Bu
çalışma, Bartın ili merkeze bağlı Serdar köyünde Bartın İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü’nün Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile
2008-2012 yılları arasında Mera Islah ve Amenajmanı projesi kapsamında ıslah
edilen alanda 2019 yılında yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı ıslah edilen mera
alanının zaman içinde değişim seyrini takip etmektir. Bu amaçla çalışmada, mera
alanının 2008, 2016 ve 2019 yıllarındaki botanik kompozisyonları
karşılaştırılmıştır. Ayrıca 2008 ve 2019 yılları arasındaki bitki tür
çeşitliliği Seronson’un benzerlik indeksi kullanılarak karşılaştırılmıştır.
Mera alanının mevcut durumu ve sağlığı belirlenmiştir. Mera alanında 2019
yılında yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; botanik kompozisyonun %22.19’unu
baklagiller, %50.72’sini buğdaygiller ve %27.09’unu diğer familyalara ait
bitkiler oluşturmaktadır. Vejetasyon örtüsü %100 olarak tespit edilmiştir. Mera
alanının 2019 yılında mera durumu “orta” (4.29) ve mera sağlığı “sağlıklı” olarak
belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre zamana bağlı olarak mera alanının
genel seyrinde değişikler olduğu tespit edilmiştir. Mera alanının 2016 yılında %87.2
olan vejetasyon örtüsü değerinin artış göstererek 2019 yılında %100’e çıktığı
belirlenmiştir. 2008 yılında sürülerek suni mera tesisi kurulan alanın botanik
kompozisyonunda yıllar içerisinde önemli değişimler gerçekleşmiştir. Islah
projesi tamamlandıktan 4 yıl ve 7 yıl sonrası kıyaslandığında; baklagillerin
oranının azaldığı, buğdaygillerin ve diğer familyaların oranının artış
gösterdiği görülmektedir. Her ne kadar buğdaygillerin oranı artmış gibi görünse
de bu artış meranın durumunun iyiye doğru gittiğini göstermemektedir. Nitekim
buğdaygillerdeki yüksek oranın %16.14’ünü yem değeri oldukça düşük olan ve
istilacı grupta yer alan Bromus sterilis oluşturmaktadır.
Ayrıca zehirli bitkiler grubunda yer alan Ranunculus
constantinopolitanus’un oranı %14.41 olarak oldukça yüksek bulunmuştur. Bu
değerler meranın sağlıklı olmasına rağmen mera durumunun neden “orta” olarak
belirlendiğini açıklamaya yardımcı olmaktadır. Yoğun emek, iş gücü ve masraflar
ile ıslah edilen Serdar köyü mera alanının “orta” olan mera durumunun “iyi”
olabilmesi ve mera alanının sürdürülebilirliğinin sağlanması için; 1) Mera
alanında yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır, 2)Kritik otlatma mevsimlerine
dikkat etmeye devam edilmelidir, 3)Meraya uniform otlatmayı sağlayacak şekilde suluk,
tuzluk, kaşınma kazığı ve gölgelikler yerleştirilmedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |