In this study, the cold storages in Çanakalle province has been
determined and a survey study has been tried to determine many properties of
these storages. Thus, It is intended to convey technical information on cold
storage technology by giving information about the existence of cold air depots
and possibilities that are included in the research findings made up to
day-to-day in our country.
As a result of the research, it has been determined
that 85.72% of the companies that usually store Apple, peach, pear, plum,
quince and japanese persimmon are
company or cooperative management. It has been found that 85% of workers are
workers in cold storage depots where an average of 8.6 personnel falls in a
warehouse and ın parallel with it has seen that 87% of the personnel are
graduated from primary and secondary education. It has been determined that
cold storage warehouses with an average 3000 tonnage capacity can use 85% of
their capacities and usually use freon and ammonia as refrigerant.
Bu çalışmada Çanakkale ilinde
mevcut bulunan soğuk hava depoları tespit edilmiş, bir anket çalışması ile bu
depoların birçok özelliği belirlenmeye çalışılmıştır. Böylece soğuk hava
depolarının varlığının ve içerdiği olanakların belirlenmesiyle ilgili olarak
ülkemizde günümüze kadar yapılan araştırma bulgularına da yer vererek soğukta
muhafaza teknolojisi konusunda teknik bilgilerin aktarılması amaçlanmıştır.
Araştırma
sonucunda genellikle elma, şeftali, armut, erik, ayva ve Trabzon hurması
depolayan işletmelerin %85,72’sinin şirket veya kooperatif işletmesi olduğu
belirlenmiştir. Bir depoya ortalama 8,6 personelin düştüğü soğuk hava
depolarında personelin %85’ini işçilerin oluşturduğu ve buna paralel olarak
personelin %87’sinin ilk ve orta öğretim mezunu olduğu görülmüştür. Ortalama
3000 ton kapasiteye sahip soğuk hava depolarının, kapasitelerinin %85’ini
kullanabildikleri ve soğutucu akışkan olarak genellikle freon ve amonyak
kullandıkları belirlenmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |