Evaluation of Consumer Demand Against Conventional and Organic Produced Agricultural Products with Non–Linear Canonical Correlation Analysis

Volume: 3 Number: 1 June 1, 2015
  • Duygu Aktürk
TR EN

Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi

Abstract

Dünyada organik tarım ürünlerinin pazarı özellikle gelişmiş ülkelerde ve buna paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızla büyümektedir. Bu pazarın büyümesinde en önemli etken ise tüketici talepleridir. Tüketicilerin eğitim ve gelir seviyelerinin yükselmesi, tükettikleri ürünlerin niteliği konusundaki gösterilen özenin artması, gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesi ve buna bağlı olarak daha fazla bedel ödeyerek daha doğal ve kaliteli ürünler tüketmeye başlaması organik ürün talebini de arttırmaktadır. Bu çalışmada organik ve geleneksel ürünlere karşı tüketici talepleri arasındaki farklar, doğrusal olmayan kanonik korelasyon analiz yöntemi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır

Keywords

References

  1. Aktürk, D., 2012. Organik Ürünlerin Pazarlama Kanalları: Türkiye için Uygun Bir Model Önerisi, International Food, Agricultural and Gastronomy Congress Antalya, Turkey, 15–19 February. s 1–2.
  2. Bayram, N., Ertaş, S., 2001. Tüketim harcamaları davranış biçimi: PRINCALS ve OVERALS yaklaşımı. Erişim Tarihi: (16/06/2015) , http://idari.cu.edu.tr/sempozyum/bil62.htm.
  3. Filiz, Z., Kolukısaoğlu, S., 2012. Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi Ve Bir Uygulama, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi. 8 (16): 59–75.
  4. Gifi, A., 1989. Algorithm Descriptions For ANACOR HOMALS PRINCALS And OVERALS. Research Report, RR 89–01.
  5. Gürses, S.T., 2014. Organik Ürünlerin Tüketim Eğilimleri ve Tüketici Profilinin Belirlenmesi: Sakarya İli Örneği, Uludağ Üniveristesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. 1, 65 s.
  6. Keskin, S., Özsoy, A.N., 2004. Kanonik Korelasyon Analizi ve Bir Uygulaması, AUZF Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (1): 67–71.
  7. Köksal, Ö., Cevher, C., 2015. Buğday Tarımında Sertifikalı Tohum Tercihini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi. 1 (1): 29–39.
  8. Miran B., 2003. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. ISBN: 975–93088–0–0. 189–209.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Duygu Aktürk This is me

Publication Date

June 1, 2015

Submission Date

June 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 3 Number: 1

APA
Aktürk, D. (2015). Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 115-121. https://izlik.org/JA72NZ73YM
AMA
1.Aktürk D. Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi. COMU J. Agri. Fac. 2015;3(1):115-121. https://izlik.org/JA72NZ73YM
Chicago
Aktürk, Duygu. 2015. “Geleneksel Ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi Ile Değerlendirilmesi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 (1): 115-21. https://izlik.org/JA72NZ73YM.
EndNote
Aktürk D (June 1, 2015) Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 1 115–121.
IEEE
[1]D. Aktürk, “Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi”, COMU J. Agri. Fac., vol. 3, no. 1, pp. 115–121, June 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72NZ73YM
ISNAD
Aktürk, Duygu. “Geleneksel Ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi Ile Değerlendirilmesi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 3/1 (June 1, 2015): 115-121. https://izlik.org/JA72NZ73YM.
JAMA
1.Aktürk D. Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi. COMU J. Agri. Fac. 2015;3:115–121.
MLA
Aktürk, Duygu. “Geleneksel Ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi Ile Değerlendirilmesi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2015, pp. 115-21, https://izlik.org/JA72NZ73YM.
Vancouver
1.Duygu Aktürk. Geleneksel ve Organik Olarak Yetiştirilen Tarım Ürünlerine Karşı Tüketici Taleplerinin Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi ile Değerlendirilmesi. COMU J. Agri. Fac. [Internet]. 2015 Jun. 1;3(1):115-21. Available from: https://izlik.org/JA72NZ73YM