BibTex RIS Cite

Conservation and Restoration of The Hasankeyf Imam Abdullah Zawiya

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 193 - 227, 01.07.2016

Abstract

The Imam Abdullah Zawiya has been built by Meliku’l Muvahhid Takiyyeddin Abdullah, the Ayyubid Malik, in the years 1249-1294 in the Hasankeyf ancient city. Because of the recent structural problems of the hermitage, to strengthen the sections which were almost collapsed, Immediate Prevention and Support Project has been ordered in 2010 by Hasankeyf Excavation Directorate. This project has been executed in 2012-2013 as a part of Ilısu Dam Project. During the restoration and conservation treatment, portlant cement based mortars over the façade of the building has been removed. After this process, walls and dome of the building has been reinforced. In these treatments, original mortar, which contains lime, cas (local material made of limestone) and stone agregate has been used as indicated in the conservation report. During the works on the dome it has been noticed that originally it is based on octagonal rim instead of recent circular one, thus restoration works has been finished by following recently appeared original traces of it. After finishing restoration treatments completely, observations made every 6 months and it is noticed that the dome requires maintenance especially after winter.

Hasankeyf İmam Abdullah Zaviyesi Konservasyon ve Restorasyon Çalışmaları

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 193 - 227, 01.07.2016

Abstract

Hasankeyf Antik Kenti sınırları içindeki İmam Abdullah Zaviyesi, Eyyubi Meliki el-Melikü’l Muvahhid Takıyyeddin Abdullah tarafından 1249-1294 yılları arasında inşa edilmiştir. Zaviyenin mevcut haliyle yapısal sorunlardan dolayı, neredeyse çökme aşamasına gelen bölümlerinin sağlamlaştırılması için 2010 yılında Hasankeyf Kazı Başkanlığı’nca Acil Önlem ve Takviye Projesi hazırlatılmıştır. Hazırlanan proje Ilısu Baraj Projesi kapsamında 2012-2013 yılları arasında tamamlanmıştır. Konservasyon ve restorasyon çalışmaları kapsamında yapının dış yüzeyindeki çimento esaslı harç ve sıvalar temizlenmiştir. Bu çalışmanın devamında ise yapının duvar ve kubbesinde destekleme çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda ise hazırlanan koruma raporu ile uyumlu olarak kireç, cas ve taş tozundan oluşan harç kullanılmıştır. Kubbede yapılan çalışmalarda mevcut haliyle daire formlu kasnağa sahip olan kubbenin sekizgen bir kasnağa sahip olduğu anlaşılmış ve mevcut izler doğrultusunda kubbe kasnağının restorasyonu tamamlanmıştır. Yapının restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra her 6 ayda bir gözlem yapılmış ve kubbede özellikle kış aylarından sonra bakıma ihtiyaç oluştuğu saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38BF79MH
Journal Section Makaleler
Authors

M. Serdar Akgönül This is me

Mevlüt Eliüşük This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Akgönül, M. S., & Eliüşük, M. (2016). Hasankeyf İmam Abdullah Zaviyesi Konservasyon ve Restorasyon Çalışmaları. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 193-227.