Orta Anadolu’da Coğrafya ve Ekonomi: Hititlerin Bıçak Sırtındaki İmparatorluğu
Abstract
Yaşadığımız çağda, dünyada bulunan toplumların hemen hemen hepsi son 200-300 yıl boyunca icadedilmiş teknolojileri kullanarak, tabii çevrelerinin, kültürel ve sosyal gelişmeleri üzerinde olan etki ve engellerinin üstesinden gelmektedirler. İnsanlık tarihine bir bütün olarak baktığımızda bu durumun olağanüstü bir gelişme olduğunu kabul etmek gerekir. Normal olarak tarihsel süreç boyunca kültürler ve toplumlar, yaşadıkları doğal çevrelerin tanıdığı imkânlar çerçevesinde gelişmiş ve aynı zamanda da sınırlı kalmışlardır Diamond 2003; Diamond 2006 .
Keywords
Hitit Ekonomisi, İklim Tarihi, Tarım, Hitit Tarihi, Orta Anadolu, MÖ İkinci Binyıl
References
- Akdağ, M. 1975 Türk Halkının Dirlik ve Düzenlik Kavgası “Celâli İsyanları”. Ankara.
- Archi, A. – H. Klengel 1980 “Ein hethitischer Text über die Reorganisation des Kultes”, AoF 7: 143-157.
- Bagg, A. 2000 Assyrische Wasserbauten : landwirtschaftliche Wasserbauten im Kernland Assyriens zwischen der 2. Hälfte des 2. und der 1. Hälfte des 1. Jahrtausend v. Chr., BaF 24, Mainz.
- Baltacıoğlu, H. 2005 “Arinna Kentinin Suları, Su Yapıları ve Alaca Höyük”, Archivum Anatolicum 8 / 1: 1-46.
- Bammer, A. 1982 Wohnen im Vergänglichen, Traditionelle Wohnformen in der Türkei und Griechenland, Graz.
- Beckman, G. 1995 “Royal Ideology and State Administration in Hittite Anatolia”, J. Sasson (ed.), Civilisations of the Ancient Near East, New York: 529-543.
- Braudel, F. 1993 II. Felipe Dönemi’nde Akdeniz ve Akdeniz dünyası, Ankara. 2001 Memory and the Mediterranean, New York.
- Bryson, R.A. – R.U. Bryson 1999 “Holocene climates of Anatolia as simulated with archaeoclimatic models”, TÜBA-AR 2: 1-14.
- Cribb, R. 1991 Nomads in Archaeology, Cambridge.
- Çelik, D. 2008 “Alaca Höyük Hitit Barajı”, E. Genç – D. Çelik (eds.), Aykut Çınaroğlu’- na Armağan. Studies in Honour of Aykut Çınaroğlu, Ankara: 87-104.