TR
EN
BDDK DÜZENLEMESİ SONRASINDA TASARRUF FİNANSMAN SİSTEMİNİN (TFS) FIKHÎ AÇIDAN DEĞERLENDİRMESİ
Öz
İnsanların müreffeh bir hayat sürebilmeleri için temin etmeleri gereken ev ve araba gibi temel ihtiyaçları vardır. Bu malların elde edilebilmesi için gerekli olan meblağın temininde genellikle bireysel tasarruflar ön plana çıksa da farklı finansman yöntemlerine müracaat edilebilmektedir. Bu yöntemlerin başında konvansiyonel bankaların kredileri gelmektedir. Ancak dînî sebeplerle alternatif finansman yolları da tercih edilebilmektedir. Bunlardan biri olan tasarruf finansman sistemi (TFS), bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere biriktirmeyi hedeflediği tasarruflarını organize bir yapı içerisinde değerlendiren bir kurum olarak dikkat çekmektedir. Zaman içerisinde çok sayıda kişi tarafından tercih edilen bu sistemin fıkhi durumu çeşitli araştırmalara konu edilmiştir. Ancak bu çalışmalar 2021 yılında yapılan hukuki düzenleme öncesine aittir. Dolayısıyla işleyiş ile ilgili önemli düzenlemelerin yapıldığı yeni yönetmelik dikkate alınarak sistemin yeniden incelenmesi gerekmektedir. Bu amaçla kaleme alınan bu makalede, sistem hem yatırımcıların durumu hem de şirketin iç yapısı bakımından incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Ali Haydar Efendi. Dürerü’l-hükkâm şerhu Mecelleti’l-ahkâm. İstanbul: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2. Basım, 2017.
- Aydın, Fatih Mehmet. “Tasarrufa Dayalı Yardımlaşma Usulü Finansman Modelleri ve Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi”. Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı - VII/Faizsiz Finans ve Tasarruf Sistemleri ile İlgili Güncel Uygulamalar. ed. Fatih Mehmet Aydın - Mustafa Çakır. 41-72. Ankara: DİB Yayınları, 2019.
- Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn. es-Sünenü’l-kübrâ. Beyrut: Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2003.
- Birevim. “Tasarruf Yöntemleri”. Erişim 17 Kasım 2021. https://www.birevim.com/tasarruf-yontemleri/
- Birsin, Mehmet - Ötegeçeli, Hatice. “Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi ve Fıkhî Meşruiyeti Üzerinde Yapılan Değerlendirmeler”. Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi X/1 (2019), 85-114.
- Eminevim. “Çözümlerimiz”. Erişim 17 Kasım 2021. https://www.eminevim.com/faizsiz-ev-alma-cozumleri
- Eminevim. “İcazet Belgelerimiz”. 25 Şubat 2018. Erişim 17 Kasım 2021. https://www.eminevim.com/icazet- belgelerimiz
- Ergüven, Murat. Konut Finansmanında Elbirliği Sistemi: Müşterilerin Elbirliği Sistemi Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. İstanbul: THK Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens-titüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2014.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 31, 2022
Submission Date
January 1, 2022
Acceptance Date
March 2, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 22 Number: 1
ISNAD
Gezgin, Yusuf Erdem - Çeker, Huzeyfe. “BDDK DÜZENLEMESİ SONRASINDA TASARRUF FİNANSMAN SİSTEMİNİN (TFS) FIKHÎ AÇIDAN DEĞERLENDİRMESİ”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 22/1 (March 1, 2022): 397-425. https://doi.org/10.33415/daad.1052282.
Cited By
Konut Finansmanı Sistemlerine Alternatif Bir Model Olarak Faizsiz Yapı Sisteminin Temellendirilmesi
Hitit İlahiyat Dergisi
https://doi.org/10.14395/hid.1073980Yeni Alternatif Finansman Modeli: Tasarruf Finansman Sektörü İçin Öneriler
International Journal of Islamic Economics and Finance Studies
https://doi.org/10.54427/ijisef.1413159PSI ve MABAC Yöntemleriyle Tasarruf Finansman Şirketlerinin 2021-2023 Dönemi Finansal Performans Analizi
Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi
https://doi.org/10.51969/klusbmyo.1579802