Cilt: 2 Sayı: 2, 23.12.2024

Yıl: 2024

CHM, Sağlık yönetimi alanın ileri noktasında hakemli araştırmaların hızla yayılması için uluslararası bir forum özelliği taşımaktadır. Sağlık kurumlarda örgütsel davranış, hastane yönetimi, stratejik yönetim, pazarlama, sağlık ekonomisi temel konuları çerçevesinde güncel tartışmaları, uygulamalı araştırmaları, vaka incelemelerini, uzman yorum ve analizlerini yayınlamaktadır.

Derginin içeriği, sağlık hizmetleri yönetimi ve pazarlamasının yararlandığı çok çeşitli disiplinleri ve uluslararası kapsamını ele alır ve hastaların serbest dolaşımı, e-sağlık, kişiselleştirilmiş tıp ve bunlarla ilgili yeni tedavi modelini hastaya göre uyarlamanın zorlukları. İlgi konuları ayrıca şunları içerir:
• yeni ve gelişmekte olan sağlık politikaları
• uygun maliyetli ve verimli hizmet sunumu
• sağlık hizmetleri pazarlaması
• sosyal pazarlama
• sağlık sistemleri geliştirme ve reformları
• sağlıkla ilgili davranışlar ve uygunluk •
hastalık yönetimi
• bilgi ve iletişim teknolojisi
• elektronik hasta kayıtları
• finansman ve finans
• sağlık personeli sorunları
• kamu topluluğu
• medya ilişkileri

