Research Article

Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma

Volume: 9 Number: 1 July 15, 2026
TR EN

Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma

Abstract

Çocuk hakları çocukların savunmasız ve gelişmekte olan bireyler olmaları nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Çocuk haklarına yönelik düzenlemeler, 1924 tarihli Çocuk Hakları Bildirgesi’ne kadar uzanmaktadır. 20 Kasım 1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, bu konuda önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, TÜİK verileri, çocukların önemli bir kısmının bu haklardan haberdar olmadığını göstermektedir. Çocukların ve yetişkinlerin çocuk haklarını öğrenmesi büyük önem taşımaktadır ve bu noktada ebeveynlere önemli bir rol düşmektedir. Hikayeler, bu bilinçlenme sürecinde etkili bir araç olabilir. Bu çerçevede, ebeveynlerin çocuklarına “çocuk hakları” temalı hikayeler okumasının ebeveynler ve çocuklar üzerinde ne tür bir farkındalık oluşturacağını ortaya koymayı amaçlayan bir araştırma tasarlanmıştır. Araştırmacılar tarafından çocuk hakları temalı hikayeler yazılmış ve kitap haline getirilmiştir. Karma yöntem desenlerinden biri olan müdahale deseni kullanılan araştırmada, öncelikle deney ve kontrol grubu ebeveynlerine Çocuk Hakları Tutum Ölçeği uygulanmıştır, ardından deney grubundaki ebeveynlerden hikayeleri çocuklarına 45 gün boyunca okumaları istenmiştir. Sürecin sonunda her iki gruba da son test uygulanmış, daha sonra gönüllü 12 ebeveyn ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerden elde edilen nicel veriler, SPSS 25.0 yazılımı ile karma varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler ise MAXQDA aracılığıyla analiz edilerek tema, alt tema ve kodlara ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda deney grubu son testlerde anlamlı değişimler gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları, hikaye okuma sürecinin hem ebeveynler hem de çocuklar için olumlu etkiler sağladığını ortaya koymuştur. Hikayeler, ebeveynlerin farkındalığını artırarak davranışlara yansıyan bir bilinçlenme süreci başlatmakta; ebeveyn görüşlerine göre çocukların ise haklarını öğrenerek toplumsal sorumluluk bilinci geliştirmelerine katkı sağladığı görülmüştür.

Keywords

Supporting Institution

Bu araştırma, 2025 yılında “Haklarımızın Hikayeleri Ebeveynler ve Çocuklar için Bir Öğrenme Macerası” ismi ile TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilmiş olup; yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye teşvik ödülüne layık görülmüş ve Final Sergisi'nde sergilenmiştir.

Ethical Statement

Makale aynı anda değerlendirmek üzere başka bir dergiye gönderilmemiştir. Yazarlar arasında herhangi bir potansiyel çıkar çatışması bulunmamaktadır. Çalışmaya katılan tüm bireylerden bilgilendirilmiş onam ve veli onamı alınmıştır.

Thanks

Çalışmamıza katkı sunan tüm katılımcılara ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimizi sunarız.

References

  1. Akyüz, E. (2000). Ulusal ve uluslararası hukukta çocuğun haklarının ve güvenliğinin korunması. Milli Eğitim Basımevi.
  2. Akyüz, E. (2024). Çocuk hukuku. Pegem Akademi.
  3. Ayhan, M. ve Tuğluk, M. N. (2024). Çocuk hakları programının ebeveynlerin çocuk hakları tutumuna olan etkisi. The Journal of Academic Social Science, (115), 365-384.
  4. Baki, A. ve Gökçek, T. (2012). Karma yöntem araştırmalarına genel bir bakış. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(42), 1-21.
  5. Baş, N. (2011). Hikâye temelli eğitim programının 60-72 aylık çocukların sorumluluk ve iş birliği becerilerinin gelişmesine etkisinin incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi.
  6. Büyüköztürk, Ş. (2005). Sosyal bilimler için veri analizi. Pegem Akademi Yayıncılık.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2021). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri (30. baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.
  8. Cesuroğlu, J., Menteşoğulları, E. ve Yıldız, M. (2023). Çocuk Hukuku ve Çocuk Haklarının Önemi Üzerine. International Journal of Social Science, 7(29).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 15, 2026

Submission Date

March 6, 2026

Acceptance Date

May 6, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 9 Number: 1

APA
Yıldız, D., Balbars, Ö., & Aydoğan, B. (2026). Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma. Uluslararası Çocuk Edebiyatı Ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), 9(1). https://izlik.org/JA82RH74CH
AMA
1.Yıldız D, Balbars Ö, Aydoğan B. Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR). 2026;9(1). https://izlik.org/JA82RH74CH
Chicago
Yıldız, Duru, Öykü Balbars, and Burak Aydoğan. 2026. “Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn Ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı Ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 9 (1). https://izlik.org/JA82RH74CH.
EndNote
Yıldız D, Balbars Ö, Aydoğan B (July 1, 2026) Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 9 1
IEEE
[1]D. Yıldız, Ö. Balbars, and B. Aydoğan, “Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma”, Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), vol. 9, no. 1, July 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82RH74CH
ISNAD
Yıldız, Duru - Balbars, Öykü - Aydoğan, Burak. “Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn Ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) 9/1 (July 1, 2026). https://izlik.org/JA82RH74CH.
JAMA
1.Yıldız D, Balbars Ö, Aydoğan B. Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR). 2026;9. Available at https://izlik.org/JA82RH74CH.
MLA
Yıldız, Duru, et al. “Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn Ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı Ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR), vol. 9, no. 1, July 2026, https://izlik.org/JA82RH74CH.
Vancouver
1.Duru Yıldız, Öykü Balbars, Burak Aydoğan. Hikâyeler Yoluyla Çocuk Hakları Eğitimi: Ebeveyn ve Çocuklara Yönelik Karma Yöntemli Bir Araştırma. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi (ÇEDAR) [Internet]. 2026 Jul. 1;9(1). Available from: https://izlik.org/JA82RH74CH

While uploading the article files prepared by the authors according to the International Journal of Children's Literature and Educational Research Journal Template (article files that are not arranged according to the magazine template will not be evaluated) to the system, you must use Turnitin, Plagium, iThenticate etc. for the article work to be uploaded to the system. The report obtained as a result of scanning by similarity scanning programs and showing that it has a maximum similarity of 20%, including the bibliography, must upload the Ethics Declaration Form and Copyright Transfer Form to the system.

Important Announcement: Please note that those who submit articles do not have to pay any processing fees, application fees or any fees for their articles to be published in the International Journal of Children's Literature and Educational Research (CHEDAR).

Additionally, there is no fast-track publication process, as each submission is subject to double-blind peer review.