Cahiliye Dönemi Kâhinleri ve Peygamberimiz Hakkındaki Müjdeleri
Öz
Kâhinlik gaipten haber vermek ve gelecek hakkında öngörüde bulunmaktır. Kâhinlik Arapların diğer milletler gibi aşina olduğu sosyolojik bir olgudur. Araplarda kâhinlik gelecekten haber verme üzerine kurulmuştur. Başta sultanlar, zenginler ve nam sahipleri olmak üzere insanların fıtratında geleceği bilme arzusu vardır. Gelecekten ve geleceğin kendisine yapacağı kötü sürprizlerden korkar. Bu yüzden Araplar kâhinlere çokça başvurur ve geleceğe dair bilgi isterlerdi. Durum böyleyken Arap kâhinlerin peygamber hakkında haber vermeleri ve tarih kitaplarının da konuya küçük veya büyük bir bölüm ayırmaları yadırganacak bir durum değildir.
Araştırma şu sorulara cevap verecektir:
Araplarda kâhinlik ve kâhinlerin cahiliye döneminde durumu neydi? Kâhinlerin peygamber hakkındaki haberleri edebi ve tarihi olarak nasıldır? Peygamberin görevlendirildiğini bilen kâhinlerin Peygamber ile ilişkileri nasıldı? Araştırmada olaylar metin ve tarih açısından eleştirel bir yöntemle incelenecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- İbnü’l-Esir Mecduddin Ebü’s-Saâ’dat el-Mübarek b. Muhammed el-Cezerî (606 h.). en-Nihâyetü fî ğaribi’l-hadisi ve’l-eser. thk. Tahir Ahmed Ez-Zavî ve Mahmud Muhammed et-Tanahî. Beyrut: Dârü’l-fikr, 2. Bsk.1979.
- es-Sâib, Muhammed el-Kelbî. Kitabu’l-esnâm. thk. Ebü’l-Manzur Hişam b. Ahmed Zeki. Kahire: Dâru’l-kutub, 1924/1343.
- İbn Teymiyye, Takıyyüddin Ahmed. Kitabü’n-nübüvvat. thk. Abdülaziz b. Salih et-Tuyan. Medinetü’l-Münevvere: Matbuatu imadetil bahsi’l-ilmî bi’l-camiati’l-İslamiyye, 1420-2000.
- İbn Habib, Muhamme. Esmau’l-muğtâlîn mine’l-eşrâfi fi’l-cahiliyyeti ve’l-islam ve esmau men kutile mine’ş-şuarâi. (nevadiru’l-mahtutat içinde). thk. Abdüsselam harun. Beyrut: Dâru’l-cil, 1411/1991.
- İbn Habîb, Muhammed el-Bağdadî. Kitabü’l-munammek fî ahbari Kureyş. thk. Hurşid Ahmed Faruk. Beyrut: 1405/1985.
- İbn Haldun, Abdurrahman. Târihu İbn Haldun. thk. Halil Şehhâd. Beyrut: Dâru’l-fikr, 1408/1988.
- İbnu-Said el-Endelüsî, Neşvetü’t-tarab fî tarihi cahiliyyeti’l-Arab. thk. Dr. Nusret Abdurrahman. Amman: Mektebetü’l-aksa, 1982.
- İbn Zafer el-Hamevî. Hayru’l-bişer bi hayri’l-beşer silsiletu min turasina el-islamiyye. thk eş-Şeyh Abdülhafîz Farağli v.dğr.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
10 Mayıs 2017
Kabul Tarihi
30 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 10
