Sugar sweetened
beverages, which are frequently consumed by children and adolescents, are the
largest source of added sugar with a high energy content. Beverages such as
fruit juices, sodas, energy drinks are in this group. Types of sugars,
sweeteners, caffeine, stimulants present in the ingredients may be at risk for
child health. Consumption of these beverages is affected by many factors such
as gender, age, ethnicity, socioeconomic status, education level. There are
studies showing that chronic use may be associated with many diseases such as
overweight, cardiovascular problems, metabolic syndrome, type 2 diabetes, increased blood
lipids and blood pressure. Negative health effects can continue in
adulthood, starting from very young age. For this reason, healthy food
consumption should be supported by working on children, family, environment and
policies within the framework of scientific proposals at the earliest stage in
terms of child health.
Çocuk ve
adölesanlar tarafından sık tüketilen şeker ilaveli içecekler, yüksek enerji
içeriğine sahip en büyük ilave şeker kaynağıdır. Meyve suları, gazlı içecekler,
enerji içecekleri gibi içecekler bu gruba girmektedir. İçeriğinde bulunan şeker
türleri, tatlandırıcılar, kafein, uyarıcı maddeler çocuk sağlığı açısından risk
taşıyabilmektedir. Bu içeceklerin tüketimi cinsiyet, yaş, etnisite,
sosyoekonomik durum, eğitim seviyesi gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Kronik
kullanımının fazla kilo, kalp damar problemleri, metabolik sendrom, tip 2
diyabet, kan lipidlerinde ve kan basıncında artış, gibi birçok hastalık ile
ilişkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Olumsuz sağlık etkileri
çok küçük yaştan başlayarak yetişkinlik döneminde devam edebilmektedir. Bu
nedenle çocuk sağlığı açısından erken dönemde bilimsel öneriler çerçevesinde
çocuk, aile, çevre ve politikalar üzerinde çalışmalar yapılarak sağlıklı besin
tüketimleri desteklenmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Paediatrics |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 2 |