Yazım Kuralları
*Dergimizde Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanır.
*Makale yazım aşamasında web sayfamızdaki makale şablonu kullanılması önerilir.
*Yazılar Word 2003 veya üzeri sürümlerde, A4 boyutunda, “Times New Roman” yazı stili, Ana metin 12 punto ve tek satır aralığı, her iki yana yaslı ve iki sütun şeklinde yazılmalıdır.
Paragraflarda ilk satır girintisi 0,5 cm olmalıdır. Paragraf öncesi ve sonrası aralarında 6 nk boşluk olmalı, boş satır metinler arası fazla boşluk olmamalıdır.
Türkçe başlık: her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde, kalın 12 punto ile yazılmalıdır.
İngilizce başlık: her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde, normal 10 punto ile yazılmalıdır.
Yazarların isimleri İsim ve Soyisim olarak İngilizce başlığın altında ve yan yana yazılmalıdır. Başlık Sonrası gelen yazar isimleri ünvan kullanılmaksızın önce Büyük harfle başlayan isim, sonra tamamı büyük harflerle soy isim yazılmalıdır. Yazarların adlarının sonuna üst simge şeklinde numara konularak sayfanın en altında tablo şablonu alanına bu rakamlara uygun olarak yazarların sırasıyla: akademik unvanı, uzmanlık alanı ve görev yaptığı kurum, ORCID bilgisi 8 punto ile yazılmalıdır. Yazar bilgilerinin üst kısmında italik olarak: araştırma bilimsel bir toplantıda bildiri (sözlü ya da poster) olarak sunulmuşsa ya da tez çalışması ise yazının başlık sayfasının altında şablonda gösterildiği şekilde tarihi ve yeri ile birlikte belirtilmelidir. Proje numarası eklenebilir. Bu alanda teşekkür bilgileri yer alabilir.
BAŞLIKLAR:
İngilizce makalelerde abstract önce yazılır.
Özgün Araştırma Başlıkları:
ÖZET, ABSTRACT, GİRİŞ VE AMAÇ, MATERYAL VE METOD, BULGULAR VE TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER, KAYNAKLAR şeklinde olmalı.
Derleme Araştırma Başlıkları:
ÖZET, ABSTRACT, GİRİŞ VE AMAÇ, ALT BAŞLIKLAR, SONUÇ VE ÖNERİLER, KAYNAKLAR şeklinde olmalı.
Olgu Sunumu Başlıkları:
ÖZET, ABSTRACT, GİRİŞ VE AMAÇ, MATERYAL VE METOD, BULGULAR VE TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER, KAYNAKLAR şeklinde olmalı.
Ana başlıklar tek sütun genişliğinde, sayfaya ortalı ve Kalın BÜYÜK harfle yazılmalıdır.
Özetler: 10 punto ile yazılmış ve 250 kelimeyi aşmayacak şekilde olmalıdır. Özette denklem, atıf, standart dışı kısaltmalar yer almamalıdır. Özet paragraflarında Alt başlıklar özete eklenmemelidir. Yazılarda geçen kısaltmalar yazı içinde ilk kullanımlarında açık olarak yazılmalı ve hemen yanında parantez içinde kısaltılmış şekli verilmelidir. Başlıklara numara verilmemeli ve paragraf başı ile hizalı bir şekilde tamamen büyük harflerle kalın yazılmalıdır.
Giriş bölümü ikinci sayfadan başlamalıdır ve son paragrafı makalenin amacını içermelidir.
Yazı, çizim veya grafiklerin yazım alanı içinde olmalarına dikkat edilmelidir. Yazılarda sayfa kenar boşlukları; üst ve sol 2,5 cm, alt ve sağ 2 cm olmalıdır.
Derleme türü çalışmalar için; konuyla ilişkili yazarlardan herhangi birinin önceden yayınlanmış çalışmayla ilgili araştırma makalesi olmalı ve gönderim esnasında sisteme yüklemelidir.
Yazılar, şekil ve tablolar dâhil 25 sayfayı geçmemelidir.
Tablo ve Şekil sayısı toplamda 5'i geçmemelidir.
Yazılardaki resim, şekil ve grafikler "Şekil" adı altında gösterilmeli; şekil ve grafikler bilgisayar ortamında çizilmelidir. Tablo, şekil ve denklemlere sıra numarası verilmeli, başlıklar tabloların üzerine, şekillerin ise altına her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
Tablolar; metin içinde uygun yere yerleştirilmeli, ondalık sayılar nokta ile değil virgül ile ayrılmalıdır (İngilizce özet hariç). Tablolar tablo menüsünden yararlanılarak yapılmalı, hücrelerde birden fazla değer yer almamalı, hizalamalar boşluk tuşu ile yapılmamalı, cetvel yardımıyla yapılmalı, sayılar sağa yaslı şekilde olmalıdır. Tablo Başlıkları 10 punto, Tablo İçeriği 8-10 punto, Kaynaklar 8 punto ile yazılmalıdır. Ardı sıra tablo ve şekiller makale içerisinde gösterilmemelidir. Eğer tablo sayfaya sığmıyor ise diğer-yeni bir sayfada Tablo X. (Devamı) şeklinde verilmelidir.
Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir. Daha önce basılmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir ve kaynak olarak atıf yapılmalıdır.
Yazarlar yalnızca doğrudan yararlandıkları kaynakları makalelerinde gösterebilirler. Dergimiz, başka çalışmalarda bildirilen kaynakların aktarma şeklinde kullanılmasını kesinlikle uygun görmez.
Kaynak numaraları; metin içerisinde veya cümle sonunda noktadan sonra üst simge şeklinde1 yazılmalıdır.
Kaynak sayısı toplamda makalelerde 40'dan, derlemelerde 65'den fazla olmamalıdır.
Kaynaklar yazıda kullanılış sırasına göre sıralanmalıdır. Birden çok kaynak numarası yazılırken aradaki virgülden sonra boşluk bırakılmalı, birbirini takip eden ikiden fazla kaynak numarası yazılacaksa ilk numara ile son numara arasına “-“ işareti konularak yazılmalıdır. Kaynak gösterimi yalnızca cümle sonunda olmalıdır. Kaynak olarak; yayınlanmamış ve sayfa numaralarıyla verilemeyecek kaynak (yayınlanmamış kongre, sempozyum, toplantı, vb. belgeler) kullanılamaz.
Kaynaklar APA stiline benzerdir, kaynakça yazım şekli makale şablonunun en son sayfasında örnek olarak verilmiştir. Çalışmanızın her bir kaynağını tek tek kontrol ederek gönderiniz. Birden çok yazarlı bir çalışmayı tek yazar adıyla kısaltmamaya ve kaynak sayfalarının başlangıç ve bitimlerinin belirtilmesine dikkat edilmelidir. Kullanılacak kısaltmalar Index Medicus'a uygun olmalıdır.
İnsanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmaların sonuçlarını bildiren yazılarda, bu çalışmanın yapıldığı gönüllü ya da hastalara uygulanacak prosedürlerin özelliği tümüyle anlatıldıktan sonra, kendilerinin bilgilendirilip onaylarının alındığını gösterir bir cümle Materyal Metotta “Çalışmanın Etik Yönü alt başlığında” bulunmalıdır. Yazarlar, bu tür bir çalışma söz konusu olduğunda, ilgili Etik Kuruldan aldıkları onayı göndermelidir. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına ve eğer olgu ile görüşme/mülakat yapılmışsa etik kurul izin belgesinin olduğuna dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar için de ilgili, etik izin alınmalıdır. Hasta kimliğini tanıtacak fotoğraf kullanıldığında, hastanın yazılı onayı alınmalı ve hastanın gözleri bantla kapalı olmalıdır. Kurum gibi özel ait bir kuruluşa ait bir fotoğraf kullanıldığında yazılı izin alındığı makale içinde belirtilmeli ve izin bilgileri tarafımıza iletilmelidir. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve bu çalışmada belirtilmelidir. Kullanılan fotoğraf bilgileri “Resim X.“ simgesiyle açıklaması yapılmalıdır.

Makalenin materyal ve metot bölümünde çalışmayı destekleyen kuruluşlar, proje çalışmasıysa numarası, etik kurul raporu ve izin alınan kuruluş ve tarihleriyle birlikte yazılmalıdır. Ayrıca ilk sayfada da yazar bilgilerinin üstünde italik olarak belirtilir.
Makalenizin ön kontrol aşamasında tarafımızca ölçülen benzerlik oranının %20 ve altında olması gerekmektedir.
Yazara yazım kural kontrolü için yazar kontrol listesini doldurmalı, makale yazar kontrol listesindeki tüm basamaklarının “Evet” seçeneğine uyumlu olmalıdır.
Yayın telif hakkı devir belgesi ve etik kurul ve varsa Kurum izin belgesinin makale gönderimi ile birlikte ek dosya olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki formata uygun olmayan çalışmalar içerik açısından değerlendirilmeye alınmayacak ve editör tarafından yazara iade edilecektir.
Bu nedenle; Makalenizi dergimize göndermeden önce son bir kez "Yazar Kontrol Listesi"ne göre kontrol ediniz. Makale şablonu yazım biçimi konusunda yazara kolaylık sağlayacaktır.

CHM, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uymaktadır. JOBS, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri'ni benimsemiştir. 

Dergi kapsamında hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.