Eine Lagerstättenkarte der Türkei zeigt in Nordanatolien etwa von İnebolu im W bis an die russische Grenze im O eine weite Verbreitung sulfidischer Erzvorkommen, die vorwiegend an mesozoische und tertiäre Gesteine gebunden erscheinen. Es sind dies einerseits andesitische und basaltische Effusiva (Diabase, Spilite) die bezüglich ihrer Altersstellung wahrscheinlich vom Jura bis zur Kreide reichen. Dann ist eine grosse Zahl von Gängen, Erzstöcken und stratiformen Derberzkörpern sowie von Imprägnationserzen in einem dazitischen Lavahorizont des ostpontischen Gebirges bekanntgeworden. In den Kontakthöfen der granodioritischen tertiären Plutone dieses Gebirges finden sich Skarnvorkommen mit sulfidischen und oxydischen Erzen. In spättertiären K-reichen basaltischen und andesitischen Magmatiten sind aus der Gegend Narman - Oltu Fundpunkte von Kupfer- und Buntmetallsulfiden nachgewiesen. Schliesslich sind noch die Imprägnationen mit Kupfererzen in den Konglomeraten und Sandsteinen des gipsführenden Miozäns im Westen der Erzprovinz, im Bereich von Çankırı-Çorum anzuführen. Überhaupt ist das Kupfer in fast allen diesen Vorkommen das führende Metall. Erwähnt sei noch, dass auch das Mangan ein für diese Erzprovinz charakteristisches Metall darstellt, dessen Erze in zahlreichen Fundpunkten angetroffen wurden. Bis auf die Lagerstätte Ereğli hat es aber keinerlei wirtschaftliche Bedeutung erlangt. Im Nachfolgenden ist das Mangan auch deshalb nicht berücksichtigt worden, weil über diese Vorkommen nur sehr sporadische Untersuchungen vorliegen.
Türkiye'ye ait bir cevher yatakları haritası, Kuzey Anadolu'da yaklaşık olarak İnebolu'dan (batıda) Rus sınırına kadar (doğuda) geniş bir sülfidik cevher zuhurları dağılımı göstermektedir. Bu zuhurların daha ziyade Mesozoik ve Tersiyer kayaçlara bağlı oldukları görülür. Bunlar bir taraftan andezitli ve bazaltik efüzifler (diyabazlar, spilitler) tarafından teşkil edilmektedir ve yaşları muhtemelen Juradan Kretaseye kadar uzanır. Öte yandan çok sayıda damar, cevher katı ve stratiform som cevher gövdeleri ile emprenyasyon cevherlerinin, Doğu Karadeniz dağlarının dasitik bir lav horizonu içinde bulundukları tespit edilmiştir. Granodiyoritik Tersiyer plutonların kontakt sahalarında da, sülfidik ve oksidik cevher ihtiva eden skarn zuhurları vardır. Tersiyer sonrası K bakımından zengin bazaltik ve andezitik magmatitler içinde, Harman-Oltu dolaylarında bakır ve alacalı mineral sülfitlerinin bulunduğu da tespit edilmiştir. Ve nihayet cevher bölgesinin batısındaki jips ihtivalı Miosene mensup konglomeralar ve kumtaşları içinde bakır emprenyasyonlarına rastlanmıştır (Çankırı - Çorum çevresi). Esasen bakır, bu zuhurların hemen hepsinde öncü metal durumundadır. Manganez cevherinin de bu cevher bölgesi içinkarakteristik bir metal olduğunu ve cevherlerinin çok sayıdaki buluş yerlerinde tespit edilmiş bulunduklarını da söylemek yerinde olur. Ereğli yataklarının dışında henüz ekonomik bir önem tespit olunmuş değildir. Bu yazımızda, zuhuru hakkında pek az etüd yapılmış olduğu için, manganezden söz edilmemiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 1968 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1968 Cilt: 70 Sayı: 70 |
Copyright and Licence
The Bulletin of Mineral Research and Exploration keeps the Law on Intellectual and Artistic Works No: 5846. The Bulletin of Mineral Research and Exploration publishes the articles under the terms of “Creatice Common Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC-BY-NC-ND 4.0)” licence which allows to others to download your works and share them with others as long as they credit you, but they can’t change them in any way or use them commercially.
For further details;
https://creativecommons.org/licenses/?lang=en