Bu çalışma, 2018-2019 buğday yetiştirme sezonunda, Akdeniz’e kıyısı olan 5 ülkeye ait (Cezayir, Fas, Suriye, Tunus ve Türkiye) 1296 adet yerel makarnalık buğday genotipinin agro-morfolojik, dane ve kalite özelliklerinin saptanması amacıyla Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Araştırma alanında alfa latis deneme desenine göre iki tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İncelenen özelliklerle ilgili veriler kullanılarak yapılan varyans analizi sonuçları, incelenen özelliklerin makarnalık buğday genotiplerinin orijin ülkelerine göre istatistiki olarak farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmada; yerel makarnalık buğdaylar genotiplerinde başaklanma süresinin 120.20 - 122.34 gün, bitki boyunun 96.04 - 114.40 cm, üst boğum arası (pedinkul) uzunluğunun 24.72 - 27.58 cm, başak uzunluğunun 7.47 - 8.63 cm, başaktaki başakçık sayısının 23.95 - 25.19 adet, başakta dane sayısının 41.25 - 50.84 adet, başakta dane ağırlığının 1.83-2.35 g ve bindane ağırlığının 41.76-48.84 g arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırma bulguları, incelenen makarnalık buğday genotiplerinin incelenen özellikler açısından geniş bir varyasyon gösterdikleri, bu bulguların ışığında söz konusu genotiplerin küresel iklim değişikliklerine uygun yeni makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilebilmesi için gen kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
FYL-2019-11954
Çukurova Üniversitesi BAP birimine, Prof. Dr. Hakan Özkan’a, Emre Ölçer’e FYL-2019-11954 nolu projeye vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ederim.
This study, conducted during the 2018-2019 growing season, aimed to determine the agro-morphological, grain, and quality traits of a diverse range of 1296 local durum wheat genotypes from five countries (Algeria, Morocco, Syria, Tunisia, and Turkey). The experiments were conducted at the Field Crops Research and Application Area of the Faculty of Agriculture, Çukurova University in Adana, using an alpha lattice design with two replications. Results of the study showed that number of days to heading for local durum wheat varied from 120.20 to 122.34 days, plant height ranged from 96.04 to 114.40 cm, peduncle length ranged from 24.72 to 27.58 cm, spike length ranged from 7.47 to 8.63 cm, spikelet number per spike varied from 23.95 to 25.19, grain number per spike ranged from 41.25 to 50.84, grain weight per spike ranged from 1.83 to 2.35 g, and the TKW ranged from 41.76 to 48.84 g. Results of the variance analysis indicated that origin countries of genotypes statistically significant affected traits examined. From the results of the study, it was concluded that the studied genotypes indicating significant variations in the studied agro-morphological traits could serve as a genetic resource for developing new durum wheat varieties adapted to global climate changes.
FYL-2019-11954
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | FYL-2019-11954 |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | September 12, 2024 |
Acceptance Date | November 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 39 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.