Research Article
BibTex RIS Cite

Bingöl İli Kent Merkezinde Açık Süt (Sokak Sütü) Tüketim Durumunun Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 8 Issue: 2, 379 - 389, 29.12.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.732046

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Bingöl ili kent merkezinde ailelerin açık süt tüketim durumunu ortaya koyarak, açık süt tüketim tercihlerini belirlemek ve bu tercihleri etkileyen sosyo-ekonomik ve demografik faktörleri saptamaktır. Çalışmanın birincil verilerini Bingöl kent merkezindeki tüketicilerden 2018 yılında yüz yüze elde edilen anket verileri oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; tüketicilerin %68,2’sinin açık süt tükettiği belirlenmiştir. Anket yapılan tüketicilerin aylık gıda harcaması ortalama 1047,30 TL, aylık açık süt tüketim miktarı ortalama 14,24 kg ve aylık açık süt tüketim harcaması ise ortalama 31,67 TL olarak belirlenmiştir. Yıllık açık süt tüketimi 170,88 lt, açık süt tüketim harcaması ise 380,04 TL olarak hesaplanmıştır. Kişi başı yıllık açık süt tüketimi 38,31 lt, açık süt tüketim harcaması ise 85,21 TL olarak saptanmıştır. Anket yapılan tüketicilerin tamamının açık süt tüketimi ile ilgili olan faktörlerin hepsini önemli buldukları sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; Bingöl ilinin tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik yapısının iyileştirilmesi için tarımsal üretimde sanayileşme ile ilgili yapılacak çalışmalar süt üretim ve tüketim durumunun kayıt altına alınması için son derece önemlidir.

References

  • Akbay, C., Yıldız Tiryaki, G., 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1), Kahramanmaraş.
  • Akbay, C. ve Tiryaki G.Y., 2008. Unpacked and Packed Fluid Milk Consumption Patterns and Preferences in Turkey. Agricultural Economics, 38(1):9-20.
  • Andiç S, Şahin K, Koç Ş 2002. Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Anonim, 2015. Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), (http://tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 03.05.2020).
  • Anonim, 2016. Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), (http://tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 03.05.2020).
  • Baş T 2008. Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara.
  • Black, R.E., Williams, S.M., Jones, I.E. and Goulding, A., 2002, Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health, The American Journal of Clinical Nutrition, 76(3):675- 680pp.
  • Çebi, K., Özyürek, S., Türkyılmaz, D. 2018. Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 70-77.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş 2005. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi 11: 5-12.
  • Demircan, V., Örmeci, M.Ç. ve Kızılyar, G., 2011, Isparta ilinde ailelerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2): 39-47s.
  • Erbay, E. 2019. Toplumda çiğ sütün tercih nedenleri ve ambalajlı sütlerle kalite ve sağlık riskleri açısından karşılaştırılması. T.C. Haliç Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, s.160, İstanbul.
  • Erdal G, Tokgöz K 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si 13 (20): 111-115
  • Gözener, B., Sayılı, M. 2013. Tüketicilerin açık süt ve süt ürünleri tüketim tercihlerinin incelenmesi: Tokat-Turhal ilçesi örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 1, 160-175.
  • Güneş, Y. 2019. Tekirdağ ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünlerine yönelik algılarının ve tutumlarının belirlenmesi. T.C. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. S. 81. Tekirdağ.
  • Kahraman, E.M. 2016. İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: İzmir ili örneği. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi. S.234. İzmir.
  • Kaplanoğlu, E. 2014. Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: manisa ilindeki smmm’ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim 2014, 131-150.
  • Karakaya, E. ve Akbay, C., 2013, İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1): 65-77s.
  • Karakaya, E., Akbay, C. 2014. İstanbul ili kentsel alanda tüketicilerin açık ve paket süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 20(1), 17-27.
  • Metin, M., 2012, Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi Rektörlük Yayınları, İzmir, 802s.
  • Niyaz ÖC, İnan İH. 2016. TR22 Güney Marmara Bölgesindeki tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim düzeylerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2): 7–13
  • Ocak S, Önder H 2014. Süt ürünlerinde tüketici tercihini etkileyen faktörler ve gıda güvenliği bilinci. Hayvansal Üretim 55(2): 9-15.
  • Oğuz C, Küçükçongar M 2002. Konya ili Selçuklu ilçesi hane halkının süt ve süt ürünleri tüketim ve satın alma davranışları. Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20 Eylül, Erzurum, s. 217-224.
  • Onurlubaş, E., Çakırlar, H. 2016. Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 217-242.
  • SETBİR, 2018. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği. (http://www.setbir.org.tr/) (Erişim tarihi: 03.03.2020).
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2: 23-35.
  • Ulusal Süt Konseyi, 2018. Türkiye Süt Sektör İstatistikleri Özet Raporu. (https://ulusalsutkonseyi.org.tr) (Erişim tarihi: 03.03.2020).
  • Uzundumlu, A.S. ve Birinci, A., 2013, Tüketicilerin açık süt tüketimini etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum ili örneği, Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25(2): 1-12s.
  • Ünal, R.N. ve Besler, T., 2012, Beslenmede Sütün Önemi, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Ankara, 40s.

