THE RELATIONSHIP BETWEEN SECONDARY SCHOOL BIOLOGY TEACHERS’ IDEAS ABOUT LEARNING-TEACHING PROCESS IN 2007 BIOLOGY LESSON CURRICULUM AND BIOLOGY TEACHERS’ SPECIAL FIELD COMPETENCIES (AYDIN CITY SAMPLE)

Number: 36 December 1, 2013
Hatice ÖZENOĞLU Kiremit
TR EN

ORTAÖĞRETİM BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN 2007-BİYOLOJİ DERS PROGRAMININ ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ (AYDIN İLİ ÖRNEĞİ)

Öz

Bu araştırma, ortaöğretim biyoloji öğretmenlerinin, 2007’de yenilenen ortaöğretim biyoloji ders programının öğrenme-öğretme süreci ile ilgili görüşlerinin biyoloji öğretmeni özel alan yeterlilikleri ile olan ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Aydın İli merkez ortaöğretim okullarında görev yapan 166 biyoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel boyutunda öğretmenlerin öğrenme-öğretme sürecine yönelik görüş ve kullandıkları yöntem ve teknikleri belirlemeye çalışan anket formları kullanılmıştır. Nicel çalışma sonuçlarını biyoloji öğretmeni özel alan yeterlikleri ile ilişkilendirebilmek amacı ile ayrıca 10 öğretmenle görüşme yapılmıştır. Öğretmenler genelde yenilenen programın öğrenme-öğretme sürecinde, konuların öğretimi ile ilgili uygun sınıf içi etkinliklere, deney ve gözleme ağırlık verdiğini, aktif öğretim yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayı gerektirdiğini, öğrenenlerin işbirliği yapmalarına ve öğrenenin öğrenme sürecine aktif olarak katılmasına olanak sağladığını, aynı zamanda sınıf mevcudu, araç-gereç ve malzeme eksikliği yüzünden ilgili yöntem ve teknikleri kullanmaya uygun olmadığını, etkinlikleri gerçekleştirmenin zor olduğunu belirtmişlerdir. Veriler biyoloji öğretmeni özel alan yeterlikleri ile ilişkilendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

biyoloji ders programı, öğrenme-öğretme süreci, öğretmen özel alan yeterliği

References

  1. Ayas, A. (1995). Fen bilimlerinde program geliştirme ve uygulama teknikleri üzerine bir çalışma: İki çağdaş yaklaşımın değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 149-155.
  2. Ayas, A., Çepni, S. ve Akdeniz, A. R. (1993). The development of the turkish secondary science curriculum. Science Education, 77(4), 433-440.
  3. Açıkgöz, K. (1993). İşbirliğine dayalı öğrenme ve geleneksel öğretimin üniversite öğrencilerinin akademik başarısı, hatırda tutma düzeyleri ve duyuşsal özellikleri üzerindeki etkileri. I. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Ankara: MEB Yayınları, 187– 201.
  4. Adıgüzel, A. (2009). Sınıf öğretmenlerinin öğrenme etkinliklerini düzenleme ve gerçekleştirme çabalarında zorlanma düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 89-110.
  5. Aksoy, G. (2006). İşbirlikçi öğrenme yönteminin genel kimya laboratuar dersinde akademik başarıya, laboratuar malzemesi tanımaya ve kullanma becerisine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  6. Aksu, S., Yıldırım, N., ve Ayas, A. (2007). Kimya öğretmen adaylarının bilgisayar ve interneti öğretim amaçlı kullanma durumlarının incelenmesi. 7. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı. Lefkoşa: Bildiri Kitabı 1., 652–656.
  7. Aşılıoğlu, B. (2000). Türk dili ve programı hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 116, 34-41.
  8. Aşılıoğlu, B. (2006). İngilizce öğretmen adaylarının öğretim yöntem ve teknikleri konusundaki yeterliliklerine ilişkin algıları. Eğitim Araştırmaları, 22, 1-11.
  9. Atıcı, T. ve Bora, N. (2004). Orta öğretim kurumlarında biyoloji eğitiminde kullanılan öğretim metotlarının ders öğretmenleri açısından değerlendirilmesi ve öneriler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 51-64.
  10. Binler, A. İ. (2007). Fen öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma yatkınlıkları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kafkas Üniversitesi, Kars.
APA
Kiremit, H. Ö. (2013). ORTAÖĞRETİM BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN 2007-BİYOLOJİ DERS PROGRAMININ ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ (AYDIN İLİ ÖRNEĞİ). Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 76-108. https://izlik.org/JA96US48MM