Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2018, Volume: 6, 249 - 254, 28.12.2018
https://doi.org/10.33202/comuagri.504361

Abstract

References

  • Can, A., Denek, N., Yazgan, K., 2003. Şeker pancarı yaprağına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi. YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 14 (2): 26-29.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of enzyme - inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages. J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • De Ruiter, J.M., Hanson, R., 2004. Whole crop cereal silage- production and use in dairy, beef, sheep and deer farming. Christchurch, NZ: NZ Institute for Crop and Food Research Ltd.
  • De Ruiter, J.M., Hanson, R., Hay, A.S., Armstrong, K.W., Harrison-Kirk, R.D., 2002. Whole-crop cereals for grazing and silage: balancing quality and quantity. Proceedings of the New Zealand Grassland Association., 64: 181-189.
  • Dumlu, Z., 2007. Erzurum Şartlarında Bazı Çok Yıllık Baklagil ve Buğdaygil Yem bitkilerinin Silajlık Kullanımları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bil. Enst., Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Filya, İ., 2002. Laktik asit bakteri ve laktik asit bakteri+enzim karışımı silaj inokulantlarının mısır silajı üzerine etkileri. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 679-687.
  • Geren, H., 2001. Bornova koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır çeşitlerinde ekim zamanlarının silaj özelliklerine etkisi. Ege Üniv. Zir. Fak. Derg., 38 (2-3): 47-54, 2001.
  • Geren, H., 2014. Dry matter yield and silage quality of some winter cereals harvested at different stages under Mediterranean climate conditions. Turkish Journal of Field Crops., 19 (2): 197-202.
  • Kılıç, H., Gül, İ., 2007. Hasat Zamanının Diyarbakır Şartlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Mısır Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Karakterler ile Silaj Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Araştırma, Harran Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(3/4): 43-52
  • Nadeau, E.M.G., Buxton, D.R., Russell, J.R., Allison, M.J., Young, J.W., 2000. Enzyme, bacterial inoculant, and formic acid effects on silage composition of orchardgrass and alfalfa. Journal of Dairy Sci., 83 (7): 1487-1502.
  • Polat, C., Koç, F., Özgüven, M.L., 2005. Mısır silajında laktik asit bakteri ve laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulantların fermantasyon ve toklularda ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri üzerine etkileri. Tekirdağ Univ. Zir. Fak. Derg., 2 (1): 13-22.
  • Salantur, A., 2003. Erzurum ve Pasinler Ovalarındaki Buğdaygil Bitkilerinin Yetiştiği Topraklardan İzole Edilen Asimbiyotik Bakteri Şuşlarının Buğday ve Arpada Gelişme ve Verim Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Tobia, C., Villalobos, E., Rojas, A., Soto, H., Moore, K.J., 2008. Nutritional value of soybean (Glycine max L. Merr.) silage fermented with molasses and inoculated with Lactobacillus brevis. Livestock Res. for Rural Development., 20 (7): 106.

Trakya’da Bazı Kışlık Tek Yıllık Tarla Bitkilerinin Silaj Üretiminde Kullanılma İmkânlarının Araştırılması

Year 2018, Volume: 6, 249 - 254, 28.12.2018
https://doi.org/10.33202/comuagri.504361

Abstract

Bu
araştırma, hayvansal üretimin yoğun olarak yapıldığı Trakya Bölgesi’nde,
sulanamayan kıraç arazilerde silaj üretimi için, buğday, arpa, tritikale, yulaf
ve kolza gibi bazı kışlık tarla bitkilerinin silaj üretim potansiyellerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Çalışmada Tekirdağ ilinin Kayı köyünde üretici
arazilerinde hasat edilen buğday, arpa, yulaf, tritikale ve kolza hasıllarına
farklı miktar ve dozlarda arpa kırması ve inokulant eklenmiş ve bitki
türlerinin silaj özellikleri gözlenmiştir. Araştırmada en yüksek yeşil ot ve
kuru madde verimleri kolza ve buğdaydan elde edilmiştir. Silaj yapımında
kullanılan arpa kırması ve inokulant düzeyi arttıkça silaj özelliklerinde
olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. 

References

  • Can, A., Denek, N., Yazgan, K., 2003. Şeker pancarı yaprağına değişik katkı maddeleri ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro kuru madde sindirilebilirlik düzeylerine etkisi. YYÜ Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 14 (2): 26-29.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of enzyme - inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages. J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • De Ruiter, J.M., Hanson, R., 2004. Whole crop cereal silage- production and use in dairy, beef, sheep and deer farming. Christchurch, NZ: NZ Institute for Crop and Food Research Ltd.
  • De Ruiter, J.M., Hanson, R., Hay, A.S., Armstrong, K.W., Harrison-Kirk, R.D., 2002. Whole-crop cereals for grazing and silage: balancing quality and quantity. Proceedings of the New Zealand Grassland Association., 64: 181-189.
  • Dumlu, Z., 2007. Erzurum Şartlarında Bazı Çok Yıllık Baklagil ve Buğdaygil Yem bitkilerinin Silajlık Kullanımları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Fen Bil. Enst., Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Filya, İ., 2002. Laktik asit bakteri ve laktik asit bakteri+enzim karışımı silaj inokulantlarının mısır silajı üzerine etkileri. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 679-687.
  • Geren, H., 2001. Bornova koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır çeşitlerinde ekim zamanlarının silaj özelliklerine etkisi. Ege Üniv. Zir. Fak. Derg., 38 (2-3): 47-54, 2001.
  • Geren, H., 2014. Dry matter yield and silage quality of some winter cereals harvested at different stages under Mediterranean climate conditions. Turkish Journal of Field Crops., 19 (2): 197-202.
  • Kılıç, H., Gül, İ., 2007. Hasat Zamanının Diyarbakır Şartlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Mısır Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Karakterler ile Silaj Kalitesine Etkileri Üzerine Bir Araştırma, Harran Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(3/4): 43-52
  • Nadeau, E.M.G., Buxton, D.R., Russell, J.R., Allison, M.J., Young, J.W., 2000. Enzyme, bacterial inoculant, and formic acid effects on silage composition of orchardgrass and alfalfa. Journal of Dairy Sci., 83 (7): 1487-1502.
  • Polat, C., Koç, F., Özgüven, M.L., 2005. Mısır silajında laktik asit bakteri ve laktik asit bakteri+enzim karışımı inokulantların fermantasyon ve toklularda ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri üzerine etkileri. Tekirdağ Univ. Zir. Fak. Derg., 2 (1): 13-22.
  • Salantur, A., 2003. Erzurum ve Pasinler Ovalarındaki Buğdaygil Bitkilerinin Yetiştiği Topraklardan İzole Edilen Asimbiyotik Bakteri Şuşlarının Buğday ve Arpada Gelişme ve Verim Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Tobia, C., Villalobos, E., Rojas, A., Soto, H., Moore, K.J., 2008. Nutritional value of soybean (Glycine max L. Merr.) silage fermented with molasses and inoculated with Lactobacillus brevis. Livestock Res. for Rural Development., 20 (7): 106.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Erdem Karaevli This is me

Harun Baytekin

Publication Date December 28, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 6

Cite

APA Karaevli, M. E., & Baytekin, H. (2018). Trakya’da Bazı Kışlık Tek Yıllık Tarla Bitkilerinin Silaj Üretiminde Kullanılma İmkânlarının Araştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(-), 249-254. https://doi.org/10.33202/comuagri.504361