The aim of this research is to thematically examine the studies on early childhood education in multicultural environments in Turkey and the world between 1982 and 2023 and to present the general trends in these studies by using document analysis and tables. As a result of the literature review, 44 studies (14 national, 30 international; 2 doctoral theses, 4 master's theses, 38 articles) were included in the research and analyzed. In the context of the results obtained, it was concluded that studies on multiculturalism in early childhood education have increased since the early 2000s, and the diversity of these studies has increased in both methods and data collection and analysis techniques. The reasons for this result include the increasing prevalence of multicultural structure in early childhood education in our country and around the world, wars, climate crises, and the desire to achieve a better life, education and economic conditions.
Early childhood education multicultural education thematic analysis document analysis.
Bu araştırmanın amacı 1982-2023 yılları arasında Türkiye’de ve dünyada çok kültürlü ortamlarda erken çocukluk eğitimi ile ilgili yapılan çalışmaların tematik olarak incelenmesi ve bu çalışmalardaki genel yönelimleri doküman analizi ile tablolardan faydalanarak sunmaktır. Alanyazın taraması sonucunda 44 çalışma (14 ulusal, 30 uluslararası; 2 doktora, 4 yüksek lisans tezi, 38 makale) araştırmaya dahil edilerek analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar bağlamda 2000li yılların başlarından itibaren erken çocukluk eğitiminde çok kültürlülük ile ilgili çalışmaların artış gösterdiği, bu çalışmaların gerek yöntem gerek veri toplama ve analiz tekniklerinde çeşitliliklerin arttığı sonucuna varılmıştır. Bu sonucun gerekçeleri arasında erken çocukluk eğitiminde ülkemiz ve dünya genelinde çok kültürlü yapının giderek yaygınlaşması, savaşlar, iklim krizleri, daha iyi bir yaşam, eğitim ve ekonomik koşullara ulaşma istekleri sayılabilir.
Erken çocukluk eğitimi çok kültürlü eğitim tematik analiz doküman analizi.
Yapılan araştırmanın doküman incelemesi olmasından kaynaklı, doğası gereği beşerî ve canlı varlıklarla çalışılmadığı ve deneysel bir müdahale içermediği için etik kurul iznine başvurulmamıştır. Ayrıca, yapılan araştırmayı desteklemek amaçlı dış fon kullanılmamıştır.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Çok Kültürlü Eğitim, Okul Öncesi Eğitim |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 6 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 7 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 66 |