Bingöl İli Kent Merkezinde Açık Süt (Sokak Sütü) Tüketim Durumunun Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 8 Issue: 2, 379 - 389, 29.12.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.732046

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Bingöl ili kent merkezinde ailelerin açık süt tüketim durumunu ortaya koyarak, açık süt tüketim tercihlerini belirlemek ve bu tercihleri etkileyen sosyo-ekonomik ve demografik faktörleri saptamaktır. Çalışmanın birincil verilerini Bingöl kent merkezindeki tüketicilerden 2018 yılında yüz yüze elde edilen anket verileri oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; tüketicilerin %68,2’sinin açık süt tükettiği belirlenmiştir. Anket yapılan tüketicilerin aylık gıda harcaması ortalama 1047,30 TL, aylık açık süt tüketim miktarı ortalama 14,24 kg ve aylık açık süt tüketim harcaması ise ortalama 31,67 TL olarak belirlenmiştir. Yıllık açık süt tüketimi 170,88 lt, açık süt tüketim harcaması ise 380,04 TL olarak hesaplanmıştır. Kişi başı yıllık açık süt tüketimi 38,31 lt, açık süt tüketim harcaması ise 85,21 TL olarak saptanmıştır. Anket yapılan tüketicilerin tamamının açık süt tüketimi ile ilgili olan faktörlerin hepsini önemli buldukları sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; Bingöl ilinin tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik yapısının iyileştirilmesi için tarımsal üretimde sanayileşme ile ilgili yapılacak çalışmalar süt üretim ve tüketim durumunun kayıt altına alınması için son derece önemlidir.

References

  • Akbay, C., Yıldız Tiryaki, G., 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1), Kahramanmaraş.
  • Akbay, C. ve Tiryaki G.Y., 2008. Unpacked and Packed Fluid Milk Consumption Patterns and Preferences in Turkey. Agricultural Economics, 38(1):9-20.
  • Andiç S, Şahin K, Koç Ş 2002. Süt tüketim yapısı: Van ili kentsel alan örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Anonim, 2015. Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), (http://tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 03.05.2020).
  • Anonim, 2016. Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), (http://tuik.gov.tr) (Erişim tarihi: 03.05.2020).
  • Baş T 2008. Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara.
  • Black, R.E., Williams, S.M., Jones, I.E. and Goulding, A., 2002, Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health, The American Journal of Clinical Nutrition, 76(3):675- 680pp.
  • Çebi, K., Özyürek, S., Türkyılmaz, D. 2018. Süt ve süt ürünleri tüketiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 70-77.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş 2005. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin süt tüketim düzeyleri ve süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi 11: 5-12.
  • Demircan, V., Örmeci, M.Ç. ve Kızılyar, G., 2011, Isparta ilinde ailelerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2): 39-47s.
  • Erbay, E. 2019. Toplumda çiğ sütün tercih nedenleri ve ambalajlı sütlerle kalite ve sağlık riskleri açısından karşılaştırılması. T.C. Haliç Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, s.160, İstanbul.
  • Erdal G, Tokgöz K 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si 13 (20): 111-115
  • Gözener, B., Sayılı, M. 2013. Tüketicilerin açık süt ve süt ürünleri tüketim tercihlerinin incelenmesi: Tokat-Turhal ilçesi örneği. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 1, 160-175.
  • Güneş, Y. 2019. Tekirdağ ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünlerine yönelik algılarının ve tutumlarının belirlenmesi. T.C. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. S. 81. Tekirdağ.
  • Kahraman, E.M. 2016. İçme sütü tüketim alışkanlıkları ve marka seçiciliğinde etkili faktörlerin analizi: İzmir ili örneği. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süt Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi. S.234. İzmir.
  • Kaplanoğlu, E. 2014. Mesleki stresin temel nedenleri ve muhtemel sonuçları: manisa ilindeki smmm’ler üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim 2014, 131-150.
  • Karakaya, E. ve Akbay, C., 2013, İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1): 65-77s.
  • Karakaya, E., Akbay, C. 2014. İstanbul ili kentsel alanda tüketicilerin açık ve paket süt tüketim alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 20(1), 17-27.
  • Metin, M., 2012, Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi Rektörlük Yayınları, İzmir, 802s.
  • Niyaz ÖC, İnan İH. 2016. TR22 Güney Marmara Bölgesindeki tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim düzeylerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2): 7–13
  • Ocak S, Önder H 2014. Süt ürünlerinde tüketici tercihini etkileyen faktörler ve gıda güvenliği bilinci. Hayvansal Üretim 55(2): 9-15.
  • Oğuz C, Küçükçongar M 2002. Konya ili Selçuklu ilçesi hane halkının süt ve süt ürünleri tüketim ve satın alma davranışları. Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20 Eylül, Erzurum, s. 217-224.
  • Onurlubaş, E., Çakırlar, H. 2016. Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 217-242.
  • SETBİR, 2018. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği. (http://www.setbir.org.tr/) (Erişim tarihi: 03.03.2020).
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 2: 23-35.
  • Ulusal Süt Konseyi, 2018. Türkiye Süt Sektör İstatistikleri Özet Raporu. (https://ulusalsutkonseyi.org.tr) (Erişim tarihi: 03.03.2020).
  • Uzundumlu, A.S. ve Birinci, A., 2013, Tüketicilerin açık süt tüketimini etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum ili örneği, Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 25(2): 1-12s.
  • Ünal, R.N. ve Besler, T., 2012, Beslenmede Sütün Önemi, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Ankara, 40s.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ersin Karakaya 0000-0002-6734-4962

Hakan İnci 0000-0002-9791-0435

Publication Date December 29, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Karakaya, E., & İnci, H. (2020). Bingöl İli Kent Merkezinde Açık Süt (Sokak Sütü) Tüketim Durumunun Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 379-389. https://doi.org/10.33202/comuagri.732046