Beslenme alışkanlıkları ve sağlık arasındaki ilişki, tüketicilerin nutrasötikler açısından zengin diyetler hakkında daha fazla bilimsel kanıta ulaşma talebini artırmıştır. Üzümsü meyveler, antosiyaninler, flavonoidler, fenolikler, fenolik asitler, tanenler ve stilbenler gibi çok çeşitli besleyici olmayan biyoaktif bileşiklerin yanı sıra mineraller, vitaminler, uçucu yağlar, şekerler ve karotenoidler gibi besleyici bileşiklerin zengin bir kaynağıdır. Üzümsü meyvelerde bulunan biyoaktif bileşikler hem in vitro hem de in vivo olarak güçlü antimikrobiyal, anti nörodejeneratif, antikanser, antienflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri ile ilgili olarak üzümsü meyvelerin besinsel ve besinsel olmayan biyoaktif bileşikleri hakkında kapsamlı ve eleştirel bir inceleme yer almaktadır.
The relationship between dietary habits and health has increased consumer’ demand for more scientific evidence on diets rich in nutraceuticals. Berries are a rich source of a wide range of non-nutritive bioactive compounds such as anthocyanins, flavonoids, phenolics, phenolic acids, tannins, and stilbenes as well as nutritional compounds such as minerals, vitamins, volatile oils, sugars, and carotenoids. Bioactive compounds in berries have strong antioxidant, anticancer, antimutagenic, antimicrobial, anti-inflammatory, and anti neurodegenerative properties both in vitro and in vivo. This study presents a comprehensive and critical review of the nutritional and non-nutritional bioactive compounds of grape berries in relation to their potential effects on human health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Review |
Authors | |
Early Pub Date | December 15, 2024 |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | July 3, 2024 |
Acceptance Date | October 3, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 38 Issue: 2 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.