Bu çalışmada farklı mayalarla üretilen elma sirkelerinin (ev yapımı), kilinik olarak antibiyotik direnci olan farklı patojen bakteri türlerine karşı (E. faecalis 29212, S. aureus 29213, S. aureus 25923, E. coli 25922, E. coli 8739, E. coli (colistin R) 19846, Klebsiella pneumoniae 700603, Salmonella enterica ve Pseudomonas aeruginosa 27853), disk difüzyon ve mikrodilusyon metodları kullanılarak antibiyotik etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Genel olarak bütün sirke örneklerinin antibakteriyel etkisinin olduğu, bütün standart suşlara karşı en fazla antibakteriyel etkinin ticari sirke örneği (7 numaralı sirke) olduğu tespit edilmiştir. 1 numaralı sirke örneğinin ise (%0.3 Saccharomyces cerevisiae içeren sirke) Enterococcus faecalis ATCC 29212 suşu hariç bütün diğer standart suşlara karşı en zayıf etkili sirke örneği olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Escherichia coli ATCC 8739 suşunda diğerlerinden farklı olarak 1/32 dilusyonda MIC değerlerinin elde edildiği örnek 6 numaralı organik ev sirkesi olmuştur. Sonuç olarak, bu çalışmada farklı maya hammaddelerinden elde edilen elma sirkelerin çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyel etkisi detaylı olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar yeni çalışmalara temel oluşturacak niteliktedir ve farklı dozlarda ve tekniklerde sakı elma sirkesi üretilerek daha fazla bakteri türüne ve insan sağlığına etkilerinin de araştırıldığı çalışmaların yapılmasına olanak sağlayacaktır.
In this study, it was aimed to determine the antibiotic effect of Black Sakı cider vinegar (homemade) produced with different yeasts against different pathogenic bacterial species (E. faecalis ATCC 29212, S. aureus ATCC 29213, S. aureus ATCC 25923, E. coli ATCC 25922, E. coli ATCC 8739, E. coli (colistin R) ATCC 19846, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis ATCC 13076 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853), with clinical antibiotic resistance by using disc diffusion and microdilution methods. In general, it had been determined that all vinegar samples had antibacterial effect, and the most antibacterial effect against all standard strains was commercial vinegar sample (No. 7 vinegar). It was determined that vinegar sample number 1 (vinegar containing 0.3% Saccharomyces cerevisiae) was the weakest effective vinegar sample against all other standard strains except for Enterococcus faecalis ATCC 29212strain. In addition, in Escherichia coli ATCC 8739 strain, the sample number 6 was organic household vinegar, in which MIC values were obtained at 1/32 dilution, unlike the others. In conclusion, the antimicrobial effect of Black Sakı apple vinegar obtained from different yeast raw materials on various microorganisms was determined in detail. These results will form the basis of new studies and will enable studies to be conducted to investigate more bacterial species and their effects on human health by producing Black Sakı vinegar at different doses and
techniques.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 1, 2023 |
Publication Date | June 1, 2023 |
Submission Date | May 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 37 Issue: 1 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.