Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri

Year 2019, Volume: 36 Issue: 2, 135 - 140, 10.12.2019
https://doi.org/10.16882/derim.2019.567965

Abstract



Çalışmada, Serik (Antalya) yöresinde
yenidünya, akdiken ve ayva çöğür anaçları üzerine aşılı ‘Akko XIII’ yenidünya
çeşidinde, anaçların meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Kullanılan anaçların etkilerini belirlemek için meyve kabuk
rengi, meyve sertliği, meyve ağırlığı, meyve/çekirdek oranı, olgunluk indeksi,
suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, etilen üretimi
ve solunum hızı ölçümleri ile duyusal analiz yapılmıştır. Tesadüf parselleri
deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen araştırmadan elde edilen
verilere göre; akdiken anacının meyve ağırlığı ve sertliğini azaltıcı, meyve
çekirdek oranını artırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayva ve yenidünya
anaçlarının bu özellikler üzerinde etkileri akdiken anacına göre daha iyi ve
birbirlerine benzer bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde miktarı yenidünya
çöğür anacı üzerinde yetişen meyvelerde daha yüksek olurken, titre edilebilir
asit ve olgunluk indeksi akdiken anacı üzerinde yetişen meyvelerde diğerlerine
göre daha düşük olmuştur. Yenidünya anacı üzerinde yetiştirilen meyvelerde
kabuk renginin, akdiken ve ayva anaçları üzerindekilere kıyasla daha canlı
olduğu (yüksek C* değeri) ve sarı ile kırmızı renk tonlarını daha yüksek oranda
(yüksek a* ve b* değeri) içerdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, ayva ve
yenidünya anaçları üzerinde yetişen meyvelerin akdiken üzerinde yetişen
meyvelere göre daha kaliteli ve aromalı olduğu belirlenmiştir.

Supporting Institution

Süleyman Demirel Üniversitesi

Project Number

1130 D- 05

Thanks

Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi (BAP-Project No: 1130 D- 05) tarafından desteklenmiş ve Batı Aldeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında yürütülmüştür.

