TR
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI
Abstract
Ulus olmanın ya da ulusu oluşturmanın bilincini ifade eden milliyetçilik; 17. yüzyılda İngiltere, 18. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, 19. yüzyılda ise Almanya’da halkın siyasal katılımın artmasında ve milli birliklerin oluşturulmasında önemli bir işleve sahip olmuştur. Modern dönemin ürünü olan milliyetçilik, imparatorlukları yıkan ve günümüzde ulus-devletlerin varlığını devam ettiren bir paradigma değişiminin de kaynağı olarak görülebilir. 21. yüzyılda dünyanın farklı yerlerinde yaşayan halkların anlam dünyasında farklı şekillerde tezahür eden bir ideoloji olan milliyetçilik özellikle millet algısının dinamikleri sayılabilecek objektif ve subjektif unsurlardan beslenmektedir. Bu çalışma teorik ve saha araştırması olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde millet ve milliyetçilik kavramları üzerine bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin millet ve milliyetçilik algısını inşa eden objektif ve subjektif unsurların neler olduğu ortaya konulmuştur. Çalışmanın bir diğer amacı da katılımcıların demografik özellikleri ile milliyetçilik düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmanın saha araştırması bölümü nicel araştırma yöntemleri ve tarama deseniyle yürütülmüş, bu bağlamda bahsi geçen iki üniversiteden toplamda 388 katılımcıya anket formu uygulanmıştır. Çalışma dahilinde belirlenen hipotezler, anket verilerinin SPSS paket programında ilgili analizler yapılması suretiyle test edilmiştir. Saha araştırmasında katılımcıların cinsiyetleri, üniversiteleri, bölümleri, öğrencilikleri öncesinde yaşadıkları idari birim ve ideolojileri ile milliyetçilik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki kurulmuştur.
Keywords
References
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri spss uygulamalı. Sakarya Yayıncılık.
- Anderson, B. (1995). Hayali cemaatler. (Çev. İ. Savaşır). (2. Baskı). Metis Yayınları.
- Berktay, H. (1983). Cumhuriyet ideolojisi ve fuad köprülü. Kaynak Yayınları.
- Demir, M, Çiçekay, H., Arslan, Ö. & Arslan, E. (2016). Muhasebe meslek mensuplarının denetçilik mesleği hakkındaki görüşleri: Van ilinde bir araştırma. Cumhuriyet üniversitesi İİBF dergisi, 17(1), 37-56.
- Ersanlı, B. (2003). Milliyetçilik teorileri: Avrasya’da siyaset ve ilişkiler. Türkiye günlüğü, Sayı 75,123-136.
- Gellner, E. (1992). Uluslar ve ulusçuluk. (Çev. B. E. Behar & G. G. Özdoğan). İnsan yayınları.
- Heywood A. (2007). Siyaset. (Çev. B. B. Özipek). Adres yayınları.
- Hobsbawm, E. J. (1995). 1780’den günümüze milletler ve milliyetçilik: program, mit, gerçeklik. (Çev. O. Akınhay). Ayrıntı yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 1, 2023
Submission Date
December 1, 2022
Acceptance Date
December 21, 2022
Published in Issue
Year 2023 Number: 32 (Dicle Üniversitesi'nin 50. Yılına Özel 50 Makale)
APA
Taylan, O., & Çiçek, A. (2023). SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), 418-448. https://izlik.org/JA47FX86WD
AMA
1.Taylan O, Çiçek A. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):418-448. https://izlik.org/JA47FX86WD
Chicago
Taylan, Omer, and Ali Çiçek. 2023. “SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale): 418-48. https://izlik.org/JA47FX86WD.
EndNote
Taylan O, Çiçek A (March 1, 2023) SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) 418–448.
IEEE
[1]O. Taylan and A. Çiçek, “SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI”, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), pp. 418–448, Mar. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47FX86WD
ISNAD
Taylan, Omer - Çiçek, Ali. “SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale) (March 1, 2023): 418-448. https://izlik.org/JA47FX86WD.
JAMA
1.Taylan O, Çiçek A. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2023;:418–448.
MLA
Taylan, Omer, and Ali Çiçek. “SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale), Mar. 2023, pp. 418-4, https://izlik.org/JA47FX86WD.
Vancouver
1.Omer Taylan, Ali Çiçek. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VE DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE MİLLİYETÇİLİK ALGISI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2023 Mar. 1;(32 (Dicle Üniversitesi’nin 50. Yılına Özel 50 Makale):418-4. Available from: https://izlik.org/JA47FX86WD