Giriş ve Amaç: Hastalıkların tanısında kullanabilmek amacıyla birçok molekül üzerinde bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Bu moleküllerden bir tanesinin bile tanı amacıyla kullanılabilmesi, klinisyenler açısından hastalığın tanısının konmasında oldukça önemlidir. Homosistein ve arjinin de bu doğrultuda üzerinde çalışmaların yoğun olarak devam ettiği moleküllerdendir. Bu nedenlerle biz de, bu çalışmamızda meme hastalarının kan örneklerinin serumlarında homosistein ve arjinin düzeylerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirleyebilmeyi ve bunun meme kanseri ile ilişkisini açıklayabilmeyi amaçlamaktayız.
Gereç ve Yöntemler: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Metabolizma Laboratuvarında çalışmalarımız gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza 20 kontrol, 20 meme Ca, 20 metastaz hastası dahil edildi. Meme kanseri hastalarından alınan kan, biyokimyasal analiz yapılana kadar -80 ° C'de saklanmıştır. Alınan kan örneklerinden elde edilen serumlardan homosistein ve arginin seviyeleri ölçülmüştür Spektrofotometrede 470 nm'de protein seviyeleri ölçülmüştür. Homosistein seviyelerini ölçmek için NMRkütle spektrometresi kullanılmıştır.
Bulgular: Yapılan değerlendirmede Kontrol grubuna göre meme Ca ‘li hastalarda Arginin, Arginin/ADMA, metastazlı hastalarda ise Homosistein seviyelerinde istatistiksel bir artış gözlenmiştir. Meme kanserli hata grubu, metastaz grubu ile karşılaştırıldığında ise, Homosistein seviyesi istatiksel olarak artarken, Arginin /ADMA seviyesi istatistiksel olarak azalmıştır.
Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak, meme kanseri hastalarının tanı ve tedavileri sırasında bu markerlerın kullanılabileceği düşünülmektedir.
Yok
Objective: Scientific studies are continuing on many molecules in order to be used in the diagnosis of diseases. The fact that even one of these molecules can be used for diagnosis is very important for clinicians in diagnosing the disease. For this purpose, intensive studies continue on homocysteine and arginine.
For these reasons, in this study, we aim to determine whether there is any change in homocysteine and arginine levels in the serum of blood samples of breast patients and to explain its relationship with breast cancer.
Material Materials and Methods: We carried out our work in Selcuk University Faculty of Medicine Biochemistry Metabolism Laboratory. Our study included 20 controls, 20 breast Ca, 20 metastasis patients. Blood collected from breast cancer patients stored at -80 ° C until biochemical analysis is performed. Homocysteine and arginine levels measured in the sera obtained from the blood samples taken. The levels of proteins were measured at 470 nm in the NMRspectrophotometer. To measure homocysteine levels were injected into the mass spectrometer for chromatography.
Results: In the evaluation, a statistical increase was observed in Arginine, Arginine / ADMA levels in patients with breast Ca, and Homocysteine levels in patients with metastases compared to the control group. When the breast cancer error group was compared with the metastasis group, the homocysteine level increased statistically, while the Arginine / ADMA level decreased statistically.
Conclusion: Based on the results we obtained, it is thought that these markers can be used during the diagnosis and treatment of breast cancer patients.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1 |