Research Article
BibTex RIS Cite

Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi

Year 2023, Volume: 38 Issue: 1, 66 - 75, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99

Abstract

Bu çalışma, bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin (Tunç, Aslanbey, Nihatbey, Atabay, Karlı, Aydoğan, Göktürk, Bahadır ve Çiftçi) teknolojik özelliklerinin ve aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Kayseri ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara göre kuru ağırlık 35.65-45.89 g, kuru hacim 31.33-42.00 ml, yaş ağırlık 77.36-101.89 g, ıslak hacim 78.67-99.33 ml, su alma kapasitesi 0.42-0.56 g/tane, su alma indeksi %1.05-1.35, hidrasyon katsayısı %104.67-135.40, şişme kapasitesi 0.45-0.57 ml/tane, şişme indeksi %2.22-2.55, birim hacim ağırlığı 1.09-1.16 g/ml, pişme süresi 37.67-45.43 dk ve pişme sonrasında dağılan tane sayısı 0.00-20.00 arasında değişim göstermiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda özellikler arası önemli ilişkiler bulunmuştur.

References

  • Anonim, 2018. www.naturalresources.sa.gov.au/.../140916-standard-tests-a...Erişim tarihi: 15.05.2018
  • Adak. M. S., 2021. Yemeklik Baklagiller Ankara Üniversitesi Yayınları 699. Ders Kitabı: 53:102 s.
  • Atmaca, E. 2008. Eskişehir koşullarında bazı nohut çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü Ankara.
  • Gaur, P.M., Singh, M.K., Samineni, S., Sajja, S.B., Jukanti, A.K., Kamatam, S., & Varshney, R.K. 2016. Inheritance of protein content and its relationships with seed size, grain yield and other traits in chickpea. Euphytica, 209: 253-260. DOI 10.1007/s10681-016-1678-2
  • Gozen, V. 2008. Morphologıc Characterızatıon in Hybrıd Greenhouse Cucumber (Cucumis sativus L.) Breedıng and Determınatıon of Approprıate Hybrıd Combınatıons and Hybrıd Seed Qualıty. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture, Ph.D. Thesis, 185s, Ankara.
  • Edible legumes (Application Book), 2nd edition, OMU Faculty of Agriculture, Samsun.
  • Kaur, M., Singh, N., & Sodhi, N. S. (2005). Physicochemical, cooking, textural and roasting characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Journal of Food Engineering, 69, 511–517. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.

Determination of Technological Characteristics of Some Registered Chickpea (Cicer arietinum L.) Varieties Cultivated in Kayseri Ecological Conditions by Multivariate Statistical Analysis

Year 2023, Volume: 38 Issue: 1, 66 - 75, 24.06.2023
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99

Abstract

This study was carried out in Kayseri ecological conditions in order to determine the technological properties of some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars (Tunç, Aslanbey, Nihatbey, Atabay, Karlı, Aydoğan, Göktürk, Bahadır and Çiftçi) and the relations between them. According to the results obtained from the study, dry weight is 35.65-45.89 g, dry volume is 31.33-42.00 ml, wet weight is 77.36-101.89 g, wet volume is 78.67-99.33 ml, water absorption capacity is 0.42-0.56 g/grain, water absorption index is 1.05%- 1.35, hydration coefficient 104.67-135.40%, swelling capacity 0.45-0.57 ml/grain, swelling index 2.22-2.55%, unit volume weight 1.09-1.16 g/ml, cooking time 37.67-45.43 minutes, and number of grains dispersed after cooking 0.00-20.00 varied between them. As a result of the correlation analysis, significant relations between the features were found

References

  • Anonim, 2018. www.naturalresources.sa.gov.au/.../140916-standard-tests-a...Erişim tarihi: 15.05.2018
  • Adak. M. S., 2021. Yemeklik Baklagiller Ankara Üniversitesi Yayınları 699. Ders Kitabı: 53:102 s.
  • Atmaca, E. 2008. Eskişehir koşullarında bazı nohut çeşit ve hatlarında farklı ekim zamanı ve sıra arası mesafelerinin verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Bölümü Ankara.
  • Gaur, P.M., Singh, M.K., Samineni, S., Sajja, S.B., Jukanti, A.K., Kamatam, S., & Varshney, R.K. 2016. Inheritance of protein content and its relationships with seed size, grain yield and other traits in chickpea. Euphytica, 209: 253-260. DOI 10.1007/s10681-016-1678-2
  • Gozen, V. 2008. Morphologıc Characterızatıon in Hybrıd Greenhouse Cucumber (Cucumis sativus L.) Breedıng and Determınatıon of Approprıate Hybrıd Combınatıons and Hybrıd Seed Qualıty. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture, Ph.D. Thesis, 185s, Ankara.
  • Edible legumes (Application Book), 2nd edition, OMU Faculty of Agriculture, Samsun.
  • Kaur, M., Singh, N., & Sodhi, N. S. (2005). Physicochemical, cooking, textural and roasting characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars. Journal of Food Engineering, 69, 511–517. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Oğuz Erol 0000-0001-8329-1488

Hamdi Özaktan 0000-0001-8869-4526

Zehra Tosun 0009-0001-3525-3409

Publication Date June 24, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 38 Issue: 1

Cite

APA Erol, O., Özaktan, H., & Tosun, Z. (2023). Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(1), 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99
AMA Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2023;38(1):66-75. doi:10.36846/CJAFS.2023.99
Chicago Erol, Oğuz, Hamdi Özaktan, and Zehra Tosun. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 1 (June 2023): 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99.
EndNote Erol O, Özaktan H, Tosun Z (June 1, 2023) Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 1 66–75.
IEEE O. Erol, H. Özaktan, and Z. Tosun, “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 38, no. 1, pp. 66–75, 2023, doi: 10.36846/CJAFS.2023.99.
ISNAD Erol, Oğuz et al. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/1 (June 2023), 66-75. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.99.
JAMA Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38:66–75.
MLA Erol, Oğuz et al. “Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer Arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 1, 2023, pp. 66-75, doi:10.36846/CJAFS.2023.99.
Vancouver Erol O, Özaktan H, Tosun Z. Kayseri Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tescilli Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Teknolojik Özelliklerinin Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerle Belirlenmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38(1):66-75.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.