Araştırma Makalesi

YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ

Cilt: 24 Sayı: 59 24 Ocak 2026
PDF İndir
EN TR

YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ

Öz

Başarılı girişimcilik faaliyetleri kişilerin, ailelerinin ve genel olarak toplumların refah seviyelerini olumlu etkilemekte olup aynı zamanda gerçekleştikleri sektörleri ve ülke ekonomilerini de güçlendirmektedirler. Dünyanın birçok ülkesinde başarılı girişimcilik faaliyetlerinin yerli halk veya yabancılar tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin esas olarak önemi yoktur. Bu ülkeler için önemli olan; girişimcilik faaliyetlerinin toplumun refah seviyesini ve ülkenin ekonomik gücünü ne yönde arttırdıklarıdır. Geçmişten günümüze Türkiye, uluslararası göç hareketlerinde hem kaynak hem transit hem de hedef ülke konumundadır. Göç İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre 01 Nisan 2025 tarihi itibariyle Türkiye’de geçici koruma ve uluslararası koruma altındaki yabancıların sayısı 3 milyonu aşmaktadır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda da Uluslararası İşgücü Kanunu’nda da yabancıların çalışma haklarına sahip oldukları görülmektedir. Bu çalışmada Yalova ilinde ikamet eden uluslararası koruma ve geçici koruma altındaki yabancıların girişimcilik faaliyetlerinin aile refahlarına, güçlenmelerine ve sosyal uyumlarına olan etkileri incelenmiştir. Nitel araştırma desenine göre yapılandırılan çalışmada, geçici koruma ve uluslararası koruma altında bulunan toplam 16 girişimci ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Mülakatlarda göç süreci, girişimciliğe başlama motivasyonları, işletme kurma deneyimleri, sosyal ilişkilerdeki değişimler, refah algısındaki dönüşüm ve karşılaşılan zorluklar ele alınmıştır. Veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, girişimciliğin yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil, aynı zamanda bireylerin aile ve toplum içindeki konumunu güçlendiren ve yerel toplumla etkileşimlerini artıran bir sosyal uyum aracı olarak işlev gördüğünü ortaya koymaktadır. Öte yandan, yabancı girişimcilerin dil sorunlarının yanı sıra mevzuat bilgisine ilişkin eksiklik, destek mekanizmalarına sınırlı erişim ve vatandaşlıkla ilgili belirsizlikler gibi yapısal sorunları olduğu da ortaya çıkmıştır. Söz konusu sorunların çözümü; bu kişilerin güçlenmeleri, aile refahlarının artması ve sosyal uyumları için büyük önem arz etmektedir. Başarılı girişimcilik faaliyetleri koruma altındaki yabancıların toplumsal kabulü için de çok önemlidir. Çalışma, bu konuda Yalova’ya ilişkin yapılan ilk araştırma olması bakımından da özgün ve önemlidir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abebe, S. A. (2023). Refugee entrepreneurshiptowards a nuanced understanding of the phenomenon, , (Doktora Tezi, Lundt University) İsveç.
  2. Aydemir, C. (2020). Mültecilik, coğrafi kısıtlama ve geçici koruma bağlamında ulusal ve uluslararası mevzuatın etkileşimi. Danıştay Dergisi, 151, 9-38.
  3. Baughn, C. C. ve Neupert, K. E. (2003). Culture and national conditions facilitating entrepreneurial start-ups. Journal of International Entrepreneurship, 1, 313-330.
  4. Baycan-Levent, T. ve Kundak, S. (2009). Motivation and Driving Forces of Turkish Entrepreneurs in Switzerland, Innovation: The European Journal of Social Science Research, 22 (3), 283-308.
  5. Bayramoğlu, G. ve Wahedy, O. (2024). Çorum’daki mültecilerin girişimcilik niyetlerini şekillendiren sosyal ağlar: göçmen ilişki ağları dinamikleri üzerine bir inceleme. İnsan Hareketliliği Uluslararası Dergisi, 4 (2), 130-163.
  6. Bonacich, E. (1973). The theory of Middleman minority. American Sociological Review, 38, Ekim, 583-594.
  7. Braun, V., ve Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3(2), 77–101. https://doi.org/10.1191/1478088706qp063oa
  8. Demirel, E. T. ve Dikici, M. (2004). Kültürün girişimciliğe etkileri, Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 2 (3), 49-58

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası Göç

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Ocak 2026

Gönderilme Tarihi

6 Ağustos 2025

Kabul Tarihi

23 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 24 Sayı: 59

Kaynak Göster

APA
Yüksel Oktay, E., Çölgeçen, Y., & Ayanoğlu Tepekozcan, S. (2026). YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi, 24(59), 425-462. https://doi.org/10.35408/comuybd.1759448
AMA
1.Yüksel Oktay E, Çölgeçen Y, Ayanoğlu Tepekozcan S. YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2026;24(59):425-462. doi:10.35408/comuybd.1759448
Chicago
Yüksel Oktay, Elif, Yasemin Çölgeçen, ve Sinem Ayanoğlu Tepekozcan. 2026. “YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ”. Yönetim Bilimleri Dergisi 24 (59): 425-62. https://doi.org/10.35408/comuybd.1759448.
EndNote
Yüksel Oktay E, Çölgeçen Y, Ayanoğlu Tepekozcan S (01 Ocak 2026) YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi 24 59 425–462.
IEEE
[1]E. Yüksel Oktay, Y. Çölgeçen, ve S. Ayanoğlu Tepekozcan, “YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ”, Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 24, sy 59, ss. 425–462, Oca. 2026, doi: 10.35408/comuybd.1759448.
ISNAD
Yüksel Oktay, Elif - Çölgeçen, Yasemin - Ayanoğlu Tepekozcan, Sinem. “YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ”. Yönetim Bilimleri Dergisi 24/59 (01 Ocak 2026): 425-462. https://doi.org/10.35408/comuybd.1759448.
JAMA
1.Yüksel Oktay E, Çölgeçen Y, Ayanoğlu Tepekozcan S. YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi. 2026;24:425–462.
MLA
Yüksel Oktay, Elif, vd. “YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ”. Yönetim Bilimleri Dergisi, c. 24, sy 59, Ocak 2026, ss. 425-62, doi:10.35408/comuybd.1759448.
Vancouver
1.Elif Yüksel Oktay, Yasemin Çölgeçen, Sinem Ayanoğlu Tepekozcan. YALOVA’DA ULUSLARARASI KORUMA VE GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ YABANCILARIN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİNİN AİLE REFAHLARINA, GÜÇLENMELERİNE VE SOSYAL UYUMLARINA ETKİLERİ. Yönetim Bilimleri Dergisi. 01 Ocak 2026;24(59):425-62. doi:10.35408/comuybd.1759448

 

Sayın Araştırmacı;

Dergimize gelen yoğun talep nedeniyle halihazırda yaklaşık 100 makalenin süreçleri devam etmektedir. Bu makalelerin süreçleri nihayete erdirildikten sonra dergimiz yeni makale alımına başlayacaktır.

Dergimize göndereceğiniz çalışmalar linkte yer alan taslak dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Çalışmanızı aktaracağınız taslak dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiştir. Bu yüzden biçimlendirmeyi ve ana başlıkları değiştirmeden çalışmanızı bu taslağa aktarmanız gerekmektedir.

Türkçe Makale Şablonu için tıklayınız...

İngilizce Makale Şablonu için tıklayınız...

Ücret politikası için tıklayınız..

Saygılarımızla,