Research Article

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ

Number: 32 (Dicle Üniversitesi'nin 50. Yılına Özel 50 Makale) March 1, 2023
TR

İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ

Abstract

İlahiyat Fakülteleri, yüksek din öğretiminin yapıldığı üniversite kurumlarıdır. Bu kurumlardaki akademisyenler kabaca iki temel din anlayışına sahiptirler. Bunlar, geleneksel İslam anlayışını benimseyen gelenekçiler ile bu anlayışa eleştirel yaklaşan yenilikçilerdir. İlahiyat Fakültelerinde genel olarak Ehl-i Sünnet’in İslam anlayışı hakimdir. Bu anlayışa köklü eleştiriler yönelten yenilikçiler azınlık konumundadırlar. Ehl-i Sünnet düşüncesinin temel kabüllerine aykırı düşünceler ortaya koyan yenilikçiler çeşitli gerginliklerin odağı haline gelmektedirler. Bu makale İlahiyat Fakültelerindeki gelenekçiler ve yenilikçilerin ‘öteki’ olarak gördükleri din söylemlerini temsil eden akademisyenlere yönelik tutum ve davranışlarını konu edinmiştir. Makalenin verileri, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki İlahiyat Fakültelerindeki yenilikçi ve gelenekçi akademisyenlerden 49 kişi ile yapılan görüşmeler ile elde edilmiştir. İlahiyat Fakültelerinde, söylem düzeyinde düşünsel çoğulculuk hem gelenekçiler hem de yenilikçiler tarafından bir değer olarak kabul edilmektedir. Ancak pratikte, düşünsel çoğulculuk ciddi problemler ile karşı karşıyadır. Gelenekçilerin bir kısmı, yenilikçilerin bazı düşüncelerini açıkça İslam’a saldırı olarak görmektedirler ve bu konuda ciddi bir tehdit algısına sahiptirler. Bu kimseler, yenilikçilere karşı ötekileştirici tutum sergilemektedirler. Gelenekçilerin ötekileştirme davranışları çoğunlukla damgalama, ayrımcılık, mobbing ve yalnızlaştırma şeklinde pratize olmaktadır. Yenilikçilerde düşünsel çoğulculuğu benimseme eğilimleri daha fazladır. Bununla birlikte, yenilikçiler arasında, gelenekçileri ötekileştiren söylem ve pratikler de vardır. Bu kimselerde, gelenekçilere yönelik bir radikalizm endişesi mevcuttur.

Keywords

Supporting Institution

Dicle Üniversitesi

Project Number

İLAHİYAT.20.001

Thanks

Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koodinatörlüğüne desteklerinden ötürü teşekkür ederim.

References

  1. Akmeşe, E. (2020). Ötekileştirmenin Diyalektiği Bağlamında Bireyin Varoluşsal Bunalımı Üzerine Bir Analiz: Çoğunluk 2010. Middle Black Sea Journal of Communication Studies, 5(1), 57-64.
  2. Akpınar, & Şahin, B. (2017). Orhan Pamuk Romanlarında “Öteki”. AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 5(11), 330-344.
  3. Aktay, Y., & Kızılkaya, A. (2014). Hepimiz Ötekiyiz, Türkiye’de Kimlikler ve Algılar. Tezkire Yayınları.
  4. Arkonaç, S. A. (2005). Sosyal Psikoloji (3. bs). Alfa Yayınları.
  5. Ataman, K. (2015). Öteki Kavramı ve Hakikat İddiası Çerçevesinde Gruplaşmaya Bakış. İçinde Kur’an ve Toplumsal Bütünleşme (Mezhep ler ve Dini Gruplar Arası İlişkiler) (ss. 315-321). Bursa Büyükşehir Belediyesi.
  6. Barnett, R. (2008). Üniversitede İdeoloji ile Yaşamak. Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  7. Bauer, T. (2020). Müphemlik Kültürü ve İslam—Farklı Bir İslam Tarihi Okuması (3. bs). İletişim Yayınları.
  8. Bauman, Z. (2014). Modernlik ve Müphemlik (2. bs). Ayrıntı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 1, 2023

Submission Date

November 22, 2022

Acceptance Date

December 27, 2022

Published in Issue

Year 2023 Number: 32 (Dicle Üniversitesi'nin 50. Yılına Özel 50 Makale)

APA
Kaya, A. (2023). İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), 823-858. https://izlik.org/JA72EE64PK
AMA
1.Kaya A. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):823-858. https://izlik.org/JA72EE64PK
Chicago
Kaya, Abdussamet. 2023. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale): 823-58. https://izlik.org/JA72EE64PK.
EndNote
Kaya A (March 1, 2023) İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) 823–858.
IEEE
[1]A. Kaya, “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ”, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), pp. 823–858, Mar. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72EE64PK
ISNAD
Kaya, Abdussamet. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) (March 1, 2023): 823-858. https://izlik.org/JA72EE64PK.
JAMA
1.Kaya A. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;:823–858.
MLA
Kaya, Abdussamet. “İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), Mar. 2023, pp. 823-58, https://izlik.org/JA72EE64PK.
Vancouver
1.Abdussamet Kaya. İLAHİYAT FAKÜLTELERİNDE ‘ÖTEKİ’ İLE İLİŞKİLERİN SOSYOLOJİSİ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2023 Mar. 1;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):823-58. Available from: https://izlik.org/JA72EE64PK

Dicle University
Journal of Social Sciences Institute (DUSBED)