Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Öğrencilerinin Gelecek, İstihdam ve Mesleğe İlişkin Metaforik Algıları
Abstract
Bir kavramın bireyde oluşturduğu anlamı ifade eden metafor kavramı son dönemlerde sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bir kavramın başka bir kavram ile açıklanması temeline dayanan metafor, bir zihinsel üretim sürecidir. Bu araştırmanın amacı çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencilerinin “gelecek”, “meslek” ve “istihdam kavramlarına ilişkin sahip oldukları algılarını metaforlar aracılığı ile ortaya koymaktır. Araştırmanın sonuçlarına göre, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencileri geleceğe tereddütle bakmaktadır, gelecek kavramını sürpriz yumurta, labirent, yol gibi kavramlarla eşleştirmektedir. Buna karşın geleceği umut, ışık, güneş gibi metaforlar ile açıklayan, ümit ile geleceğe bakan öğrenciler de bulunmaktadır. Bazı öğrenciler ise geleceği bir bilinmezlik olarak değerlendirmektedir. Bu öğrencilerinde “yol”, “gemi”, “kumar”, “kum saati” gibi metaforlar kullanmaktadır. Gelecek için toplamda 58 adet geçerli metafor üretilmiştir. İstihdam kavramı için 41, meslek kavramı için ise 43 adet geçerli metafor üretilmiştir. İstihdam kavramı için üretilen metaforlar yaşamdaki bir eksiğin tamamlanması üzerinde durmaktadır. Yara bandı, tuğla, puzzle, lego gibi metaforlar ile açıklanmıştır. Meslek kavramında ise güveni çağrıştıran anne, baba, sevgili, dağ, ağaç gibi metaforlara yer verilmiştir.
Keywords
References
- Adıgüzel, H. Ömer (2009) Determination and Comparison of German and Turkish Participants’ Perceptions of Creative Drama Through the Metaphor (Simile) Method,Education and Science, 34: 153, 25-37.
- Akbaba Altun, Sadegül ve Çiğdem Apaydın (2013) Kız ve Erkek Öğretmen Adaylarının "Eğitim" Kavramına İlişkin Metaforik Algıları,Educational Administration: TheoryandPractice, 19: 3, 329-354.
- Akşehirli, Soner (2005) Çağdaş Metafor Teorisi, [www.ege-edebiyat.org]. 10.08.2016.
- Alpaslan Danışman, Sümeyra (2015) Metaforların Örgüt Ve Yönetim Araştırmalarındaki Yeri: Ontolojik, Epistemolojik Ve Metodolojik Kabuller Işığında Bir Değerlendirme,KAÜ İİBF Dergisi, 6: 9, 45-64.
- Arslan, M. Metin ve Mustafa Bayrakçı (2006) Metaforik Düşünme ve Öğrenme Yaklaşımının Eğitim- Öğretim Açısından İncelenmesi, Milli Eğitim, 171, 100-108.
- Ateş, Murat ve Akif Karatepe (2013) The Analysis of UniversityStudents' Perceptionstowards “environment” Conceptwiththe Help of Metaphors,International Journal of SocialScience, 6: 2, 1327-1348.
- Aydın, Ensar ve Süleyman Erkam Sulak (2015) Sınıf Öğretmeni Adaylarının "Değer" Kavramına Yönelik Metafor Algıları,Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4:2, 482-500.
- Balcı, Ayşe (1999) Metaphorical Images of School: School Perceptions of Students, Teachers and Parents from Four Selected Schools, Yayımlanmamış doktora tezi. Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Bölümü.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Economics
Journal Section
Research Article
Authors
Seda Topgül
*
Türkiye
Publication Date
March 1, 2017
Submission Date
January 1, 2017
Acceptance Date
January 1, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 8 Number: 1