2013-2014 yıllarında Silifke’de yürütülen bu
araştırmada, 5 yabancı orjinli ‘Aurora’, ‘Ninfa’, ‘Bebeco’, ‘Precoce De
Tyrinthe’, ‘Priana’; 3 yerli orjinli ‘Alyanak’, ‘Tokaloğlu’, ‘Çağataybey’
toplam 8 çeşit materyal olarak kullanılmıştır. Çeşitlerde çiçeklenme, ağaç
başına verim, meyve iriliği, meyve eti/çekirdek oranı, asitlik ve suda çözünür
kuru madde (Sçkm) gibi pomolojik ve fenolojik analizler yapılmıştır. Ağaç
başına verim bakımından, her iki deneme yılında da ‘Ninfa’ (91.13 kg/ağaç;
94.86 kg/ağaç), ‘Priana’ (83.87 kg/ağaç; 89.67 kg/ağaç) ve ‘P.De Tyrinthe’
(77.74 kg/ağaç; 86.85 kg/ağaç) ile en verimli çeşitler olarak bulunurken; meyve
iriliği bakımından ‘Tokaloğlu’, ‘Bebeco’ ve ‘P.De Tyrinthe’ diğer çeşitlerden
daha üstün olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre erkencilik ve verim
bakımından ‘Ninfa’, ‘Priana’ ve ‘P.De Tyrinthe’ kayısı çeşitleri Silifke yöresi
için önerilebilir çeşitler olarak saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.