BibTex RIS Cite

Attitude of Trade Unions against Precarious Work in Germany

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 45 - 62, 01.02.2017

Abstract

Structural contraction and organizational change are increasingly occurring in public and private sectors today. With the restructuring of global capital on the world, there is also a process of change and restructuring in labor markets. This change has begun to make workforce employment insecure that not only in the backward countries, but also in the developed countries. So much so that precarious employment nowadays has become a major concern in the German labor market and measures have been taken to solve the problem. The most effective structure in this subject is, of course, trade unions. The attitude of trade unions in Germany against precarious work; the strategies they have developed are very important. In this context, the first strategy that unions deal with is to make collective bargains cover precarious workers. Second, precarious jobs are removed or at least delimited. The third strategy is the removal of obstacles in front of the organization of the precarious employed. The last strategy of the unions, properly works in other words, it is the dissemination of works that will be suitable for human dignity.

Almanya’da Güvencesiz Çalışmaya Karşı Sendikaların Tutumu

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 45 - 62, 01.02.2017

Abstract

Günümüzde kamu ve özel sektörlerde giderek artan bir şekilde yapısal küçülme ve örgütsel değişim süreci yaşanmaktadır. Küresel sermayenin dünya üzerinde yeniden yapılanmasıyla birlikte işgücü piyasalarında da bir değişim ve yeniden yapılanma süreci yaşanmaktadır. Bu değişim işgücü istihdamını sadece geri kalmış ülkelerde değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerde de güvencesiz bir hale getirmeye başlamıştır. Öyle ki, günümüzde güvencesiz istihdam Alman işgücü piyasalarında da önemli bir endişe unsuru haline gelmiş ve sorunun çözümü için önlemler alınmaya başlamıştır. Bu konuda en etkili yapı hiç şüphe yok ki, sendikalardır. Almanya’da sendikaların, güvencesiz çalışmaya karşı sergiledikleri tutum; geliştirdikleri stratejileri çok önem arzetmektedir. Bu bağlamda sendikaların ele aldığı ilk strateji, toplu pazarlıkların, güvencesiz işçileri kapsayacak şekilde yapılmasıdır. İkincisi güvencesiz işlerin kaldırılması ya da en azından sınırlandırılmasıdır. Üçüncü strateji, güvencesiz istihdam edilenlerin, örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Sendikaların konu ile ilgili son stratejisi de düzgün işlerin diğer bir ifadeyle insan onuruna yakışacak işlerin yaygınlaştırılması şeklindedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA85AC83JM
Journal Section Makaleler
Authors

Sevgi Işık Erol This is me

Publication Date February 1, 2017
Submission Date February 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1/1

Cite

APA Işık Erol, S. (2017). Almanya’da Güvencesiz Çalışmaya Karşı Sendikaların Tutumu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/1), 45-62.