İçerdikleri şairler, biyografik bilgiler, çeşitli anekdotlar ve şiirler ile toplumun edebî zevk ve beklentilerine hitap eden şiir mecmuaları, biyografik kaynaklarda yer almayan şairleri ve yazma divanlar ile tenkitli neşirlerde bulunmayan şiirleri bulundurma ihtimalini her zaman bünyesinde barındıran çok yönlü metinlerdir. Gerek mecmualara dair gerçekleştirilen neşir çalışmalarında gerekse mecmualara atıfla oluşturulan makale ve bildiri düzeyindeki çalışmalarda şairlerin basılı divanlarında yer almayan şiirlerine dair başlıklar ve vurgular dikkat çekmektedir. Şiir mecmularında bulunan tenkitli neşirlerde yer almayan şiirlerin tespit ve neşrinden daha mühimi şiirlerin atfedildikleri şaire olan aidiyetinin sorgulanması ameliyesidir. Taranılan çalışmalarda basılı divanlarda yer almadığı ifade edilen şiirlerin atfedildikleri şairlere olan aidiyetlerinin belirlenmesinde daha önceden kuramsal çerçevesi çizilen ve uygulanan bir metottan veya metot birliğinden söz etmek mümkün görünmemektedir. Çoğunlukla metin neşrinden ibaret böylesi çalışmalarda az da olsa şiirlerin, atfedildikleri şairlere olan aidiyetlerinin dil, üslup ve tanıklanma durumları çerçevesinde ele alındığı görülmektedir. Şiirlerin yeterli sayıda kaynak metinde taranmadan ve başka şairlere atfedildiklerine dair şüphe durumları en aza indirgenmeden yapılan dil ve üslup incelemeleri, aidiyet meselesi açısından kıymetli olmakla beraber yeterli ve tatmin edici değildir. Bu noktada yapılan çalışmada ortaya konulan yöntem teklifinin, sorgulama işlemini büyük ölçüde gerçekleştireceği ve atfedilen şiirlerle ilgili yapılacak olan üslup incelemelerine gelinceye değin bir eleme mekanizması işlevi göreceği umulmaktadır.
Çalışmada ilk olarak neşri gerçekleştirilen ve muhtelif yazma eser kütüphanelerinde mevcut olan bine yakın şiir mecmuasında Necâtî şiirleri gözden geçirilmiştir. İşlem sonucunda Ali Nihat Tarlan tarafından hazırlanan Necâtî Bey Dîvânı neşrinde yer almayan 25 adet şiir tespit edilmiştir. Bu şiirler divanlar, şiir mecmuaları ve tezkire metinleri temelinde tarama ve tanıklama esasına dayalı uygulamalara tabi tutulmuş ve ulaşılan sonuçlara göre bazı kategorilere ayrılmıştır. Elde edilen verilerden hareketle Necâtî’ye ait olabilecek şiirler belirlenirken şüpheli olanlar ayrılmış ve şüphe durumları izah edilmiştir. Böylece Necâtî şiirleri örneği üzerinden benzer çalışmalar için bir yöntem ve kategorizasyon teklifinde bulunularak aidiyet temelli sorgulama işlemlerinin gerekliliği vurgulanmıştır.
Poetry journals that meet the literary tastes and expectations of the society with the poets they contain, biographical information, various anecdotes and poems, are versatile texts that include poets who are not included in biographical sources and the possibility of including poems that are not included in manuscript divans and critical publications. Titles and emphases pointing to the poems of poets that are not included in their printed divans divans draw attention both in the publication studies prepared on the poetry journals and in the studies at the level of articles and papers created by referring to the poetry journals. More important than the publication of the poems that are not included in the critical publications identified in the poetry journals is the questioning of the belonging of the poems to the poet to which they are attributed. It is not possible to talk about a method or a method unity, whose theoretical framework is drawn and applied in determining the belonging of the poems that are not included in the printed divans to their poets. In such studies, which consist of text publications, it is seen that the poems' belonging to their poets are handled within the framework of language, style and their presence in textual sources. Language and stylistic analyzes made without scanning the poems in a sufficient number of source texts and without minimizing the suspicion that they are attributed to other poets are valuable in terms of belonging, but are not sufficient and satisfactory. İt is hoped the method proposal put forward in our study will carry out the questioning process to a large extent and will function as a elimination mechanism until the stylistic analysis of the attributed poems.
In the study, first of all, Necâtî's poems were reviewed in nearly a thousand poetry journals that were published and available in various manuscript libraries. As a result of the process, 25 poems that were not included in the publication of Necâtî Bey's Dîvân prepared by Ali Nihat Tarlan were determined. These poems were subjected to processes based on scanning and citing references on the basis of divans, poetry journals and tezkire texts and were divided into some categories according to the results obtained. Based on the data obtained, while the poems that may belong to Necati were determined, the suspicious ones were separated and their doubts were explained. Thus, by suggesting a method and categorization for similar studies through the example of Necâtî poems, the necessity of belonging-based inquiry processes has been emphasized.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Creative Arts and Writing |
Journal Section | Literature |
Authors | |
Publication Date | June 20, 2023 |
Submission Date | March 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |