Baker’s yeast industry is one of the most important branches of agro-industry that produces yeast through aerobic fermentation of molasses. Wastewater generated from baker’s yeast industries is characterized with high chemical oxygen demand (COD), high total nitrogen (TN), high sulfate, high dissolved solids concentrations, dark color and low readily biodegradable organic pollutants. The objective of this study is to determine and evaluate the environmental and economical effects of the installation of evaporation process to treat yeast separation unit effluent, which is the main pollutant source (>80% of total COD load) in a baker’s yeast industry. The variations in biogas flow, and pollutant loads of the investigated industrial effluent after the installation of evaporation process were presented. After the installation of the evaporation process, 53% and 66% decreases were observed in COD and total Kjeldahl nitrogen (TKN) loads, respectively. Evaporation is an energy intensive process. After the installation of evaporation process, it was possible to achieve TKN concentration and color below 80 mg/L and 400 Pt-Co in the biological treatment plant effluent, respectively. However, the feasibility of the system can be improved by the valorization of the recovered byproducts namely vinasse and potassium sulphate (K2SO4)
Ekmek mayası üretimi tarıma dayalı endüstriler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ekmek mayası endüstrisi atıksuları yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam azot (TN), sülfat ve çözünmüş katı madde konsantrasyonları, koyu kahverengi renk ve nispeten düşük kolay ayrışan organik madde içeriği ile karakterize edilir. Bu çalışmanın amacı, maya endüstrisindeki en önemli kirletici kaynaklardan biri olan maya ayırım (seperasyon) prosesi atıksularının (toplam KOİ yükünün >%80’i) evaporasyon teknolojisi ile arıtımının, endüstrinin kirlenme profili ve atıksu yönetimine etkilerini ortaya koymaktır. Evaporasyon prosesinin kurulumu öncesinde ve sonrasında mevcut arıtma tesisine gelen kirletici yükleri ve biyogaz üretimindeki değişimler incelenmiştir. Evaporasyon prosesi sonrasında, KOİ ve toplam Kjeldahl azotu (TKN) yüklerinde sırasıyla %53 ve %66 azalma olmuştur. Enerji yoğun bir proses olan evaporasyonun esas faydası koyu renkli ve yüksek TKN yüklü atıksuların buharlaştırılması sayesinde alıcı ortam deşarj standartlarının daha kolay sağlanabilmesidir. Evaporasyon kurulumu sonrası incelenen atıksu arıtma tesisinde TKN ≤ 80 mg/L ve toplam renk ≤ 400 Pt-Co düzeyinde bir çıkış suyu kalitesi elde edilebilmektedir. Evaporasyon prosesi yan ürünleri olan vinas ve potasyum sülfatın (K2SO4) hayvan yemi ve gübre olarak pazarlanmasıyla işletme maliyetleri kısmen de olsa azaltılabilmektedir
Other ID | JA32YR76SK |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 19 Issue: 56 |
Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Tınaztepe Yerleşkesi, Adatepe Mah. Doğuş Cad. No: 207-I / 35390 Buca-İZMİR.