BibTex RIS Cite

Evaluation Of Nuclear Power Plants With Regard To Customary International Law

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 1 - 11, 01.02.2017

Abstract

Customary Internatinal Law is body of rules as a result of behaving to against the same problem and in the same way of states for long term. Terms of Nuclear plants; customary international rules areprevention of transboundary harm arising from hazardous activities, the principle of precaution and the cooperation rule. The prevention of transboundary harm arising from hazardous activities describes matter of a state not to be conduct and give not approve to conduct. The precaution, it means the precautionary principle stand for determining the risk and extent of the hazard and to be taken precautions that revealing its the quality and quantity in this way. Finally, cooperation rule is a rule that occur on many levels including national-international andvertical-horizontal. Thanks to this rule, cooperation into state and between the state and society comes true, more importantly, cooperation opportunity arises in the manner that increasing the availability to provide participation to decisions among states. All of these customary international rules are to be applied on both configuration and operating phase of nuclear power plants. International agreements including these rules make the rules more effective. Because, no longer thestates which side of the agreements had been enter into an obligation in terms of positive law.

Nükleer Enerji Santrallerinin Uluslararası Teamül Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 1 - 11, 01.02.2017

Abstract

Uluslararası teamül hukuku, devletlerin aynı sorun karşısında uzun süre aynı biçimde davranmaları sonucu ortaya çıkan kurallardır. Nükleer santraller bakımından ise önemli ölçüde sınıraşan çevre kirliliğine sebebiyet vermeme, tedbir prensibi ve işbirliği kuralı, uluslararası teamül hukuku kurallarıdır. Önemli ölçüde sınıraşan çevre kirliliğine sebebiyet vermeme, bir devletin bu neviden bir faaliyeti yürütmeme ve yürütülmesine onay vermeme hususunu anlatır. Tedbir, yani ihtiyat prensibi ise risk ve tehlikenin ölçüsünün belirlenmesi ve bu suretle alınacak tedbirlerin nitelik ve niceliğinin ortaya çıkarılması anlamına gelir. Son olarak işbirliği kuralı ise, ulusal-uluslararası, dikey-yatay olmak üzere birçok düzeyde ortaya çıkan bir kuraldır. Bu kural sayesinde, devlet kendi içerisinde kurumlar arası ve devlet-toplum arasında işbirliği gerçekleşmekte, bundan daha önemlisi, devletler arasında kararlara katılım sağlanabilecek şekilde işbirliği fırsatı doğmaktadır. Tüm bu uluslararası teamül hukuku kuralları nükleer enerji santrallerinin gerek kurulum, gerekse işletim safhalarında uygulanması gereken kurallardır. Bu kuralları içeren uluslararası sözleşmeler de kuralları daha etkin hale getirmektedir. Zira, sözleşmelerin tarafı olan devletler artık pozitif hukuk bakımından da bir yükümlülük altına girmiş olmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA23VC45EG
Journal Section Makaleler
Authors

İslam Safa Kaya This is me

Publication Date February 1, 2017
Submission Date February 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1/1

Cite

APA Kaya, İ. S. (2017). Nükleer Enerji Santrallerinin Uluslararası Teamül Hukuku Bakımından Değerlendirilmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/1), 1-11.