In the study, Domat, Gemlik and Sarı Ulak olive cultivars were used as vegetable material. The cuttings are prepared as 20 cm long semi-wood cuttings. The application was carried out using perlite and peat as rooting medium. The study followed shoot formation and rooting situations with humic acid, seaweed and Biotarm applications. Humic acid, seaweed and Biotarm used in the application are given to the plants both during the planting of the cuttings and by adding them to the irrigation water until rooting is completed. The length of the shoot of the cuttings, the number of leaves, rooting percentage, percentage of shoots, number of roots and root length on the shoot are recorded.
The first shoot formations took place in Biotarm-treated cuttings. The average rooting percentage (%41,11), percentage of shoots (%76.66), number of roots (5,05 cm) and root length (6,99 pieces) are found in the highest Biotarm-treated steels, while Humic acid and Seaweed has been the practice that has followed this. The lowest value among the treatments of the cultivars was observed in the control group (%17,77).
FBA-2022-14542
Çalışmada bitkisel materyal olarak Domat, Gemlik ve Sarı Ulak zeytin çeşitleri kullanılmıştır. Çelikler 20 cm uzunluğunda yarı odun çelikleri olarak hazırlanmıştır. Uygulama, köklendirme ortamı olarak perlit ve torf kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada hümik asit, deniz yosunu ve biotarm uygulamaları ile sürgün oluşturma ve köklenme durumları takip edilmiştir. Uygulamada kullanılan Hümik asit, deniz yosunu ve Biotarm hem çeliklerin dikimi sırasında hem de köklenme tamamlanana kadar sulama suyuna eklenerek bitkilere verilmiştir. Çeliklerin sürgün uzunluğu, sürgündeki yaprak sayısı, köklenme yüzdesi, sürgün verme yüzdesi, kök sayısı ve kök uzunluğu kaydedilmiştir.
İlk sürgün oluşumları Biotarm uygulaması yapılmış çeliklerde gerçekleşmiştir. Ortalama köklenme yüzdesi, kök uzunluğu ve sayısı en yüksek Biotarm uygulaması yapılmış çeliklerde bulunurken, Hümik asit ve deniz yosunu bunu takip eden uygulamalar olmuştur. Çeşitlere ait uygulamalar arasında en düşük değerler veren grup Kontrol grubu olmuştur.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
FBA-2022-14542
Bu çalışma FBA-2022-14542 nolu proje olarak Çukurova Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Çalışmayı seralarında yürütmeme destek veren Tanrıverdi Fidancılık sahibi Ali Tanrıverdi’ye teşekkür ederim.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | FBA-2022-14542 |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | May 3, 2024 |
Acceptance Date | September 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 39 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.