Research Article

Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi

Volume: 5 Number: 2 December 26, 2017
TR

Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi

Abstract

Deneme; domates fidelerinin farklı dozlarda kalsiyum besin elementi verilen ortamdan elde edildikten sonra, farklı azot kaynağı ile gübrelenerek yetiştirilmesinin, yaprak ve meyvedeki kalsiyum ve bazı elementlerin değişiminin takip edilmesi amacı ile yürütülmüştür.

Denemenin ilk aşamasında, kalsiyum sülfat kaynaklı 4 doz kalsiyum (0, 100, 200 ve 300 gCa/m2) uygulanan tohum torfu ortamında Rio Grande domates çeşidi fideler yetiştirilmiştir.   İkinci aşamasında ise fideler 4-5 gerçek yapraklı hale gelince saksılardaki toprağa şaşırtılmış, üst gübrelemede amonyum nitrat, kalsiyum nitrat ve üre gübreleri içerdikleri azot dozları eşit olacak şekilde uygulanmıştır. Domatesin yaprak ve meyve örneklerindeki elementler (P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B) irdelenmiştir.

Sonuç olarak; yaprak ve meyvedeki elementler arasında en çok etkileşimin B, Ca ve K elementleri arasında olduğu, meyvedeki Ca ve B miktarı arttıkça yapraktaki miktarlarında azalma olduğu, potasyum bakımından ise yapraktaki potasyum miktarı arttıkça meyvedeki potasyum miktarının da arttığı saptanmıştır. Domates yetiştiriciliğinde fide aşamasında torf ortamına CaSO4 kaynaklı 100 gCa/m2 ilave edilmesinin ve üst gübrelemede amonyum nitrat gübresinin tercih edilmesinin verimi olumlu etkilediği, ancak domates alanlarındaki toprakta kalsiyum eksikliği varsa; üst gübrelemede azotlu gübrelerden ürenin tercih edilmesinin gerekli olduğu kanaatine ulaşılmıştır. 

Keywords

References

  1. Prof. Dr. İbrahim Yokaş Prof. Dr. Hamit Altay Yrd. Doç. Dr. Yakup Çıkılı

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 26, 2017

Submission Date

June 20, 2017

Acceptance Date

August 29, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 5 Number: 2

APA
Müftüoğlu, N. M. (2017). Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 9-19. https://izlik.org/JA46KY78UR
AMA
1.Müftüoğlu NM. Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. COMU J. Agri. Fac. 2017;5(2):9-19. https://izlik.org/JA46KY78UR
Chicago
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ. 2017. “Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin Ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5 (2): 9-19. https://izlik.org/JA46KY78UR.
EndNote
Müftüoğlu NM (December 1, 2017) Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5 2 9–19.
IEEE
[1]N. M. Müftüoğlu, “Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi”, COMU J. Agri. Fac., vol. 5, no. 2, pp. 9–19, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46KY78UR
ISNAD
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ. “Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin Ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5/2 (December 1, 2017): 9-19. https://izlik.org/JA46KY78UR.
JAMA
1.Müftüoğlu NM. Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. COMU J. Agri. Fac. 2017;5:9–19.
MLA
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ. “Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin Ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 5, no. 2, Dec. 2017, pp. 9-19, https://izlik.org/JA46KY78UR.
Vancouver
1.Nuray Mücellâ Müftüoğlu. Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. COMU J. Agri. Fac. [Internet]. 2017 Dec. 1;5(2):9-19. Available from: https://izlik.org/JA46KY78UR