Research Article

Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi

Volume: 10 June 26, 2022
EN TR

Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi

Abstract

Abdest alma ünitesinin cami kompleksinde ilksel kullanımı bir su kuyusu formu ile 622-623 yıllarında inşa edilen Mescid-ül Nebevi’de görülmektedir. Bu kullanım ile başlayan cami içinde abdest alma alanı kavramı ilerleyen zamanlarda cami kompleksinin içinde önemli bir değere sahip olmuştur. Şadırvanlar sahip oldukları estetik form nedeniyle cami merkez avlusunda değerlendirilmeye yüzyıllar boyunca devam etmiştir. Fonksiyonel bir görev taşıyan abdest alma alanları ise camilerin iç mekânlarına taşınmıştır. Bu şekilde ana abdest alma alanlarının daha mahrem, konforlu ve ergonomik bir ortama taşınması gerçekleşmiştir. Bu mekânların sahip olduğu fonksiyonel ve ergonomik kriterler bu çalışma kapsamında incelenmiş olup özellikle yürüme engellilere, yaşlılara ya da geçici olarak tekerlekli sandalye kullanımına ihtiyacı olanlara yönelik tasarım önerisi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bunun amacı geçmişten günümüze gelen cami abdesthanesi modellerinde henüz istenilen standartlarda tekerlekli sandalye kullanıcıları için abdest alma ünitelerinin yer almamasıdır. Bu noktadan hareketle belirlenen bu makale özelinde camilerimizde yürüme engellilere ve farklı nedenlerden tekerlekli sandalye kullanmak durumunda olan kişilerin ihtiyaçlarına yönelik abdest alma ünitesi tasarımı önerisinde bulunulacaktır. Yeni savlanan abdest alma ünitesi tekerlekli sandalye ile uyumlu ölçülerde tasarlana-rak öneri olarak sunulmuştur.

Keywords

Supporting Institution

yok

Project Number

yok

References

  1. Altınok M. & Kars M. M. 2010, “Tekerlekli Sandalye Kullanan Engellilere Yönelik Islak Mekân Düzenle¬melerinde Fonksiyonel Yaklaşımlar”. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20, 107-122.
  2. Avcı Erdemli K. 2013, “Cami Mimarisinde Kadınların Yeri ve İstanbul Müftülüğü: Camilerin Kadınlar Bölümünü Güzelleştirme (3T) Projesi”. Din ve Hayat: İstanbul Müftülüğü Dergisi 20, 66-71.
  3. Baltacı B. 1985, “İslam Medeniyetinde Cami”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3, 225-241.
  4. Bilaloğlu A. 1993, Şadırvanların Mimarideki Yeri, Onarım, Bakım, Koruma Geliştirme, Mimari ve Çevre Öğesi Olarak Kullanılma İmkânlarının Araştırılmasından Örnekler. Yayımlan¬mamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi. Antalya.
  5. Çetintaş S. 1944, “Türklerde Su–Çeşme-Sebil”. Güzel Sanatlar Dergisi 5, 125-147.
  6. Çınar H., A. R. Arslan & K. Doğar 2015, “İbadethaneler: Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarının Kullanım Memnuniyeti”. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3/3, 319-327.
  7. Eyice S. 1974, “Trakya’da Meydan Şadırvanları”. Mélanges Mansel, Mansel’e Armağan. Ankara, 831-862.
  8. Eyice S. 1993, “Cami Mimarlık Tarihi”. TDV İslam Ansiklopedisi, vol. 7. İstanbul, 56-90.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

History of The Social Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 26, 2022

Submission Date

June 8, 2022

Acceptance Date

June 16, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 10

APA
Durukan, A., & Önal, E. (2022). Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi. Cedrus, 10, 437-454. https://izlik.org/JA46RJ27BA
AMA
1.Durukan A, Önal E. Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi. Cedrus. 2022;10:437-454. https://izlik.org/JA46RJ27BA
Chicago
Durukan, Ayşegül, and Esra Önal. 2022. “Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi”. Cedrus 10 (June): 437-54. https://izlik.org/JA46RJ27BA.
EndNote
Durukan A, Önal E (June 1, 2022) Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi. Cedrus 10 437–454.
IEEE
[1]A. Durukan and E. Önal, “Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi”, Cedrus, vol. 10, pp. 437–454, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46RJ27BA
ISNAD
Durukan, Ayşegül - Önal, Esra. “Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi”. Cedrus 10 (June 1, 2022): 437-454. https://izlik.org/JA46RJ27BA.
JAMA
1.Durukan A, Önal E. Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi. Cedrus. 2022;10:437–454.
MLA
Durukan, Ayşegül, and Esra Önal. “Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi”. Cedrus, vol. 10, June 2022, pp. 437-54, https://izlik.org/JA46RJ27BA.
Vancouver
1.Ayşegül Durukan, Esra Önal. Cami İç Mekânlarında Tekerlekli Sandalye Uyumlu Abdest Alma Ünite Önerisi. Cedrus [Internet]. 2022 Jun. 1;10:437-54. Available from: https://izlik.org/JA46RJ27BA

Our journal has decided to continue its publication under the Continuous Publication Model as of January 1, 2026. A maximum of 15 articles will be published in the relevant annual volume. As of October 2024, Cedrus accepts articles only in foreign languages.