görüşleri”, Balıkesir Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir, 2017.
  • [9] T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, “Yöresel Yemek Çeşitleri 2020”. [Online]. Available: https://trabzon.ktb.gov.tr/tr-57730/yoresel-yemek-cesitleri.html [Accessed: 14-April-2020].
  • [10] T.C Trabzon Valiliği, “Yöresel Yemeklerimiz”, 2020. [Online]. Available: http://www.trabzon.gov.tr/yoresel-yemeklerimiz [Accessed: 14-April-2020].
  • [11] M. Cömert, Turizm Pazarlamasında “Yerel mutfakların önemi ve Hatay mutfağı örneği”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.2 (1), pp. 64-70, Ocak 2014.
  • [12] S. Şengül ve O. Türkay, “Yöresel mutfak unsurlarının turizm destinasyonu seçimindeki rolü (Mudurnu örneği) ”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, vol.12(29), pp. 63-87, Ağustos 2016.
  • [13] M. Kesici, “Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 14(23), pp. 33-37, 2012.
  • [14] R. Kılıçhan, H. Köşker, “Destinasyon markalaşmasında gastronominin önemi: Van kahvaltısı örneği” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 3(3)pp. 102-115, Ağustos 2015.
  • [15] Ü. Sormaz, “Yöresel mutfak tanıtımında yerel restoranların etkisi: Konya örneği ” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 5(2) pp. 160- 173, Haziran 2017.
  • [16] H. Yeşilyurt, C. Yeşilyurt, O. Güler ve S. Özer, “Otel işletmelerinin menülerinde yöresel yemek kültürünü yaşatmak: Adıyaman örneği”, in 2017 Internatıonal West Asıa Congress of Tourısm Research. 2017, pp. 173-183.
  • [17] Ş. Kargiglioğlu, S. Ayyıldız, “Mutfak kültürünün sürdürülebilirliği bakımından yöresel yiyeceklerin menülerde yer alma düzeyi: Sinop ölçeğinde bir araştırma”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, pp. 346-355, Aralık 2018.
  • [18] Ö. Yılmaz, “Yöresel yemeklerin yerel restoranlarda sunulma düzeyi: Bayburt örneği” Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 2 (2) , pp. 225-230, Aralık 2019.
  • [19] E. Özleyen, M. Tepeci, “Manisa’da yöresel yemeklerin ve lezzetlerin turizmin gelişimine katkısının. belirlenmesi” Turizm Akademik Dergisi, vol.4 (2), pp.139-152, Aralık 2017.
  • [20] N. Şen, Y.Silahşör, “Gastronomi turizmi kapsamında Erzincan ili yiyecek içecek işletmelerinde sunulan yöresel yemekler üzerine bir araştırma” Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2 (Ek1), pp. 414-429, Temmuz 2018.
  • [21] M. Mason, “Sample size and saturation in PhD studies using qualitative interviews” Forum qualitative social research Sozialforschung/Forum: qualitative social research. vol. 11, no. 3, pp. 1-13, 2010.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 122 - 130, 31.12.2020

