Research Article

Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi

Volume: 9 Number: 2 December 21, 2021
TR

Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi

Abstract

Sakız fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) bitkisi Fabaceae familyasında yer alan baklagil bitkisidir. Türkiye’de çok fazla tanınmamasına rağmen sağlık, gıda, kozmetik gibi birçok alanda sakız fasulyesi kullanılmaktadır. Türkiye’deki en çok kullanım alanı; özellikle gıdalarda olmak üzere birçok alanda katılaştırıcı olarak kullanılması olup guar gum adı ile ithal edilmektedir. Denemede bitki materyali olarak Türkiye için yeni bir bitki olması ve kullanılacak olan hattın tescil aşamasında olması nedeni ile sakız fasulyesini seçilmiştir. Molibden elementinin verim ve verim özellikleri üzerine etkisi ile protein içeriğine katkısının belirlenmesi amacı ile yürütülen çalışmada 5 farklı molibden dozu (0, 50, 100, 150, 200 µgMo/kg) kullanılmıştır. Vejetasyon ortasında alınan yeşil bitki örneklerinde: bitki yaş ağırlık (g/bitki), bitki kuru ağırlık (g/bitki), bitki boyu (cm), bitki çapı (mm); yeşil bakla örneklerinde: bakla yaş ağırlık (g/bitki), bakla kuru ağırlık (g/bitki), bakla sayısı (adet/bitki);hasatta alınan bitki, bakla ve tohum örneklerinde: tohum verimi (g/bitki), bakla sayısı (adet/bitki), bakla verimi (g/bitki) ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumda toplam protein analizleri yapılmıştır. En yüksek verimin yeşil bitki ve tohumda; 50 µgMo/kg uygulamasında, yeşil baklada ise tanıkta olduğu saptanmıştır. En fazla toplam protein miktarının yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda 100 µgMo/kg uygulamasında olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Supporting Institution

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi

Project Number

FBA-2019-3143

Thanks

Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi tarafından FBA-2019-3143 proje numarası ile desteklenmiştir. Projeye maddi destek sağlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.

References

  1. Akkuş, E., Müftüoğlu, N.M., 2010. Farklı Dozlarda Uygulanan Molibdenin Nohut (Cicer arietinum L.) Bitkisinin Azot İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı, s. 35-40, ISSN 1018-8851, (5. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi Bildiriler Kitabı, 15-17 Eylül 2010, İzmir).
  2. Alexander, W.L. Bucks, D.A., Backhaus, R.A., 1988. Irrigation water management for guar seed production, Agronomy Journal, 80:447–453.
  3. Ali, Z., M.S., Zahid M., Zia-Ul-Hassan, Bashir M., 2004. Sowing dates effects on growth, development and yield of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) under rainfed conditions of Pothowar region, J. Agric. Res., 42:33-40.
  4. Batırca, M., Gökkuş, A., Alatürk, F., Birer, S., 2017. Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 130.
  5. Buttar, G.S., Grover, K., Thind, H.S., Saroa, G.S., 2012. N-sparing benefit of guar/clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba) to Indian mustard (Brassica juncea) under semi-arid conditions of Northwestern India, Vegetos-An Int. J. of Plant Res. 25(2):313–319.
  6. Cebeci, G., Gökkuş, A., Alatürk, F., 2016. Farklı Ekim Sıklığının Sakız Fasülyesinde (Cyamopsis tetragonobla (L.) Taub.) Ot Verimi ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 30(1), 53-59.
  7. Durrant, M.C., 2001. Controlled protonation of iron-molybdenum cofaktor by nitrogenase: a structural and theoretical analysis. Department of Biological Chemistry, John Innes Centre, Norwich Research Park, Colney, Norwich NR4 7UH, U. K.
  8. Fageria, N.K., 1992. Maximizing crop yields. New York: Marcel Dekker.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 21, 2021

Submission Date

March 11, 2021

Acceptance Date

August 13, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 9 Number: 2

APA
Müftüoğlu, N. M., Çıkılı, Y., Türkmen, C., & Akçura, M. (2021). Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 309-315. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884
AMA
1.Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. COMU J. Agri. Fac. 2021;9(2):309-315. doi:10.33202/comuagri.892884
Chicago
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ, Yakup Çıkılı, Cafer Türkmen, and Mevlüt Akçura. 2021. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim Ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (2): 309-15. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884.
EndNote
Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M (December 1, 2021) Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 2 309–315.
IEEE
[1]N. M. Müftüoğlu, Y. Çıkılı, C. Türkmen, and M. Akçura, “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi”, COMU J. Agri. Fac., vol. 9, no. 2, pp. 309–315, Dec. 2021, doi: 10.33202/comuagri.892884.
ISNAD
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ - Çıkılı, Yakup - Türkmen, Cafer - Akçura, Mevlüt. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim Ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/2 (December 1, 2021): 309-315. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884.
JAMA
1.Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. COMU J. Agri. Fac. 2021;9:309–315.
MLA
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ, et al. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis Tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim Ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 2, Dec. 2021, pp. 309-15, doi:10.33202/comuagri.892884.
Vancouver
1.Nuray Mücellâ Müftüoğlu, Yakup Çıkılı, Cafer Türkmen, Mevlüt Akçura. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. COMU J. Agri. Fac. 2021 Dec. 1;9(2):309-15. doi:10.33202/comuagri.892884