ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Volume: 19 Number: 2 June 1, 2010
  • Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam
  • Doç. Dr. Ergün Serindağ
  • Bahar İşigüzel
EN TR

ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Abstract

Çalışmada, Almanca öğrenmeye karşı motivasyonu ölçmek amacıyla hazırlanan Motivasyon Ölçeği’nin (Motivationsfragebogen) Almanca hazırlık sınıfındaki Türk üniversite öğrencileri için Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Faktör analizinin yapıldığı çalışma grubu, 196’sı kız, 76’sı erkek toplam 272 Almanca hazırlık sınıfı öğrencisinden oluşmaktadır. Çeviri geçerliği çalışması 30, ölçüt bağıntılı geçerlik çalışması 120 ve test- tekrar test çalışması 60 öğrenci ile yürütülmüştür. Açıklayıcı Faktör Analizi sonucunda araçtaki 39 maddenin 20’sinin her birinde beşer madde olmak üzere dört faktörde toplandığı ve faktörlerin toplam varyansın %43.07’sini açıkladığı bulunmuştur. Faktörler Alman Kültürüne İlgi, Olumlu Sınıf Ortamı, Sosyal ve Eğitim Olanakları ve Başarı İsteği alt ölçekleri şeklinde adlandırılmıştır. Alt ölçek puanları birbirleriyle. 19 ile .40 arasında, toplam puanla .62 ile .76 arasında anlamlı korelasyon değerleri göstermiştir. Araçtan alınan puanların, dönem sonu notları ile beklenen yönde anlamlı ilişkileri bulunmuştur. Ayrıca ölçekten alınan puanlar öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Alt ölçeklerin Cronbach alfa iç tutarlık katsayıları .67 ile .78 arasında değişmekte, toplam puan için bu değer .82’dir. Test-tekrar test korelasyon katsayıları alt ölçekler ve toplam için .99 olarak bulunmuştur. Bulgular, uyarlaması yapılan Motivasyon Ölçeği’nin Türk kültüründe Almanca öğrenen üniversite öğrencilerinin motivasyonlarını ölçmek için 20 madde ile kullanılabilecek bir ölçek olduğunu göstermektedir.

Keywords

References

  1. Apeltauer, E. (1997), Grundlagen des Erst-und Fremdsprachenerwerbs. Eine Einführung, Fernstudieneinheit 15, Langenscheidt, Kassel.
  2. Berelson, B. und Steiner, A.G. (1969), Menschliches Verhalten, Band I:Forschungsmet Individuelle Aspekte, Beltz Verlag, Berlin.
  3. Büyüköztürk, Ş. (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi Elkitabı, PegemA Yayıncılık, Ankara.
  4. Correll, W. (1983), Lernpsychologie, (17. Auflage), Ludwig Auer, Donauwörth.
  5. Çetinkanat, A.C. (2000), Örgütlerde Güdülenme ve İş Doyumu, Anı Yayıncılık, Ankara.
  6. Drosdowski, G. (1996), “Duden. Die deutsche Rechtschreibung”. Das Standardwerk zu allen Fragen der Rechtschreibung, (in) Wissenschaftler Rat der Dudenredak (Hrsg.), Motivation, Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus AG, Mannheim.
  7. Edelmann, W. (1988), Suggestopädie\ Superlearning- Ganzheitliches Lernen- das Lernen der Zukunft? , R. Asanger Verlag, Heidelmann.
  8. Heckhausen, H. (1977), Motivation: Kognitionspsychologische Aufspaltung eines summarischen Konstruktes. Psychologische Rundschau, 28, 175-189.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam This is me

Doç. Dr. Ergün Serindağ This is me

Bahar İşigüzel This is me

Publication Date

June 1, 2010

Submission Date

December 29, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 19 Number: 2

APA
Çam, Y. D. D. S., Serindağ, D. D. E., & İşigüzel, B. (2010). ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), 302-312. https://izlik.org/JA67JP34CA
AMA
1.Çam YDDS, Serindağ DDE, İşigüzel B. ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19(2):302-312. https://izlik.org/JA67JP34CA
Chicago
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin, Doç. Dr. Ergün Serindağ, and Bahar İşigüzel. 2010. “ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (2): 302-12. https://izlik.org/JA67JP34CA.
EndNote
Çam YDDS, Serindağ DDE, İşigüzel B (June 1, 2010) ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 2 302–312.
IEEE
[1]Y. D. D. S. Çam, D. D. E. Serindağ, and B. İşigüzel, “ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 19, no. 2, pp. 302–312, June 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67JP34CA
ISNAD
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin - Serindağ, Doç. Dr. Ergün - İşigüzel, Bahar. “ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/2 (June 1, 2010): 302-312. https://izlik.org/JA67JP34CA.
JAMA
1.Çam YDDS, Serindağ DDE, İşigüzel B. ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;19:302–312.
MLA
Çam, Yrd. Doç. Dr. Sabahattin, et al. “ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 19, no. 2, June 2010, pp. 302-1, https://izlik.org/JA67JP34CA.
Vancouver
1.Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çam, Doç. Dr. Ergün Serindağ, Bahar İşigüzel. ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2010 Jun. 1;19(2):302-1. Available from: https://izlik.org/JA67JP34CA