Bu çalışmada, ılıman iklim şartlarındaki binaların ara kat kirişli döşemelerinin ısıl davranışı üzerinde duvar malzemesi ve yalıtımın etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla kullanım halindeki binalar üzerinde gerçekleştirilen gerçek şartlar altındaki ölçüm değerleri esas alınmıştır. Değerlendirme amacıyla 5 farklı duvar kesiti seçilmiştir. Yalıtımsız tuğla duvar + kiriş, yalıtımsız gaz beton duvar + kiriş, yalıtımsız hafif tuğla duvar + kiriş, çift duvar arası yalıtımlı tuğla duvar + kiriş ve dışarıdan yalıtımlı EPS Katkılı beton blok duvar + kirişten oluşan kesitlerin ısıl davranışı, 5 adımda kapsamlı şekilde incelenmiştir. Bu adımlar; tüm ölçüm süresi içindeki genel davranışlar, tüm ölçümlerde duvar ve kiriş sıcaklıkları arasındaki farklar, kesit sıcaklıklarının değişimi, ortam ve yüzeylerde ölçülen minimum, ortalama ve maksimum sıcaklıkların değişimi, kiriş seviyesinde iletilen ısı akısıdır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, bu 5 farklı duvar kesitinin ara kat kirişli döşemelerin ısıl davranışı üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır
In this study, the effect of location of thermal insulation and the type of wall material on the thermal behavior of mezzanine floor beam-slab element sections of buildings under temperate climate condition was experimentally investigated. Thermal behaviors of mezzanine floor sections comprising of uninsulated brick wall + beam, un-insulated autoclaved aerated concrete wall + beam, un-insulated lightweight brick wall + beam, insulated cavity wall + beam and EPS added concrete block wall with exterior insulation + beam were studied in detail in 5 steps. These steps are general behavior of components within the total measurement time of about one month, differences between wall and beam temperatures in all measurements, variation of section temperatures, variation of minimum, maximum and average temperatures measured in the environment and the surfaces, heat flow through the external surface of beam
Other ID | JA34BS35GC |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 29 Issue: 2 |