BibTex RIS Cite

Art Reflection of the First World War: British Vortisist Group

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 148 - 161, 01.07.2016

Abstract

War has existed up to massive destruction of economic approaches and policies that change the way the other side of the present century. The First World War took its place in history as a part of this malady. All the people of war as soldiers involved in the war , society affects negatively . Created by the devastation of war on society it should have led many physical and psychological wounds . The First World War until the economic political direction behind a lot of pain and death caused , for many years after the war people could not pick themselves . Accepted as a member of society and society can not remain indifferent to what happens in exactly the horrors of war artists or have lived or reflects the work of the deepest wound in sentiment . In many countries , in many of the works reflected by the artist, and war formed the important art movements of the 20th century . Expressionism Germans have when dealing with Italian Futurism reflect the traces of some French artists British revealing works Cubic has created a different language called Vorticism flow .This study briefly the impact of the First World War and remained under British Vortisist these effects have also been given the work of artists example.

Birinci Dünya Savaşı’nın Sanata Yansıması: İngiliz Vortisist Grubu

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 148 - 161, 01.07.2016

Abstract

Savaş, kitlesel yıkımı, iktisadi yaklaşımı ve politikanın şekil değiştirmiş bir başka yüzü olarak günümüz yüzyılına kadar varlığını sürdürmüştür. Birinci Dünya Savaşı da, bu illetin bir parçası olarak tarihteki yerini almıştır. Savaşlar, savaşa katılan askerleri olduğu kadar tüm halkı, toplumu olumsuz yönde etkiler. Savaşın yarattığı tahribatlar toplum üzerinde gerek fiziksel, gerekse psikolojik pek çok yara açmıştır. Birinci Dünya Savaşı da, ekonomik, siyasal yönü kadar geride bir çok acı ve ölüme sebep olmuş, insanlar savaş sonrasında da uzun yıllar kendilerini toparlayamamışlardır. Toplumun birer ferdi olarak kabul edilen ve toplumda yaşananlara kayıtsız kalamayan sanatçılar da, savaşın korkunç yüzünü ya birebir yaşamışlar, ya da hissiyatlarındaki derin yaraları eserlerine yansıtmışlardır. Birçok ülkede, birçok sanatçı savaşın bırakıtlarını eserlerine yansıtırken, 20.yüzyılın da önemli sanat akımlarını oluşturmuşlardır. Almanlar Ekspresyonizm ile uğraşırken, İtalyanlar Fütürizmin izlerini yansıtmışlar, kimi Fransız sanatçılar Kübik eserler ortaya koyarken, İngilizler de “Vortisizm” denilen farklı bir akım dili yaratmıştır. Bu çalışmada da, Birinci Dünya Savaşı’nın etkilerine kısaca değinilmiş ve bu etkiler altında kalan İngiliz Vortisist sanatçılarının eser örneklerine yer verilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA74SJ66ZA
Journal Section Makaleler
Authors

Derya Uzun Aydın This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Uzun Aydın, D. (2016). Birinci Dünya Savaşı’nın Sanata Yansıması: İngiliz Vortisist Grubu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 148-161.