Abstract

References

  • [1] S. Buiatti, “Food and Tourism: The role of the “Slow Food” association”, in Food, Agri-Culture and Tourism Springer, Berlin, Heidelberg, 2011, pp. 92-101.
  • [2] G. Richards, “Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption” in Tourism and Gastronomy, Routledge, London and New York 2002, vol. 11, pp. 2-20.
  • [3] C. Visentin, “Food, agriculture, and tourism”, in Food, Agriculture and Tourism, Springer Heidelberg Dordrecht London New York, 2011, pp. xııı-xv.
  • [4] A. Batu, H. S. Batu, “Historical background of Turkish gastronomy from ancient times until today”, Journal Ethnic Foods, vol.5, pp.76–82, May 2018.
  • [5] S. L. Smith and H. Xiao, “Culinary tourism supply chains: a preliminary examination”, Journal of Travel Research, vol.46(3), pp.289-299, February 2008.
  • [6] F.,Seyitoğlu and O. Çalışkan, “Turizm literatüründe Türk mutfağı üzerine yapılan araştırmaların değerlendirilmesi”, Journal of Tourism And Gastronomy Studies, vol. 2(4) pp.23-35, 2014.
  • [7] F. Soner, “Gastronomy tourism: a solution for small cities marketing and regional development”, Yeditepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2013.
  • [8] E. Cesur, “Yerli turistlerin doğu karadeniz mutfağına ilişkin görüşleri”, Balıkesir Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir, 2017.
  • [9] T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, “Yöresel Yemek Çeşitleri 2020”. [Online]. Available: https://trabzon.ktb.gov.tr/tr-57730/yoresel-yemek-cesitleri.html [Accessed: 14-April-2020].
  • [10] T.C Trabzon Valiliği, “Yöresel Yemeklerimiz”, 2020. [Online]. Available: http://www.trabzon.gov.tr/yoresel-yemeklerimiz [Accessed: 14-April-2020].
  • [11] M. Cömert, Turizm Pazarlamasında “Yerel mutfakların önemi ve Hatay mutfağı örneği”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.2 (1), pp. 64-70, Ocak 2014.
  • [12] S. Şengül ve O. Türkay, “Yöresel mutfak unsurlarının turizm destinasyonu seçimindeki rolü (Mudurnu örneği) ”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, vol.12(29), pp. 63-87, Ağustos 2016.
  • [13] M. Kesici, “Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol. 14(23), pp. 33-37, 2012.
  • [14] R. Kılıçhan, H. Köşker, “Destinasyon markalaşmasında gastronominin önemi: Van kahvaltısı örneği” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 3(3)pp. 102-115, Ağustos 2015.
  • [15] Ü. Sormaz, “Yöresel mutfak tanıtımında yerel restoranların etkisi: Konya örneği ” Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol. 5(2) pp. 160- 173, Haziran 2017.
  • [16] H. Yeşilyurt, C. Yeşilyurt, O. Güler ve S. Özer, “Otel işletmelerinin menülerinde yöresel yemek kültürünü yaşatmak: Adıyaman örneği”, in 2017 Internatıonal West Asıa Congress of Tourısm Research. 2017, pp. 173-183.
  • [17] Ş. Kargiglioğlu, S. Ayyıldız, “Mutfak kültürünün sürdürülebilirliği bakımından yöresel yiyeceklerin menülerde yer alma düzeyi: Sinop ölçeğinde bir araştırma”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, pp. 346-355, Aralık 2018.
  • [18] Ö. Yılmaz, “Yöresel yemeklerin yerel restoranlarda sunulma düzeyi: Bayburt örneği” Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 2 (2) , pp. 225-230, Aralık 2019.
  • [19] E. Özleyen, M. Tepeci, “Manisa’da yöresel yemeklerin ve lezzetlerin turizmin gelişimine katkısının. belirlenmesi” Turizm Akademik Dergisi, vol.4 (2), pp.139-152, Aralık 2017.
  • [20] N. Şen, Y.Silahşör, “Gastronomi turizmi kapsamında Erzincan ili yiyecek içecek işletmelerinde sunulan yöresel yemekler üzerine bir araştırma” Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2 (Ek1), pp. 414-429, Temmuz 2018.
  • [21] M. Mason, “Sample size and saturation in PhD studies using qualitative interviews” Forum qualitative social research Sozialforschung/Forum: qualitative social research. vol. 11, no. 3, pp. 1-13, 2010.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nutrition and Dietetics
Journal Section Research Articles
Authors

Özlem Yılmaz 0000-0001-7113-8574

Publication Date December 31, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, Ö. (2020). Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 3(2), 122-130.
AMA Yılmaz Ö. Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. December 2020;3(2):122-130.
Chicago Yılmaz, Özlem. “Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 122-30.
EndNote Yılmaz Ö (December 1, 2020) Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3 2 122–130.
IEEE Ö. Yılmaz, “Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 122–130, 2020.
ISNAD Yılmaz, Özlem. “Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 3/2 (December 2020), 122-130.
JAMA Yılmaz Ö. Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;3:122–130.
MLA Yılmaz, Özlem. “Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri”. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 122-30.
Vancouver Yılmaz Ö. Trabzon Yöresel Yemeklerinin Yerel Restoran Menülerinde Yer Alma Düzeyleri. Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;3(2):122-30.

Indexing