Research Article

Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi

Number: 19 December 6, 2020
EN TR

Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi

Abstract

Bulunduğu coğrafi noktadan dolayı Küllüoba, Orta ve Kuzeybatı Anadolu’nun İlk Tunç Çağı arkeolojisinin daha iyi kavranmasını sağlayan uzun soluklu ve önemli bir projedir. Bu arkeozoolojik çalışma, yerleşim yerinin farklı yaşam alanlarından (Aşağı Yaşam Sektörü ve Yukarı Yaşam Sektörü’nde bulunan Kompleks II) çıkarılan hayvan kemiklerinin karşılaştırmasının ilk sonuçlarını içermektedir. Her iki yaşam alanında tüketilen çiftlik hayvanları farklılık göstermese de, kesinlikle farklı miktarlarda ve farklı yaş gruplarında tüketilmiştir. Yerleşimde tespit edilen farklı yaşam alanları, aynı zamanda da farklı sosyal statülere işaret ederken, beraberinde de farklı yemek alışkanlıklarına sebep olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışma, belki teoride tahmin edilebilecek bir çıkarımın, sağlamasıdır.

Keywords

Arkeozooloji, Küllüoba, Tunç Çağı, Beslenme Alışkanlığı, Sosyal Tabakalaşma

References

  1. Efe, T. 2009 “Küllüoba da Erken İTÇ II Yapısında Ele Geçirilmiş Olan Kesik Gaga Ağızlı bir Küp”, (yay. haz. H. Sağlamtimur et al.) Altan Çilingiroğlu’na Armağan. Yukarı Deniz’in Kıyısında Urartu Krallığı’na Adanmış bir Hayat. 269-273.
  2. Efe, T. – E. Fidan 2008 ‘’Complex II in the EB II Upper Town of Küllüoba Near Eskişehir’’, Anatolica 34: 67-102.
  3. Efe, T. – M. Türkteki 2011 “Early Bronze Age Architecture in the Western Anatolian Region”, V. Şahoğlu - P. Sotirakopou (eds), Across - The Cyclades and Western Anatolia During the 3rd Millenium BC., Sakıp Sabancı Müzesi Yayınları: 198-207.
  4. Fidan, M. E. – D. Sarı – M. Türkteki 2015 An Overview of the Western Anatolian Early Bronze Age. European Journal Of Archaeology, 18(1), 60-89.
  5. Fisher, J. W. 1995 Bone surface modifications in zooarchaeology. Journal of Archaeological method and theory, 2(1), 7-68.
  6. Gündem, C. Y. 2003 Die Funde von Wild- und Haussäugetieren aus dem Bronzezeitlichen Küllüoba. Tübingen: not published Master Thesis.
  7. 2008 “The Animal Bones from Complex II at Küllüoba”, Anatolica XXXIV, 81-86. 2010 Animal Based Economy in Troia and the Troas During the Maritime Troy Culture (c. 3000-2200 bc) and a General Summary for West Anatolia. Diss, Tübingen.
  8. 2015 “Arkeozooloji Biliminin Arkeoloji Dünyasındaki Önemi Bölüm I”, Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, Cilt: 5, Sayı 1,125-138.
  9. 2019a “Derekutuğun Yerleşimi Arkeozoolojik Çalışmaları Işığında Hayvan Kalıntılarının Tartılmasının Önemi”, Antropoloji Araştırma Makalesi Dergisi, Cilt: 38, 118-125.
  10. 2019b “Küllüoba’da İlk Tunç Çağı’nda Beslenme Alışkanlıkları ve Bölgesel Karşılaştırması”, Arkeoloji ve Sanat Dergisi 161.
APA
Gündem, C. (2020). Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi. Colloquium Anatolicum, 19, 87-100. https://izlik.org/JA79KC55UT
AMA
1.Gündem C. Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi. Colloquium Anatolicum. 2020;(19):87-100. https://izlik.org/JA79KC55UT
Chicago
Gündem, Can. 2020. “Eskişehir Küllüoba’da Aşağı Ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi”. Colloquium Anatolicum, nos. 19: 87-100. https://izlik.org/JA79KC55UT.
EndNote
Gündem C (December 1, 2020) Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi. Colloquium Anatolicum 19 87–100.
IEEE
[1]C. Gündem, “Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi”, Colloquium Anatolicum, no. 19, pp. 87–100, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79KC55UT
ISNAD
Gündem, Can. “Eskişehir Küllüoba’da Aşağı Ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi”. Colloquium Anatolicum. 19 (December 1, 2020): 87-100. https://izlik.org/JA79KC55UT.
JAMA
1.Gündem C. Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi. Colloquium Anatolicum. 2020;:87–100.
MLA
Gündem, Can. “Eskişehir Küllüoba’da Aşağı Ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi”. Colloquium Anatolicum, no. 19, Dec. 2020, pp. 87-100, https://izlik.org/JA79KC55UT.
Vancouver
1.Can Gündem. Eskişehir Küllüoba’da Aşağı ve Yukarı Yaşam Sektörlerinde Hayvansal Besin Tüketimi. Colloquium Anatolicum [Internet]. 2020 Dec. 1;(19):87-100. Available from: https://izlik.org/JA79KC55UT