References

  • Caballero, P., & Fernández, M.A. (2003). Loquat, production and market. 1st International Symposium on Loquat. Zaragoza, p:11-20.
  • Chang, C., Chen, K., Xu, WenPing., Zhang, W., Li, X., & Ferguson, I. (2006). Effect of 1- MCP on postharvest quality of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology, 40:155-162.
  • Çelikyurt, M.A., Sayın, B., & Tepe, S. (2010). Loquat production in the West Mediterranean Region of Turkey. III. International Symposium on Loquat. Antakya, Hatay, Turkey.
  • Demir, Ş. (1987). Yenidünya Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Genel Yayın No(12), 31 s.
  • Demir, Ş., & Durceylan, M.E. (1998). Yenidünya Anaç Projesi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Sonuç Raporu, 16 s.
  • Ding, C., Chachin, K., Hamauzu, U., & Imahori, Y. (1998). Effects of storage temperatures on physiology and qualty of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology,14:309-315.
  • Ding, Z., Tian, S., Wang, Y., Li, B., Chan, Z., Han, J., & Xu, Y. (2006). Physiological response of loquat fruit to different storage conditions and its storability. Postharvest Biology and Technology, 41(2):143-150.
  • Erbaş, D., & Koyuncu, M.A. (2016). 1-Metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1):43-50.
  • Ferreres, F., Gomes, D., Valentao, P., Gonçalves, R., Pio, R., Chages, E.A., Seabra, M.R., & Andrade, P.B. (2009). Improved loquat (Eriobotrya japonica L.) cultivars: Variation of phenolics and antioxidative potential. Food Chemistry, 114(3):1019-1027.
  • Giorgi, M., Capocasa, F., Scalzoa, J., Murri, G., Battino, M., & Mezzetti, B. (2005). The rootstock effects on plant adaptability, production, fruit quality, and nutrition in the peach (cv. ‘Suncrest’). Scientia Horticultura, 107(1):136-142.
  • Jha, S.N. (2010). Nondestructive evaluation of food quality. pp.17-40. In: Jha, S.N. (Ed.), Colour Measurements and Modeling. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.
  • Karaçalı, İ. (2002). Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:494. s:241- 243, İzmir. Karadeniz, T. (2002). Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) growing in Turkey. First International Symposium on Loquat. Zaragoza, p:27-28.
  • Lin, S., Sharpe, R.H., & Janick, J. (1999). Loquat: Botany and Horticulture. Horticultural Reviews, 23. Wiley, New York, 234-276.
  • Liu, Y., Wenna, Z., Xu, C. & Li, X. (2016). Biological activities of extracts from loquat (Eriobotrya japonica Lindl.): A Review. International Journel of Molecular Sciences, 17(1983):1-15.
  • Llacer, G., Aksoy, U,. & Mars M. (1995). Underutilized fruit crops in the Mediterranean Region. CIHEAM-Institut Agronomique Mediterraneen, Volume:13, 110 p.
  • Nimbolkar, P.K., Awachare, C., Reddy, Y.T.N., Chander, S., & Hussain, F. (2016). Role of rootstocks in fruit production: A Review. Journal of Agricultural Engineering and Food Technology, 3(3):183-188.
  • Polat, A.A. (1995). Quince-A anacının yenidünyalarda vegatatif büyüme üzerine etkileri. Derim, 12(2):84-88.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., Serçe, S., Saraçoğlu, O., Kaya, C., & Özgen, M., (2010). Determining total phenolic content and total antioxidant capacity of loquat cultivars grown in Hatay. Pharmacognosy Magazine, 6(21):5-8.
  • Polat, A.A., & Çalışkan, O. (2011). Fruit quality and yield characteristics of some loquat genotypes in Dörtyol, Turkey. Acta Horticulturae, 887:293-298.
  • Tepe, S., Demir, G., & Kurt, Ş. (2011). Loquat adaptation studies in West Mediterranean Region of Turkey. Acta Horticulturae, 887:305-308.
  • Toker, R., Gölükcü, M., Tokgöz, H., & Tepe, S. (2010). Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan önemli yenidünya (E. japonica Lindl.) çeşitlerinin bazı parametrelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 35(4):275-282.
  • Topuz, A. (1998). Yenidünya çeşitlerinin (Eriobotrya japonica Lindl.) bazı fiziksel, kimyasal özellikleri ile mar¬melat, nektar ve konserveye islenebilme olanaklarının belirlenebilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • TUİK (2019). Bitkisel Üretim istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 03 Mayıs 2019.
  • Webster, A.D. (1995) Rootstock and interstock effects on deciduous fruit tree vigour, precocity, and yield productivity. New Zealand. Journal of Crop and Horticultural Science, 23(4):373-382.
  • Yılmaz, Ş.G., & Tepe, S. (2018). Loquat production in Turkey. International Gap Agriculture & Livestock Congress 25-27 April Şanlıurfa. Abstract book p:624.
  • Yosoulkanian, G., Chalak, L., Fadel, D., Rizkallah, J., As-sadi, F., Aoun, G., & Chahine, H. (2016). Physical and biochemical characterisation of loquat fruit (Eriobotrya japonica Lindl.) Varieties in Southern Lebanese areas. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 6(3):239-356.
  • Zhang, H.L., Zhang, .K., Lın, S.Q., & Li, J.G. (2010). Screening wild Eriobotrya species as rootstocks for loquat. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 85(5):399-404.

Effect of different rootstocks on the fruit quality of loquat cv. ‘Akko XIII’

Year 2019, Volume: 36 Issue: 2, 135 - 140, 10.12.2019
https://doi.org/10.16882/derim.2019.567965

