BibTex RIS Cite

Doğu Dağlık Kilikia Kentlerinin Territoriumları, Yerleşme Türleri ve Değişimler

Year 2009, Issue: 8, 284 - 289, 01.06.2009

Abstract

kırsal kesim yerleşmeleri ve polis-khora arasındaki ilişkilerin irdelendiği araş- tırmaların giderek önem kazandığı görülmektedir. Söz konusu çalışmalar, kentleri besleyen en önemli “tarımsal ve ekonomik birim” niteliğini taşıyan antik köylerin kome ve bünyesinde barındırdığı konut sayılarıyla köy özel- liği taşımayan “tarımsal nitelikli küçük yerleşmelerin” nitelikleri ve işlevleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda, pliw =Polis , kmh =Kome ve xra =Khora , yerleşim tarihi araştırmalarında en önemli üç oluşum olarak öne çıkmaktadır. Söz konusu bu yerleşim türleri arasında karşılıklı bir ilişki söz konusudur ve her üç yerleşme türünü de birbirinden ayrı düşün- mek olanaksızdır. Zira güçlü bir ekonomiye sahip olan kentlerin dahi, hinter- landından gelecek çeşitli ürünlere ihtiyaç duyduğu açıktır Schuler 1998: 1 . Bu oluşumlar arasındaki ilişkilerinin anlaşılmasında ve yerleşme türü adları, coğrafi kavramlar ya da antik köy adlarının sağlanmasında kuşkusuz yazıtlar ve antik yazarların eserleri en önemli yeri tutmaktadır. Ancak yerel ve ulus- lararası ticaretin anlaşılmasına ilişkin ipuçları barındıran keramik-amphora

The Territoriums of the Cities in Eastern Rough Cilicia Settlement Types and Changes

Year 2009, Issue: 8, 284 - 289, 01.06.2009

Abstract

This paper studies the qualitative changes observed in the area between Calycadnus Göksu River in the west and Lamos Limonlu Creek in the east, and the settlement types in the rural areas in the light of the available epigraphic data. Despite the difficulties presented by the topography of Rough Cilicia, from the beginning of the 19th century, researchers conducted epigraphical and archaeological investigations in the region and published the results. The geological-morphological features, geographical location, climate, flora-fauna and ground/underground sources of the region played an important part in the cultural, political and economic development of the region. Here, the mountains descend vertically to the sea and rise abruptly behind coast, which formed long, deep valleys extending vertically to the coast. These convenient features allowed many settlements especially in the Eastern Rough Cilicia.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hamdi Şahin This is me

Publication Date June 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 8

Cite

EndNote Şahin H (June 1, 2009) Doğu Dağlık Kilikia Kentlerinin Territoriumları, Yerleşme Türleri ve Değişimler. Colloquium Anatolicum 8 284–289.