Research Article

Türkiye ve Dünyada Çok Kültürlü Ortamlarda Erken Çocukluk Eğitimi ile İlgili Yapılan Çalışmaların Tematik Olarak İncelenmesi

Number: 66 December 29, 2025
EN TR

Türkiye ve Dünyada Çok Kültürlü Ortamlarda Erken Çocukluk Eğitimi ile İlgili Yapılan Çalışmaların Tematik Olarak İncelenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı 1982-2023 yılları arasında Türkiye’de ve dünyada çok kültürlü ortamlarda erken çocukluk eğitimi ile ilgili yapılan çalışmaların tematik olarak incelenmesi ve bu çalışmalardaki genel yönelimleri doküman analizi ile tablolardan faydalanarak sunmaktır. Alanyazın taraması sonucunda 44 çalışma (14 ulusal, 30 uluslararası; 2 doktora, 4 yüksek lisans tezi, 38 makale) araştırmaya dahil edilerek analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar bağlamda 2000li yılların başlarından itibaren erken çocukluk eğitiminde çok kültürlülük ile ilgili çalışmaların artış gösterdiği, bu çalışmaların gerek yöntem gerek veri toplama ve analiz tekniklerinde çeşitliliklerin arttığı sonucuna varılmıştır. Bu sonucun gerekçeleri arasında erken çocukluk eğitiminde ülkemiz ve dünya genelinde çok kültürlü yapının giderek yaygınlaşması, savaşlar, iklim krizleri, daha iyi bir yaşam, eğitim ve ekonomik koşullara ulaşma istekleri sayılabilir.

Anahtar Kelimeler

Erken çocukluk eğitimi , çok kültürlü eğitim , tematik analiz , doküman analizi.

References

  1. American Psychological Association (APA) (2002). Guidelines on multicultural education, training, research, practice, and organizational change for psychologists. 15.01.2024 tarihinde http://www.apa.org/pi/multiculturalguidelines/homepage.html adresinden alınmıştır.
  2. Au, W. (2007). High-stakes testing and curricular control: A qualitative metasynthesis. Educational Researcher, 36(5), 258-267.
  3. Aydın, H. (2012). Multicultural education curriculum development in Turkey. Mediterranean Journal of Social Sciences, 3(3), 277-286.
  4. Banks, J. A. (1993). Multicultural education: Historical development, dimensions, and practice. Review of Research in Education, 19, 3-49.
  5. Banks, J. A. (2002). An Introduction to Multicultural Education. Boston, MA: Ally &Bacon.
  6. Banks, J.A., Cookson, P., Gay, G., Hawley, W.D., Irvine, J.J., Nieto, S., et al. (2001). Diversity within unity: Essential principles for teaching and learning in a multicultural society. 15.01.2024 tarihinde http://www.educ.washington.edu/coetestwebsite/pdf/DiversityUnity.pdf adresinden alınmıştır.
  7. Bekerman, Z. (2004). Potential and limitations of multicultural education in conflict-ridden areas:Bilingual Palestinian-Jewish schools in Israel. Teachers College Record, 106(3), 574-610.
  8. Bohn, A.P., & Sleeter, C.E. (2000). Multicultural education and the standards movement: A report from the field. Phi Delta.
  9. Braun, V., & Clarke, V. (2019). Psikolojide tematik analizin kullanımı. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 7(2)873-898. doi: 10.14689/issn.2148-2624.1.7c.2s.17m
  10. Berthelsen, D. & Karuppiah, N. (2011). Multicultural education: The understandings of preschool teachers in Singapore. Australasian Journal of Early Childhood, 36 (4), 38-42.
APA
Yılmaz, Ş. (2025). Türkiye ve Dünyada Çok Kültürlü Ortamlarda Erken Çocukluk Eğitimi ile İlgili Yapılan Çalışmaların Tematik Olarak İncelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 66, 4072-4086. https://doi.org/10.53444/deubefd.1634900