Abstract

In this study, fruit quality of “Akko XIII” loquat cultivar grafted on
quince, hawthorn and loquat rootstock seedlings were investigated in
Serik-Kayaburnu (Antalya). Fruit weight, fruit firmness, fruit skin color,
fruit/seed ratio, soluble solid content, titratable acidity, maturity index,
ethylene production, respiration rate and sensory analysis were evaluated to
determine the effect of rootstocks on fruit quality. Experiments were conducted
in completely randomized design (CRD) with three replications. According to the
results, hawthorn rootstock reduced fruit weight and firmness, but increased
fruit/seed ratio. The effects of quince and loquat rootstocks on these
properties were better and similar to each other. The amount of total soluble
solid content is higher in fruits grown on loquat rootstock, the titratable
acid and the maturity index were lower in fruit grown on the hawthorn
rootstock. The skin color of fruit grown on quince rootstock was more vivid
(high C* value), yellow and reddish (high a* and b* values) than fruit grown on
the hawthorn and loquat rootstock. As a result, fruit grown on quince and
loquat rootstocks had better appearance and flavor than those of hawthorn
rootstock.

Project Number

1130 D- 05

References

  • Caballero, P., & Fernández, M.A. (2003). Loquat, production and market. 1st International Symposium on Loquat. Zaragoza, p:11-20.
  • Chang, C., Chen, K., Xu, WenPing., Zhang, W., Li, X., & Ferguson, I. (2006). Effect of 1- MCP on postharvest quality of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology, 40:155-162.
  • Çelikyurt, M.A., Sayın, B., & Tepe, S. (2010). Loquat production in the West Mediterranean Region of Turkey. III. International Symposium on Loquat. Antakya, Hatay, Turkey.
  • Demir, Ş. (1987). Yenidünya Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Genel Yayın No(12), 31 s.
  • Demir, Ş., & Durceylan, M.E. (1998). Yenidünya Anaç Projesi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Sonuç Raporu, 16 s.
  • Ding, C., Chachin, K., Hamauzu, U., & Imahori, Y. (1998). Effects of storage temperatures on physiology and qualty of loquat fruit. Postharvest Biology and Technology,14:309-315.
  • Ding, Z., Tian, S., Wang, Y., Li, B., Chan, Z., Han, J., & Xu, Y. (2006). Physiological response of loquat fruit to different storage conditions and its storability. Postharvest Biology and Technology, 41(2):143-150.
  • Erbaş, D., & Koyuncu, M.A. (2016). 1-Metilsiklopropen uygulamasının Angeleno erik çeşidinin depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1):43-50.
  • Ferreres, F., Gomes, D., Valentao, P., Gonçalves, R., Pio, R., Chages, E.A., Seabra, M.R., & Andrade, P.B. (2009). Improved loquat (Eriobotrya japonica L.) cultivars: Variation of phenolics and antioxidative potential. Food Chemistry, 114(3):1019-1027.
  • Giorgi, M., Capocasa, F., Scalzoa, J., Murri, G., Battino, M., & Mezzetti, B. (2005). The rootstock effects on plant adaptability, production, fruit quality, and nutrition in the peach (cv. ‘Suncrest’). Scientia Horticultura, 107(1):136-142.
  • Jha, S.N. (2010). Nondestructive evaluation of food quality. pp.17-40. In: Jha, S.N. (Ed.), Colour Measurements and Modeling. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.
  • Karaçalı, İ. (2002). Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlaması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:494. s:241- 243, İzmir. Karadeniz, T. (2002). Loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) growing in Turkey. First International Symposium on Loquat. Zaragoza, p:27-28.
  • Lin, S., Sharpe, R.H., & Janick, J. (1999). Loquat: Botany and Horticulture. Horticultural Reviews, 23. Wiley, New York, 234-276.
  • Liu, Y., Wenna, Z., Xu, C. & Li, X. (2016). Biological activities of extracts from loquat (Eriobotrya japonica Lindl.): A Review. International Journel of Molecular Sciences, 17(1983):1-15.
  • Llacer, G., Aksoy, U,. & Mars M. (1995). Underutilized fruit crops in the Mediterranean Region. CIHEAM-Institut Agronomique Mediterraneen, Volume:13, 110 p.
  • Nimbolkar, P.K., Awachare, C., Reddy, Y.T.N., Chander, S., & Hussain, F. (2016). Role of rootstocks in fruit production: A Review. Journal of Agricultural Engineering and Food Technology, 3(3):183-188.
  • Polat, A.A. (1995). Quince-A anacının yenidünyalarda vegatatif büyüme üzerine etkileri. Derim, 12(2):84-88.
  • Polat, A.A., Çalışkan, O., Serçe, S., Saraçoğlu, O., Kaya, C., & Özgen, M., (2010). Determining total phenolic content and total antioxidant capacity of loquat cultivars grown in Hatay. Pharmacognosy Magazine, 6(21):5-8.
  • Polat, A.A., & Çalışkan, O. (2011). Fruit quality and yield characteristics of some loquat genotypes in Dörtyol, Turkey. Acta Horticulturae, 887:293-298.
  • Tepe, S., Demir, G., & Kurt, Ş. (2011). Loquat adaptation studies in West Mediterranean Region of Turkey. Acta Horticulturae, 887:305-308.
  • Toker, R., Gölükcü, M., Tokgöz, H., & Tepe, S. (2010). Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan önemli yenidünya (E. japonica Lindl.) çeşitlerinin bazı parametrelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gıda, 35(4):275-282.
  • Topuz, A. (1998). Yenidünya çeşitlerinin (Eriobotrya japonica Lindl.) bazı fiziksel, kimyasal özellikleri ile mar¬melat, nektar ve konserveye islenebilme olanaklarının belirlenebilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • TUİK (2019). Bitkisel Üretim istatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 03 Mayıs 2019.
  • Webster, A.D. (1995) Rootstock and interstock effects on deciduous fruit tree vigour, precocity, and yield productivity. New Zealand. Journal of Crop and Horticultural Science, 23(4):373-382.
  • Yılmaz, Ş.G., & Tepe, S. (2018). Loquat production in Turkey. International Gap Agriculture & Livestock Congress 25-27 April Şanlıurfa. Abstract book p:624.
  • Yosoulkanian, G., Chalak, L., Fadel, D., Rizkallah, J., As-sadi, F., Aoun, G., & Chahine, H. (2016). Physical and biochemical characterisation of loquat fruit (Eriobotrya japonica Lindl.) Varieties in Southern Lebanese areas. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 6(3):239-356.
  • Zhang, H.L., Zhang, .K., Lın, S.Q., & Li, J.G. (2010). Screening wild Eriobotrya species as rootstocks for loquat. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 85(5):399-404.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Seyla Tepe 0000-0002-0451-0062

