Aim: This research was conducted in Karabük province to determine the knowledge level and consumption status of adult individuals about foods containing probiotics. Materials and Methods: The research population consists of 252,058 people living in Karabük province. In the research, a survey form consisting of 37 questions was applied face to face to 403 individuals who agreed to participate in the study, without selecting a sample. The data were evaluated with the SPSS program. Results: It was found that 76.4% of individuals were knowledgeable about foods containing probiotics and that they regularly consumed the most cheese (90.6%), olives (74.7%), yoghurt (74.4%), butter (73.0%) and vinegar (69.7%). On the other hand, it was found that they did not have knowledge about probiotic-supplemented yoghurt, probiotic-supplemented ayran and probiotic-supplemented herbal teas and did not consume them regularly. When the reasons why individuals consume probiotic-containing foods are examined, it was found that they consume them first due to their beneficial effects on health (73.7%), and secondly due to expert recommendations (48.6%). When the individuals' answers to 18 statements directed to examine their attitudes and behaviors towards the health effects of probiotic foods were evaluated, the average score of the individuals was 2.6±0.56, and a statistically significant difference was found between men and women (p<0.05). Conclusion: Individuals' answers to these statements show that they have moderate knowledge about probiotic foods. In addition, when the reasons for consuming probiotic-containing foods were evaluated, it was found that individuals consumed them mostly because they thought it was good for diarrhea, constipation and bloating. More extensive and comprehensive studies are needed in this field in order to better recognize probiotic foods, especially to reveal their presence in our traditional foods and their consumption.
Araştırma kapsamında Karabük Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulundan E-78977401-050.02.04-121229 sayılı etik kurul onayı alınmıştır.
Destekleyen kuruluş yoktur.
Amaç: Bu araştırma, yetişkin bireylerin probiyotik içeren besinler hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını saptamak amacıyla Karabük ilinde gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Karabük ilinde yaşayan 252.058 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeksizin çalışmaya katılmayı kabul eden 403 bireye yüz yüze 37 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bireylerin %76,4’ünün probiyotik içeren besinler hakkında bilgi sahibi olduğu ve düzenli olarak en fazla peynir (%90,6), zeytin (%74,7), yoğurt (%74,4), tereyağı (%73,0) ve sirkeyi (%69,7) tükettikleri bulunmuştur. Buna karşın probiyotik katkılı yoğurt, probiyotik katkılı ayran ve probiyotik katkılı bitkisel çayları hakkında bilgi sahibi olmadıkları ve düzenli tüketmedikleri bulunmuştur. Bireylerin probiyotik içeren besinleri tüketme sebepleri incelendiğinde ilk sırada sağlığa faydalı etkileri (%73,7) sebebiyle ikinci sırada ise uzman önerileri (%48,6) olması sebebiyle tükettikleri bulunmuştur. Bireylerin probiyotik besinlerin sağlık etkilerine yönelik tutum ve davranışlarını inceleme amacıyla yönlendirilen 18 ifadeye verdikleri cevaplar değerlendirildiğinde bireylerin puan ortalamaları 2,6±0,56 olup, kadın ve erkekler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bireylerin bu ifadelere verdikleri cevaplar bireylerin probiyotik besinler hakkında orta düzeyde bilgi sahibi olduklarını göstermektedir. Ayrıca bireylerin probiyotik içeren besin tüketiminin sebepleri değerlendirildiğinde en yüksek oranla diyare, kabızlık ve şişkinliğe iyi geldiğini düşüncesiyletükettikleri bulunmuştur. Probiyotik besinlerin daha iyi tanınması, özellikle geleneksel besinlerimizdeki varlığının ortaya çıkarılması ve tüketilmesi amacıyla daha fazla bu alanda geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Public Health Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other), Nutritional Epidemiology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | February 28, 2024 |
Acceptance Date | April 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 1 |