BibTex RIS Cite

Evaluation of Rockfall Event Northeast Part of Siirt Pervari-Çobanören Village in terms of Engıneerıng Geology

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 225 - 239, 01.04.2016

Abstract

Slipping and gliding flux movements from hillsides and slopes occur with the effect of gravity of the grounds and/or rocks. Mass movement presented in this paper is the rockfall in Cobanören Village located in Siirt –Pervari.It is examined the reasons of the mass movement and effects on district. As a result of the measurements topography of the district composed of slope screes with the slope angle of 45-50 degree. It is determined that generally hillsides are formed middle degree degradated, broken and crack serpantines. Serpantines are known as rocks which have a high potential of geologic and mineralogical degradation.As a result of the observations conducted in hillside, it is seen that many huge rocks exist whichseperated from serpantine units due to many reasons. District is known as an active slip district in terms of its tectonic, geologic and morfologic structure. It is determined that due to these characteristics of the district, rocks in the hillside have a big potential of movement. According to the results; important precations should be taken in order to prevent property loss and mortality. One of this precations can be expropriation.

Siirt-Pervari-Çobanören Köyü Kuzeydoğusunda Meydana Gelen Kaya Düşmesinin Mühendislik Jeolojisi Kapsamında Değerlendirilmesi

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 225 - 239, 01.04.2016

Abstract

Zeminlerin ve/veya kaya kütlelerinin yerçekimi kuvveti etkisi ile yamaçlardan veya şevlerden aşağıya doğru yavaş veya hızlı bir şekilde hareket etmesi ile kayma ve akma hareketleri meydana gelir. Bu çalışmada sunulan kitle hareketi; Siirt İli Pervari İlçesi Çobanören köyünde meydana gelen kaya düşmesidir. Oluşan kitle hareketinin nedenleri ve inceleme alanına olan etkileri değerlendirilmiştir. Yerinde yapılan ölçümler ile inceleme alanının hakim topoğrafyasını eğim açısı 45-500 arasında değişen yamaçların oluşturduğu belirlenmiştir. Bu yamaçların genel itibariyle orta derecede bozunmuş, bol kırık ve çatlaklı serpantinitlerden (ofiyolitik kayaç) oluştuğu tespit edilmiştir. Serpantinitler jeolojik ve mineralojik olarak bozunma potansiyeli yüksek, oldukça düşük dayanımlı kayaçlar olarak bilinmektedirler. Yamaç üzerinde yapılan gözlemlerde serpantinit birimlerinden çeşitli etkenlerle (iklimsel nedenler ve tektonik deformasyonlar) ayrılıp kopmuş olabileceği düşünülen iri-oldukça iri kaya blokları ile yamaç molozları görülmüştür. Bölge genel tektotik yapısı, jeolojik ve morfolojik özellikleri bakımından aktif heyelan bölgesi olarak bilinmektedir. Bölgenin bu özelliklerinden dolayı yamaçların ve yamaçlarda yer alan kaya bloklarının her an harekete geçebilecek potansiyelde oldukları tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlara göre, düşmenin meydana geldiği alanın mühendislik hizmeti uygulanarak iyileştirilmesinin ve gerekli görülmesi halinde kamulaştırılarak daha güvenli hale getirilmesinin olası bir can ve mal kaybı riskini ortadan kaldıracağı ve daha ciddi kayıpların önüne geçilebileceği düşünülmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA96KJ49ZZ
Journal Section Makaleler
Authors

Mehmet Can Balcı This is me

Nuray Alpaslan This is me

Publication Date April 1, 2016
Submission Date April 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Balcı, M. C., & Alpaslan, N. (2016). Siirt-Pervari-Çobanören Köyü Kuzeydoğusunda Meydana Gelen Kaya Düşmesinin Mühendislik Jeolojisi Kapsamında Değerlendirilmesi. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(1), 225-239.