Giriş: Öz-etkililik; bireyin, yaşamıyla ilgili olaylar üzerinde etkili olabilmesi için, gerekli olan etkinlikleri başlatabileceğine ve sonuç alabileceğine olan inancı olarak tanımlanmaktadır. Güçlü bir öz-etkililik inancı, başarı ve iyilik durumunu arttırır. Amaç: Çalışmanın amacı, hemşirelik fakültesi öğrencilerinin öz-etkililik düzeylerinin cinsiyete göre incelenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı nitelikte olan bu çalışmanın örneklemini Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’ne devam eden 266 kadın, 81 erkek olmak üzere 347 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verileri; sosyo-demografik özellikler anketi ve Öz-Etkililik-Yeterlik Ölçeği ile toplanmış, yüzde dağılımları, t testi, ANOVA ve Tukey testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın yapılabilmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimsel (İnvaziv) Olmayan Klinik Araştırma Değerlendirme Komisyonu’ndan izin ve öğrencilerden çalışmaya katılmayı kabul ettiğine ilişkin yazılı onam alınmıştır. Bulgular: Çalışmada, hemşirelik öğrencilerinin toplam öz-etkililik puan ortalaması kadınlarda 91.17±11.88, erkeklerde 87.98 ± 14.45 olarak belirlenmiştir ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değil (p=.072). Öğrencilerin ölçek alt gruplarından olan davranışa başlama puanının kız öğrencilerde daha yüksek olduğu görülürken (p=.003), davranışı sürdürme, davranışı tamamlama ve engellerle mücadele puanları her iki cinsiyette benzerdir. Sonuç: Çalışmada, kız öğrencilerin öz-etkililik puan ortalamaları, erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Erkek ve kız öğrencilerin öz-etkililik düzeylerinin bilinmesinin eğitimde uygulanacak stratejilerin geliştirilmesine ve öz-etkililik düzeylerinin yükseltilmesine katkıda bulunacağı düşünülmüştür.Anahtar Kelimeler: Öz-etkililik, Hemşirelik Öğrencileri, Cinsiyet.
Background: Self-efficacy is defined as the belief of individual about starting and continuing the activities, which are required to be effective upon the incidents of life. Objectives: The objective of the study is to examine the self-efficacy levels of nursing faculty students, in terms of gender. Methods: The sample of this discriptive and comparative study is consisted of 266 female, 81 male and totally 347 students, who attend Dokuz Eylül University Faculty of Nursing. The data of the study were collected with the Self-Efficacy Scale and sociodemographic characteristics questionairre, were analyzed with the percentage, t test, ANOVA and Tukey test. To conduct the study, the approval was received from the Non-Invasive Clinical Research Assestment Commission of Dokuz Eylul University and participants. Results: In the study, the self-efficacy point average of females was determined as 91.17±11.88, it was determined as 87.98±14.45 for males and the difference was found to be insignificant (p=.072). The subscales of self efficacy points, starting the behaviours and continuing the behaviours, are higher in female students from males (p=.003), the points of completing the behaviours and struggling against the obstacles are similar for both genders. Conclusion: In the study, self-efficacy point averages were found higher in female students than males. The conduct of studies for understanding the reasons of male students’ lower self-efficacy levels than female students, it thought to be support the interventions that increase this groups’self-efficacy beliefs
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi ULAKBİM Türk Tıp Dizini, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, Şubat 2021 tarihinden beri EBSCO Host ve 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren DOAJ ve 18 Ocak 2022 tarihinden beri Index Copernicus tarafından indekslenmektedir.