"Her Şeyi E-Leştirdik” isimli kitap, ‘dijitalleşme ve elektronikleşme’ kavramlarının henüz akademik olarak tam anlamıyla oturmadığı bir dönemde, bu alandaki boşluğu doldurmak amacıyla kaleme alınmıştır. Dijitalleşmenin toplumsal, ekonomik ve teknolojik boyutlarını inceleyerek bu dönüşümün kapsamlı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Aradan geçen zaman içinde "Her Şeyi E-Leştirdik" kitabı, dijitalleşme konularında önemli bir referans kaynağı olmuştur. Aynı zamanda akademik literatürde önemli bir boşluğu doldurmuş ve dijital dönüşüm sürecine ışık tutmuştur.
İncelemesi yapılan kitap, 2003 yılında dijitalleşmenin başlangıç aşamalarında olduğu dönemde yayınlanmış ve bu süreçteki toplumsal değişimleri, teknolojik gelişmeleri ve ekonomik etkileri detaylı bir şekilde ele almıştır. Teorik analizlerin yanı sıra pratik uygulamalardan örnekler vererek konuyu derinlemesine irdelemiştir. Hayal etmenin önemine vurgu yapmış ve bu konularda gelecekte yaşanacak gelişmeleri bugünden hayal etmenin önemini anlatmıştır ki en büyük başarısı da budur: Bahsedilen konularda gelecek on yıllar içinde olması teknik ve teknolojik olarak mümkün ve muhtemel gelişmelerin hayal edilmesini sağlamış ve başarılı olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.
Çalışma, incelemesi yapılan kitapta yapılan birçok öngörünün günümüzde gerçekleşmiş ve doğrulanmış olduğunu göstermektedir. Bunların her birinden detaylarıyla bahsetmek kitabı yeniden yazmak gibi olacağından bu kitap eleştirisinde ayrıntılarıyla ele almak olanaksızdır. Ancak toplumun büyük bir kesimini ve hayatımızı yakından ilgilendiren özellikle e-devlet (e-Türkiye) hizmet portalı, devlet kurumları arasındaki Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), ticaret, sağlık, eğitim, adalet, sosyal güvenlik, acil durumlar ve bankacılık gibi konulardaki öngörülen teknolojik gelişmelerin büyük bir kısmına dair öngörülerin neredeyse tamamının günümüzde uygulanmasına dair özet incelemeler, kitap eleştirisi içindeki tablolarda verilmiştir.
Bu çalışma, 20 yıl önce yazılan “Her Şeyi E-Leştirdik” isimli kitabın literatürdeki bir boşluğu doldurarak kavramsal bir düşünce birliğine ulaşmadaki başarısını, ardıl çalışmalara ve gerçekleşen projelere ilham kaynağı olduğunu hatta bir nevi yol haritası sunduğunu ortaya koymaktadır.
The book titled "Her Şeyi E-Leştirdik - We Digitalized Everything" was written to fill the gap in the field of ‘digitalization and electronification’ at a time when these concepts had not yet been fully established academically. It aims to provide a comprehensive analysis of this transformation by examining the social, economic, and technological dimensions of digitalization. Over time, the book ‘Her Şeyi E-Leştirdik' has become an important reference source on the topics of digitalization. It has also filled a significant gap in the academic literature and shed light on the digital transformation process.
The book was published in 2003, during the early stages of digitalization, and thoroughly addresses the social changes, technological developments, and economic impacts of this process. In addition to theoretical analyses, it delves into the subject in depth by providing examples from practical applications.
The book emphasizes the importance of imagination and discusses the significance of envisioning future developments from the present, which is its greatest achievement: It enabled the imagination of technical and technological advancements that are both possible and likely to occur in the coming decades and has proven successful, supported by scientific data.
This book review demonstrates that many of the predictions made in the book have come true and been validated. It is impossible to include all of them in this review, as detailing each one would be akin to rewriting the book. However, the tables in this review provide summary analyses of most of the predicted technological developments that have now been implemented, especially in areas affecting large segments of society and our daily lives, such as the e-government (e-Türkiye) service portal, the Electronic Records Management System (ERMS) for correspondence between government institutions, trade, banking, education, health, justice, social security, and emergency services.
Ultimately, this work underscores the book's success in filling a conceptual gap in literature, achieving a unified approach to understanding digitalization, and inspiring subsequent studies and projects. "Her Şeyi E-Leştirdik" has effectively served as a kind of roadmap, offering valuable guidance for future academic endeavors and practical initiatives.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | E-State |
Journal Section | Review Studies |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | July 27, 2024 |
Acceptance Date | December 19, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |