Research Article

Yalnızlıkla Başa Çıkma: Yalnızlık, Dini Başa Çıkma, Dindarlık, Hayat Memnuniyeti ve Sosyal Medya Kullanımı

Volume: 22 Number: 1 June 15, 2018
EN TR

Yalnızlıkla Başa Çıkma: Yalnızlık, Dini Başa Çıkma, Dindarlık, Hayat Memnuniyeti ve Sosyal Medya Kullanımı

Öz

Günümüzde hızla yayılan, insanların hayat kalitesini ve mutluluğunu olumsuz olarak etkileyen yalnızlık, özellikle Amerika ve Avrupa’da en önemli toplumsal sorunlardan birine dönüşmüştür. İngiltere’de yalnızlıktan sorumlu bakanlık kurulmasına kadar varan bu olgunun, Türkiye’de özellikle genç nesli temsil eden üniversite öğrencilerinde ne düzeyde olduğu, bu araştırmanın temel araştırma konularından birini oluşturmaktadır. Bu araştırma, Ordu üniversitesinin değişik fakültelerinde öğrenim gören 416 öğrenci örneklemi üzerinde yürütülmüştür. Anket formunda; UCLA yalnızlık ölçeği, dini başa çıkma ve hayat memnuniyeti ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların bireysel dindarlık algıları ve sosyal medya kullanım düzeylerini belirlemeye yönelik sorular oluşturulmuştur. SPSS istatistik programıyla yapılan analizler sonucunda; dindarlık algısı ile yalnızlık, olumsuz dini başa çıkma, sosyal medyada görünürlük düzeyi ve kullanılan sosyal medya sayısı arasında negatif yönde; dindarlıkla olumlu dini başa çıkma arasında ise pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca öznel dindarlık algısı cinsiyet üzerinde farklılığa açmazken, hayat memnuniyeti üzerinde farklılığa yol açtığı anlaşılmıştır. Yalnızlık ile olumlu dini başa çıkma, hayat memnuniyeti ve mesajlaşma arasında negatif yönde ilişki ve etkileşim tespit edilirken, hayat memnuniyeti ile olumlu dini başa çıkma arasında pozitif, olumsuz dini başa çıkma arasında negatif yönde ilişki ve etkileşimin varlığı bulgulanmıştır. Bu çalışma birçok değişkenin birbiri ile ilişki ve etkileşimini ele alması bakımından önemlidir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abdel-Khalek, Ahmed M. “Religiosity, subjective well-being, self-esteem, and anxiety among Kuwaiti Muslim adolescents”. Mental Health, Religion & Culture 14/2 (2011): 129–140.
  2. Abu Raiya, Hisham – Pergament, Kenneth I. – Mahoney, Annette – Stein, Catherine. “A Psychological Measure of Islamic Religiousness: Development and Evidence for Reliability and Validity”. The International Journal for the Psychology of Religion 18 (2008): 291–315.
  3. Akalın, Şükrü Haluk. Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu, 2010.
  4. Al Khatib, Saleh A. “Exploring the Relationship Among Loneliness, Self-esteem, Self-efficacy and Gender in United Arab Emirates College Students”. Europe’s Journal of Psychology 8/1 (2012): 159-181.
  5. Atli, Abdullah – Keldal, Gökay – Sonar, Osman. “Üniversite Öğrencilerinin Yabancılaşma İle Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Mustafa Kemal Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 (2015): 149-160.
  6. Ayten, Ali – Anık, Evrim. “Dini İnanç/İnançsızlık, Din ve Tanrı Tasavvuru ve Dini/Manevi Başa Çıkma: LGBT Bireyler Üzerine Bir Araştırma”. Din, Erdem ve Sağlık. Ed. Ali Ayten. 313-344. İstanbul: Çamlıca Yayınları, 2015.
  7. Ayten, Ali – Yıldız, Refik. “Dindarlık, hayat memnuniyeti ilişkisinde dinî başa çıkmanın rolü nedir? Emekliler Üzerine Bir Araştırma”. Din Bilimleri Akademik Araştırmalar Dergisi 16/1 (2016): 281-308.
  8. Ayten, Ali – Göcen, Gülüşan – Sevinç, Kenan – Öztürk, Eyüp E. “Dini Başa Çıkma, Şükür ve Hayat Memnuniyeti İlişkisi: Hastalar, Hasta Yakınları ve Hastane Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”. Din Bilimleri Akademik Araştırmalar Dergisi 12/2 (2012): 45-79.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 15, 2018

Submission Date

March 16, 2018

Acceptance Date

June 5, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 22 Number: 1

ISNAD
Turan, Yahya. “Yalnızlıkla Başa Çıkma: Yalnızlık, Dini Başa Çıkma, Dindarlık, Hayat Memnuniyeti Ve Sosyal Medya Kullanımı”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 22/1 (June 1, 2018): 395-434. https://doi.org/10.18505/cuid.406750.

Cited By

Tevekkülün Psikolojik Yansımaları

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)

https://doi.org/10.30627/cuilah.545806

The Effect Of Covid-19 Pandemic On Religion

ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD)

https://doi.org/10.48146/odusobiad.995556