TR
EN
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI
Abstract
Bu araştırmanın amacı, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin (RAM) görev, işleyiş, kurum içi çalışma sistemlerini mevzuat ve planlar çerçevesinde tanımlayarak Samsun-Bafra RAM örneğinde iş yüklerini tespit etmek ve RAM’ların iş yüklerini azaltma ve verimliliklerini artırmak için önerilerde bulunmaktır. Araştırma durum araştırmasıdır. Araştırmada ilgili metinler (mevzuat, kalkınma ve eğitim vizyonu belgesi) doğrultusunda RAM’ların iş ve sorumluluk alanı tespit edilmiş, bu sorumlulukları içeren başlıklarla Bafra RAM 2022 yılına ait iş yükü sayısal olarak tespit edilmiştir. Bafra RAM’da görev yapan uzmanlar ile yüz yüze görüşmelerde iş yükünün yansıları ve iş yükünün azaltılabilmesi için görüşler tespit edilmiştir. Araştırma verilerinin tümevarımcı süreçte birlikte analiz edildiği bu araştırmanın sonuçları RAM’ların özel eğitim, rehberlik, araştırma ve eğitim olmak üzere dört faaliyet alanının bulunduğunu göstermektedir. Tüm verilerin bu dört faaliyet alanına ait eksenlerde değerlendirildiği sonuçlar RAM’larda faaliyet alanlarından en çok özel eğitim hizmetleri ile ilgili eğitsel tanılama ve değerlendirme uygulamalarına çaba harcandığını, özel eğitim hizmeti faaliyetlerine ayrılan zaman nedeniyle de diğer faaliyetlere gerekli zamanın ayrılamadığını göstermektedir. Araştırmaya katılanlar RAM’lara ait iş yükünün azaltılması için bürokratik ve yönetsel öneriler başlıkları altında analiz edilen bir grup öneride bulunmuşlardır. Araştırma sonuçları, ilgili araştırma sonuçları ile birlikte değerlendirilerek RAM’ların iş yükünü azaltacak, verimliliklerini artıracak önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
Supporting Institution
YOK
Project Number
YOK
Thanks
YOK
References
- Abdullah, K. M., & Azam, N. R. A. N. (2021). Interpersonal relationship, workload pressure, work environment and job stress level among culinary internship students. Journal of Tourism, Hospitality & Culinary Arts, 13 (1), 123-133.
- Acar, İ. (2015). İnsan kaynakları yönetimi. İstanbul Üni. İnsan Kaynakları Yön. ABD Öğretim Üyeleri, İnsan kaynakları planlaması ve işgücü analizi içinde (ss. 87-162). İstanbul: Beta Yayınevi.
- Akay, S., Türk, F., Mercan, Ö., & Urtekin, F. (2019). Psikolojik danışmanların bakış açısından Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin incelenmesi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 (3), 891-918.
- Alkaş, E. (2020). İş yükünün tükenmişlik üzerindeki etkisinde iş stresinin aracı rolü. (YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Altaf, A., & Awan, M. A. (2011). Moderating affect of workplace spirituality on the relationship of job overload and job satisfaction. Journal of Business Ethics, 104, 93-99.
- Atay, A. (2020). İş yükü fazlalığı ile iş aile çatışması arasındaki ilişki: Kamu çalışanları üzerinde bir araştırma (MEB Ankara Merkez Teşkilatı örneğinde). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
- Avcı, A. (2019). Cerrahi yoğun bakım ünitelerinde hemşirelik iş yükü algısı ve iş yükünün incelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Bal, E. (2011). Rehberlik ve araştırma merkezlerinin örgütsel analizi. (YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi). Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Applied and Developmental Psychology (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 20, 2023
Submission Date
March 10, 2023
Acceptance Date
December 6, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 25 Number: 4
APA
Karakaya, İ., & Özen, F. (2023). REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(4), 1575-1605. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1263394
AMA
1.Karakaya İ, Özen F. REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI. DEU Journal of GSSS. 2023;25(4):1575-1605. doi:10.16953/deusosbil.1263394
Chicago
Karakaya, İlker, and Fatmanur Özen. 2023. “REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI”. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 (4): 1575-1605. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1263394.
EndNote
Karakaya İ, Özen F (December 1, 2023) REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25 4 1575–1605.
IEEE
[1]İ. Karakaya and F. Özen, “REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI”, DEU Journal of GSSS, vol. 25, no. 4, pp. 1575–1605, Dec. 2023, doi: 10.16953/deusosbil.1263394.
ISNAD
Karakaya, İlker - Özen, Fatmanur. “REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI”. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 25/4 (December 1, 2023): 1575-1605. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1263394.
JAMA
1.Karakaya İ, Özen F. REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI. DEU Journal of GSSS. 2023;25:1575–1605.
MLA
Karakaya, İlker, and Fatmanur Özen. “REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI”. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. 4, Dec. 2023, pp. 1575-0, doi:10.16953/deusosbil.1263394.
Vancouver
1.İlker Karakaya, Fatmanur Özen. REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİNİN İŞ YÜKÜ: DURUM ÇALIŞMASI. DEU Journal of GSSS. 2023 Dec. 1;25(4):1575-60. doi:10.16953/deusosbil.1263394
Cited By
Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Yapılmış Çalışmalar Üzerine Sistematik Bir Derleme
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.53444/deubefd.1498684Rehberlik ve Araştırma Merkezinde Çalışan Öğretmenlerin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Eğitsel Tanılama Sürecine İlişkin Görüşleri
Cumhuriyet International Journal of Education
https://doi.org/10.30703/cije.1453314