Mehmet Ali Koyuncu 0000-0003-4449-6709

Project Number 1130 D- 05
Publication Date December 10, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 36 Issue: 2

Cite

APA Tepe, S., & Koyuncu, M. A. (2019). Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri. Derim, 36(2), 135-140. https://doi.org/10.16882/derim.2019.567965
AMA Tepe S, Koyuncu MA. Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. December 2019;36(2):135-140. doi:10.16882/derim.2019.567965
Chicago Tepe, Seyla, and Mehmet Ali Koyuncu. “Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim 36, no. 2 (December 2019): 135-40. https://doi.org/10.16882/derim.2019.567965.
EndNote Tepe S, Koyuncu MA (December 1, 2019) Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri. Derim 36 2 135–140.
IEEE S. Tepe and M. A. Koyuncu, “Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri”, DERİM, vol. 36, no. 2, pp. 135–140, 2019, doi: 10.16882/derim.2019.567965.
ISNAD Tepe, Seyla - Koyuncu, Mehmet Ali. “Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim 36/2 (December 2019), 135-140. https://doi.org/10.16882/derim.2019.567965.
JAMA Tepe S, Koyuncu MA. Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. 2019;36:135–140.
MLA Tepe, Seyla and Mehmet Ali Koyuncu. “Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde Meyve Kalitesi üzerine Etkileri”. Derim, vol. 36, no. 2, 2019, pp. 135-40, doi:10.16882/derim.2019.567965.
Vancouver Tepe S, Koyuncu MA. Farklı anaçların ‘Akko XIII’ yenidünya çeşidinde meyve kalitesi üzerine etkileri. DERİM. 2019;36(2):135-40.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr