Araştırma Makalesi

Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi

Cilt: 9 Sayı: 2 21 Aralık 2021
PDF İndir
TR

Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi

Öz

Sakız fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) bitkisi Fabaceae familyasında yer alan baklagil bitkisidir. Türkiye’de çok fazla tanınmamasına rağmen sağlık, gıda, kozmetik gibi birçok alanda sakız fasulyesi kullanılmaktadır. Türkiye’deki en çok kullanım alanı; özellikle gıdalarda olmak üzere birçok alanda katılaştırıcı olarak kullanılması olup guar gum adı ile ithal edilmektedir. Denemede bitki materyali olarak Türkiye için yeni bir bitki olması ve kullanılacak olan hattın tescil aşamasında olması nedeni ile sakız fasulyesini seçilmiştir. Molibden elementinin verim ve verim özellikleri üzerine etkisi ile protein içeriğine katkısının belirlenmesi amacı ile yürütülen çalışmada 5 farklı molibden dozu (0, 50, 100, 150, 200 µgMo/kg) kullanılmıştır. Vejetasyon ortasında alınan yeşil bitki örneklerinde: bitki yaş ağırlık (g/bitki), bitki kuru ağırlık (g/bitki), bitki boyu (cm), bitki çapı (mm); yeşil bakla örneklerinde: bakla yaş ağırlık (g/bitki), bakla kuru ağırlık (g/bitki), bakla sayısı (adet/bitki);hasatta alınan bitki, bakla ve tohum örneklerinde: tohum verimi (g/bitki), bakla sayısı (adet/bitki), bakla verimi (g/bitki) ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca yeşil bitkide, yeşil baklada ve tohumda toplam protein analizleri yapılmıştır. En yüksek verimin yeşil bitki ve tohumda; 50 µgMo/kg uygulamasında, yeşil baklada ise tanıkta olduğu saptanmıştır. En fazla toplam protein miktarının yeşil bitki, yeşil bakla ve tohumda 100 µgMo/kg uygulamasında olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FBA-2019-3143

Teşekkür

Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi tarafından FBA-2019-3143 proje numarası ile desteklenmiştir. Projeye maddi destek sağlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Akkuş, E., Müftüoğlu, N.M., 2010. Farklı Dozlarda Uygulanan Molibdenin Nohut (Cicer arietinum L.) Bitkisinin Azot İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Özel Sayı, s. 35-40, ISSN 1018-8851, (5. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi Bildiriler Kitabı, 15-17 Eylül 2010, İzmir).
  2. Alexander, W.L. Bucks, D.A., Backhaus, R.A., 1988. Irrigation water management for guar seed production, Agronomy Journal, 80:447–453.
  3. Ali, Z., M.S., Zahid M., Zia-Ul-Hassan, Bashir M., 2004. Sowing dates effects on growth, development and yield of guar (Cyamopsis tetragonoloba L.) under rainfed conditions of Pothowar region, J. Agric. Res., 42:33-40.
  4. Batırca, M., Gökkuş, A., Alatürk, F., Birer, S., 2017. Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) Ot Verimi ve Kalitesine Etkileri. Doğa Bilimleri Dergisi, 20, 130.
  5. Buttar, G.S., Grover, K., Thind, H.S., Saroa, G.S., 2012. N-sparing benefit of guar/clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba) to Indian mustard (Brassica juncea) under semi-arid conditions of Northwestern India, Vegetos-An Int. J. of Plant Res. 25(2):313–319.
  6. Cebeci, G., Gökkuş, A., Alatürk, F., 2016. Farklı Ekim Sıklığının Sakız Fasülyesinde (Cyamopsis tetragonobla (L.) Taub.) Ot Verimi ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 30(1), 53-59.
  7. Durrant, M.C., 2001. Controlled protonation of iron-molybdenum cofaktor by nitrogenase: a structural and theoretical analysis. Department of Biological Chemistry, John Innes Centre, Norwich Research Park, Colney, Norwich NR4 7UH, U. K.
  8. Fageria, N.K., 1992. Maximizing crop yields. New York: Marcel Dekker.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

11 Mart 2021

Kabul Tarihi

13 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Müftüoğlu, N. M., Çıkılı, Y., Türkmen, C., & Akçura, M. (2021). Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 309-315. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884
AMA
1.Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021;9(2):309-315. doi:10.33202/comuagri.892884
Chicago
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ, Yakup Çıkılı, Cafer Türkmen, ve Mevlüt Akçura. 2021. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 (2): 309-15. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884.
EndNote
Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M (01 Aralık 2021) Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9 2 309–315.
IEEE
[1]N. M. Müftüoğlu, Y. Çıkılı, C. Türkmen, ve M. Akçura, “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi”, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 2, ss. 309–315, Ara. 2021, doi: 10.33202/comuagri.892884.
ISNAD
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ - Çıkılı, Yakup - Türkmen, Cafer - Akçura, Mevlüt. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/2 (01 Aralık 2021): 309-315. https://doi.org/10.33202/comuagri.892884.
JAMA
1.Müftüoğlu NM, Çıkılı Y, Türkmen C, Akçura M. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021;9:309–315.
MLA
Müftüoğlu, Nuray Mücellâ, vd. “Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2021, ss. 309-15, doi:10.33202/comuagri.892884.
Vancouver
1.Nuray Mücellâ Müftüoğlu, Yakup Çıkılı, Cafer Türkmen, Mevlüt Akçura. Sakız Fasulyesi (Cyamopsis tetragonoloba L.) Bitkisine Farklı Dozlarda Molibden Uygulamasının Verim ve Protein Miktarına Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 01 Aralık 2021;9(2):309-15. doi:10.33202/comuagri.892884