TR
EN
Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar
Abstract
Anonim ortaklıkta pay sahipleri, genel kurulda aldıkları kararlar yolu ile yetkilerini kullanır. Çalışma, anonim ortaklıklarda genel kurul toplantılarının işleyişine ilişkin esaslar ile bu hususlara özgü bazı meseleleri kapsamına almaktadır. Modern ticaret hukukunun gerekleri çerçevesinde fiziki toplantıların yanı sıra elektronik katılımlı genel kurulların da hukuki açıdan ele alınması gerekmektedir. Çalışmada öncelikle geleneksel toplantı yöntemi olan fiziki genel kurul toplantılarında görüş açıklama, oy kullanma ve yeter sayıların tespitine ilişkin temel esaslar ile TTK’daki yeter sayı rejimi incelenmektedir. Ardından dijital dönüşümün bir neticesi olarak yaygınlaşan elektronik katılımlı genel kurul toplantılarının hukuki çerçevesi çizilmektedir. Bu kapsamda elektronik katılımlı toplantılarda görüş açıklama ve oy kullanma prosedürleri, yeter sayıların elektronik ortamda nasıl tespit edileceği hususu ile bu tür toplantılara özgü bazı hukuki meseleler analiz edilmektedir. Bu çalışma hem teorik hem de pratik açıdan anonim ortaklıklarda fiziki ve elektronik katılımlı genel kurulların etkin işleyişine katkı sağlamayı ve bazı hukuki meseleleri çözüme kavuşturmayı amaçlamaktadır.
Keywords
References
- AKBAY, D. (2010). Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’na Göre Limited Ortaklık Genel Kurulunun Toplanma ve Karar Alma Esasları. Ankara.
- AKTEPE, G. (2024). Anonim Şirketlerde Elektronik Genel Kurul Toplantısı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 28(4), 155-194.
- AŞLAR ÜÇYILDIZ, Y. (2025). Halka Açık Anonim Ortaklıkların Yapısal Değişiklik Kararlarında Nisap Sorunu (TTK ve SERPK Hükümleri Arasındaki İlişki). Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 33(3), 2083–2120.
- ORBAY ORTAÇ, N., AL KILIÇ, Ş. (2018). Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Murahhasların Genel Kurula Katılması. TFM, 4 (2), 211-238.
- ANSAY, T. (1973). Anonim Şirketler Hukuku. Ankara.
- ARI, Z. (2009). Türk Ticaret Kanunu Tasarısının Elektronik Ortama İlişkin Hükmü (Tasarı m.1527) ve Sanal Genel Kurul. EÜHFD, 13(3‑4), 491‑520.
- ARSLANLI, H. (1960). Anonim Şirketler (Cilt II‑III). Anonim Şirketin Organizasyonu ve Tahviller. Ankara.
- AY KAPLAN, Ü. (2023). Alman Hukukuna Göre Anonim Şirketlerde Sanal Genel Kurul ve Sanal Genel Kurulun Türk Hukukunda Uygulanabilirliği. BATIDER, 39(2), 409‑448.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Banking, Finance and Securities Law, Corporations and Associations Law
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
December 31, 2025
Publication Date
December 31, 2025
Submission Date
September 12, 2025
Acceptance Date
December 21, 2025
Published in Issue
Year 2026 Number: Advanced Online Publication
APA
Aşlar Üçyıldız, Y. (2025). Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, Advanced Online Publication, 1-34. https://doi.org/10.59399/cuhad.1782899
AMA
1.Aşlar Üçyıldız Y. Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar. CUHAD. 2025;(Advanced Online Publication):1-34. doi:10.59399/cuhad.1782899
Chicago
Aşlar Üçyıldız, Yasemin. 2025. “Anonim Ortaklıklarda Fiziki Ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, no. Advanced Online Publication: 1-34. https://doi.org/10.59399/cuhad.1782899.
EndNote
Aşlar Üçyıldız Y (December 1, 2025) Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Advanced Online Publication 1–34.
IEEE
[1]Y. Aşlar Üçyıldız, “Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar”, CUHAD, no. Advanced Online Publication, pp. 1–34, Dec. 2025, doi: 10.59399/cuhad.1782899.
ISNAD
Aşlar Üçyıldız, Yasemin. “Anonim Ortaklıklarda Fiziki Ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi. Advanced Online Publication (December 1, 2025): 1-34. https://doi.org/10.59399/cuhad.1782899.
JAMA
1.Aşlar Üçyıldız Y. Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar. CUHAD. 2025;:1–34.
MLA
Aşlar Üçyıldız, Yasemin. “Anonim Ortaklıklarda Fiziki Ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar”. Çukurova Üniversitesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, no. Advanced Online Publication, Dec. 2025, pp. 1-34, doi:10.59399/cuhad.1782899.
Vancouver
1.Yasemin Aşlar Üçyıldız. Anonim Ortaklıklarda Fiziki ve Elektronik Katılımlı Genel Kurul Toplantılarının İşleyişine İlişkin Esaslar. CUHAD. 2025 Dec. 1;(Advanced Online Publication):1-34. doi:10.59399/cuhad.1782899