Research Article

Kaynak Arayan Okul Müdürü: Görüşler ve Deneyimler

Number: 56 June 22, 2023
EN TR

Kaynak Arayan Okul Müdürü: Görüşler ve Deneyimler

Öz

Türkiye’de neoliberal politikaların etkisiyle okulların finansmanında giderek artan oranlarda özel kaynaklara gereksinim duyulmaktadır. Gerek uluslararası sözleşmelerde, gerekse de ulusal yasal metinlerde devlet tarafından ücretsiz ve zorunlu olarak verilmesi öngörülen ilköğretim kademesinde bu durum, kitlesel eğitimin seyrini önemli ölçüde etkilemektedir. Günden güne çeşitlenen kaynak yaratma biçimleri karşısında okul müdürlerinin kaynak yaratma potansiyelleri, onların başarılı ya da başarısız olarak görülmelerinde belirleyici bir özellik haline gelmiştir. Bu çerçevede nitel yöntemlere dayanarak tasarlanan araştırmanın amacı, ilkokullarda kaynak yaratma sürecine dair okul müdürlerinin deneyim ve görüşlerinin çözümlenmesidir. Çalışma grubu 2020-2021 yılında Türkiye’de Zonguldak ilinde bulunan ilkokullarda görev yapan on üç okul müdüründen oluşmaktadır. Araştırmanın deseni durum çalışmasıdır. Yarı yapılandırılmış görüşme formlarından yararlanılarak toplanan verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ilkokullarda faturaların, büyük onarım gibi giderler dışındaki giderlerin merkezi bütçeden karşılanmadığı; temizlik ve güvenlik giderlerinin ise kısmen karşılandığı görülmüştür. Bu karşılanmayan giderler için okul müdürlerinin bağışlar, kermes, çekiliş gibi yollar, sivil toplum, belediyeler ve sanayi kuruluşları gibi kurumlar aracılığıyla kaynak yarattıkları anlaşılmıştır. Okulun bulunduğu çevrenin sosyal ve ekonomik düzeyinin kaynak yaratma sürecini doğrudan etkilediği görülmüştür. Okul müdürlerin ilkokulların finansmanı için doğrudan merkezden bütçe verilmesini istedikleri görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

eğitimde fırsat eşitliği , okul aile birliği , ilkokulların finansmanı , eğitim hakkı.

References

  1. Âdem, M. (1993). Ulusal eğitim politikamız ve finansmanı. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.
  2. AİHS. (2023). Yargıtay. https://www.yargitay.gov.tr/documents/AIHM.pdf adresinden alındı.
  3. Aktan, C. C., Tunç, M., & Yay, s. (2017). İnsan sermayesi ve sosyal sermaye arasındaki ilişki ve tamamlayıcılık rolü üzerine. Ekonomi Bilimleri Dergisi, 9(1), 81-103.
  4. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme. (1989). Resmi Gazete. https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/22184.pdf adresinden alındı
  5. BKM (2023). https://bkm.com.tr/secilen-sektore-gore-aylik-gelisim/?filter_group=22&List=Listele Birleşmiş Milletler (1948). İnsan hakları evrensel beyannamesi. https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/pdf01/203-208.pdf
  6. Birleşmiş Milletler (1966). BM ekonomik ve sosyal ve kültürel haklara ilişkin sözleşme. https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d22/c016/tbmm22016089ss0148.pdf
  7. Burak, A. (2021). Nitel araştırmada veri toplama. F. N. Seggıe, & Y. Bayyurt içinde, Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları (s. 46-61). Anı Yayıncılık.
  8. Creswell, J. W. (2021). Nitel araştırma yöntemleri, beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. (M. Bütün, & S. Demir, Çev.) Siyasal Kitabevi.
  9. Çiçek, D. (2021). Okul yöneticilerinin finansman sağlama yöntemleri. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  10. Eğitim Reformu Girişimi [ERG] (2019). Eğitim yönetişimi ve finansmanı eğitim izleme raporu. https://www.egitimreformugirisimi.org/wp-content/uploads/2017/03/EIR_YonetisimVeFinansman.16.05.19.rev1_.pdf
APA
Kır, A., & Ulutaş, B. (2023). Kaynak Arayan Okul Müdürü: Görüşler ve Deneyimler. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 56, 775-793. https://doi.org/10.53444/deubefd.1255201